Bunlar nazal, gastrostomi ve jejunostomi yoludur.
Enteral beslenme nazogastrik, nazoduodenal, gastrostomi ve jejunostomi yoluyla uygulanmaktadır. Enteral beslenmenin komplikasyonları gastrointestinal, mekanik ve metabolik olarak üçe ayrılır. Dikkatli monitörizasyon komplikasyonların hayati tehlike oluşturmadan önlenmesini sağlamaktadır.
Enteral ve parenteral beslenme, özel beslenme yöntemleridir. Enteral beslenme, sindirim sisteminde gerçekleşirken, parenteral beslenme ise damar yoluyla yapılır. Her iki yöntem de klinik ortamlarda tercih edilir. Enteral ve parenteral beslenme, hasta durumuna özgüdür.
Parenteral Beslenme Yolu Nedir? Parenteral beslenme, kronik gastrointestinal sistem yetmezliği bulunan bireyler için oldukça önemlidir. Besini ağızdan tüketmenin mümkün olmadığı durumlarda enerji ve besin sağlamada etkilidir. Gıdalar gastrointestinal sistemi devre dışı bırakarak damar yolu yolla verilir.
Enteral beslenmenin yapılamadığı durumlarda gastrointestinal sistem devre dışı bı- rakılarak hasta için gerekli tüm besin öğeleri damar yolu ile verilir. Parenteral bes- lenme hiperalimentasyon olarak da bilinir.
İlgili 32 soru bulundu
Vejetaryen Beslenme, Vegan Beslenme, Pesketaryen Beslenme, Paleo Beslenme, Ketojenik Beslenme, Gezgensel Sağlık Diyeti, Diyabetik Beslenme, Glutensiz Beslenme bu beslenme tarzlarından bazıları. Bizler sizin için daha öncesinde Gezegensel Sağlık Diyetini ayrı bir yazımızda incelemiştik.
Aralıklı veya bolus beslenme
Aralıklı beslenme bireyin alması gereken günlük beslenme ürününün eşit parçalara bölünerek 4- 6 defada verilmesidir.
Anasayfa Service Damardan Beslenme Nedir? Ağızdan beslenemeyen kimselere besinlerin enjeksiyonla verilmesine damardan (parenteral) bes¬lenme denir. Ameliyat olan hastalara hastanedeki ilk günlerinde verilen serumların amacı on¬ları susuz ve gıdasız bırakmamaktır.
Beslenme ürünü kapağı açılmadan oda ısısında (24ºC) son kullanma tarihine kadar, kapağı açıldıktan sonra buzdolabında 24 saat, oda ısısında 8 saat saklanabilir.
► Hastanın başı 30°-45° olmalı. ► Sulandırılmadan 10-20ml/saat ile başlanır. çıkarılır/ her 8 saatte bir 10-20ml arttırılır. infüzyonda ise her beslenme öncesi ve sonrası yıkanmalıdır.
PEG, ağız yoluyla beslenemeyen, barsak fonksiyonu normal olan ve uzun dönem beslenme gerek- sinimi bulunan hastalar için yaygın olarak tercih edilen bir enteral beslenme yöntemidir.
Uzun süreli enteral beslenme için en iyi metod gastrostomi'dir. Hangi şekilde olursa olsun enteral beslenmenin yapılamaması durumlarında PEG, beslenme için en uygun seçeneklerden birisidir. PEG ile enteral beslenme yapıldığında gastrointestinal sistemin yapısal ve fonksiyonel özellikleri korunur.
Minimal enteral beslenme (MEB): Amaç bebeği değil barsağı beslemektir. İlk tercih kolostrum olup 24-48 saat beklenebilir.
Enteral beslenme sırasında hastalarda ishal, kabızlık, bulantı-kusma, distansiyon, pulmoner aspirasyon, tüp tıkanması, tüpün yerinden çıkması, nazal ülserasyon, hiperglisemi, sıvı elektrolit dengesizliği gibi komplikasyonlar görülebilir. Bu komplikasyonlar uygun formül seçimi ve uygun hemşirelik bakımı ile önlenebilir.
PEG ile nasıl beslenilir? PEG kateteri takıldıktan 4-6 saat herhangi bir şey verilmez 4 saatten sonra 25 ml su verilmeli, kateterde kaçak yoksa beslenmeye geçilmelidir. Sızıntı yoksa ve izleyen hekimin bir öneride bulunmamışsa saatte 25 mL mama ya da yemek verilerek beslenmeye başlanır.
Enteral Beslenme (EN), tüp besleme, farklı tüp tipleri ile verilir. Nazoenterik Beslenme olarak bilinen ve burun içinden mide veya bağırsak içine yerleştirilen bir tüp vasıtasıyla bir tür tüp besleme verilebilir ve naso gastrik (NG), naso duodenal ve naso jejunal (NJ) beslemeyi içerir.
İştah azalması, yutma güçlüğü, ya da yemek yemeye engel olan herhangi bir operasyon geçiren bir hasta ya da kronik hastalığı olan bir kişi günlük beslenme gereksinimlerini doğal yollardan sağlayamayabilir. Bu durumda kişiye dışarıdan beslenme desteği sağlanması gerekir. Bu yöntem “enteral beslenme” olarak adlandırılır.
Beslenme torbasına boşaltılan ürün 8 saat içerisinde gönderilmeli, 8saatten sonra torbada kalan ürün kontamine olacağı içinkullanılmamalıdır. 6.6.Hastaya enjektörle ya da pompayla hava verilmemesine özen gösterilmelidir.
Psikolojik açıdan hazır olduğunda PEG yapılır. Nazogastrik tüp (uygun tip kullanılır ise) 6-8 hafta kalabilir. Daha uzun süreli beslenme desteği gerekiyor ise PEG öneriliyor.
Parenteral yöntem; bir ilacın veya vücudun kaybettiği vitamin, mineral, kan gibi maddelerin yerine konulması (replasman tedavisi) amacıyla verilen çözelti, emülsiyon veya süspansiyonların oral yolla değil, damar yolundan veya kas içine zerk edilerek verilmesidir.
Damar İçine (İntravenöz / İV) Enjeksiyon: Damar içi iğnenin amacı, enjekte edilen ilacın damar yolu ile direkt dolaşım sistemine ulaştırmaktır. Vücutta en uygun yerler, bilek içleri ve kollarda dirseklerin ön yüzündeki toplardamarlardır.
Sürekli infüzyon: Infizyon pompası kullanılarak devamlı bir zaman periyodunda ürünün hastaya verilmesidir. Bu yöntem ile mideye gelen besin miktarı en aza indirilir ve gastrointestinal yan etki az görülür. Aralıklı infüzyon: Besin miktarı 24 saat içinde eşit parçalara bölünür ve 3-6defa da verilir.
PEG (perkütan endoskopik gastrostomi) nedir? Ağızdan beslenmeyen hastaların beslenmesini sağlamak için karın duvarından geçirilip esnek bir tüpün mideye yerleştirilmesi işlemi perkütan endoskopik gastrostomi (PEG) olarak adlandırılmaktadır.
Orogastrik sonda ağızdan mideye, nazogastrik sonda burundan mideye uzatı- lan sondalardır. Bu sondalar kullanılma amacına ve kişinin yaşına göre farklı ka- lınlıklarda olabilirler. Sonda uygulamalarının beslenme amacının dışında bir çok kullanım amacı vardır.
Çiğneme ve yutma zorluğu yaşayan hastaların beslenmesini sağlamak amacıyla burundan mideye kadar ilerletilen katatere nazogastrik sonda ya da beslenme sondası, sondanın uygulanması işlemine ise beslenme sondası uygulaması adı verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri