Enlemler arası mesafe Aralarında uzaklığı sorulan noktalar arasındaki enlem farkı bulunur. İstenilen merkezlerin her ikisi de aynı yarım kürede ise, numarası büyük paralelden küçük paralel çıkarılır. Farklı yarım küredeler ise paraleller toplanır.
Enlem, Ekvator'un kuzeyindeki veya güneyindeki herhangi bir noktanın Ekvator'a olan açısal mesafesi. Enlemler, kuzey ve güney enlemleri olmak üzere ikiye ayrılırlar; derece, dakika ve saniye cinsinden ifade edilirler.
Enleme bağlı olarak akarsuların donma hızı da kutup bölgelerine doğru kısalmaktadır. Enlem dolayısı ile gece ve gündüz arasında olan zaman farkı kutuplara doğru artmaya başlar. Ayrıca bitki örtülerinde kutup bölgelerine doğru aralıksız kuşaklar oluşturulur. Enlem etkileri arasında hayvanların dağılışı da bulunmaktadır.
İki mevki arasındaki boylam farkı (Difference of Longitude) / (d.long.) bu iki mevkiden geçen meridyenler arasındaki ekvator boyudur.
Dünya üzerindeki dikey hayali çizgilere meridyen denmektedir. Meridyenler bir kutuptan başlayıp diğer kutba kadar uzanmaktadır. Tüm meridyenlerin birleşme noktası kutuplardır. Bundan dolayı meridyenler Ekvator kısmındayken aralarında 111 km mesafeye sahiptirler.
İlgili 40 soru bulundu
Güney'i 19 x 81 = 1539 km iken, Kuzey'i 19 x 74 = 1406 km'dir. Yani Türkiye meridyen ve paralel sınırlaması açısından bir dikdörtgen değil, yamuk şekli içinde yer alır. formülü kullanıldığında; (1406+1539) x 666/2 = 980.685 km^2 olarak hesaplanır.
Her meridyen arasında 4 dakikalık zaman farkı vardır. Kutup noktalarında birleşirler.
Enlemler arası mesafe
Aralarında uzaklığı sorulan noktalar arasındaki enlem farkı bulunur. İstenilen merkezlerin her ikisi de aynı yarım kürede ise, numarası büyük paralelden küçük paralel çıkarılır. Farklı yarım küredeler ise paraleller toplanır. Bulunan paralel farkı sabit uzaklık olan 111 ile çarpılır.
Okulun “Kuzey Enlemi” ve “Doğu Boylamı” koordinatları kırmızı ok işareti ile gösterilen alanlarda belirtilmektedir. Örnek olarak bu okulun Kuzey Enlemi= 39°57'49.89'' Doğu Boylamı= 32°52'21.67'' şeklindedir.
Türkiye'nin matematik konumu; 26°-45° doğu meridyenleri, 36°- 42° kuzey paralelleridir.
Cisimlerin gölge boyları kutuplara doğru gittikçe uzar (Güneş ışınlarının geliş açısı ekvatorda kutuplardan daha fazladır). Çizgisel hız kutuplara doğru azaldığı için şafak (gün doğumu) ve gurup (gün batımı) süreleri kutuplara gidildikçe uzar. Yani, enlem arttıkça gün doğum ve batım süreleri artar.
Enlem Derecesi
yani ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe yıllık ortalama sıcaklık dereceleri düşer. güneş ışınlarının geliş açısının daralmasıdır. oranla 11 kat artar ve kayıp oranı % 99'a ulaşır.
Arz daireleri (enlem) ekvatora (hattü'l-istivâ) paralel olarak geçtiği farzedilen dairedir. Bu sebeple bunlara paralel daireler veya kısaca paraleller denir. Ekvatora dik olarak geçtiği ve kutupları birleştirdiği farzedilen büyük daireler ise tûl daireleri (boylam) adını alır.
Enlem : dünya üzerindeki herhangi bir noktanın başlangıç paraleli olan ekvator'a uzaklığının açısal değeridir. Q açısı, D noktasının ekvator'a olan uzaklığının açı cinsinden değeridir ve D noktasının enlem derecesini verir. Örnek : Q açısının değeri 45 ise, D noktasının enlem derecesi 45° dir.
Enlem ve Boylam
yeryüzündeki bir noktanın yerküre merkezinden ölçülmek üzere ekvatora olan açısıdır. Aynı enlem açılarını birleştiren paralel çizgilere Enlem çizgileri ya da paralel denir. Kuzey Kutbu 90°N; Güney Kutbu 90°S olup 0° paraleli ya da enlemi de ekvator olarak adlandırılır.
İpuçları: Enlem koordinatlarınızı boylam koordinatlarınızdan önce girin. Enlem koordinatınızdaki ilk sayı mutlaka -90 ve 90 arasında olmalıdır. Boylam koordinatınızdaki ilk sayı mutlaka -180 ve 180 arasında olmalıdır.
Marmara Denizi'nde, Bursa İl'ine bağlı, coğrafi konum olarak 40.541 enlem ve 28.532 boylam koordinatlarında yer alan bir adadır “İmralı”.
6.1 Depremin Konumu (enlem, boylam)
Depremin yer yüzündeki konumu enlem ve boylam olarak tanımlanır.
MÖ 275 - MÖ 194
Eratosthenes, Yunan matematikçi, coğrafyacı, astronom ve filozoftur. Eratosthenes, geography kelimesini kullanan ilk kişidir ve coğrafya biliminin temellerini atmıştır. Ayrıca enlem ve boylam sistemini icat etmiştir.
Boylam Neyi Etkiler? Boylam yerel saatlerin oluşumunu ve zaman kavramını etkilemektedir. Yani bu etkiden de anlayabileceğimiz gibi boylam bir yerin yerel saatini belirlemektedir. Yerel saatlerde farklılıklar meydana gelebilmektedir.
Küresel bir geometriden dolayı iki meridyen (ya da iki boylam) arasındaki mesafe, ekvatordaki maksimum mesafe olan 111.32 km çarpı kosinüs(enlem)'dir. İstanbul örneğine dönecek olursak 41° enleminde iki meridyen arası mesafe 111.32*cos(41)=84 kilometre olarak bulunur.
Ancak bu ne anlama geliyor? Bu sınırın tam olarak nerede olduğu kesin olarak tanımlanmamış olsa da, yüksek enlem yaklaşık 60° manyetik enlem ve üzerinde yer alır; orta enlemler 50° ile 60° manyetik enlem arasındadır ve 50° manyetik enlem altındaki her şey düşük enlem kategorisine girer.
Başlangıç noktası olarak kabul edilen Greenwich'in doğusunda 180, batısında da 180 tane olmak üzere toplam 360 tane meridyen bulunur. Her meridyen arasındaki mesafe 111 km'dir. Aynı zamanda her meridyen arasında bulunan saat farkı ise, 4 dakikadır.
Toprakları 36–42° Kuzey enlemleri ve 26–45° Doğu boylamları arasında yer alır. Ülkenin doğusu ile batısı arasında 76 dakikalık bir zaman farkı vardır. Genişliği 1.660 kilometredir.
— Dik açı 90º (90 derece) dir. — 1º = 60′ (60 dakika) dır. — 1′ = 60″ (60 saniye) dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri