Uzmanlar, vücudun gün boyu daha dinç ve tok hissetmesi için muhakkak mevsiminde her gün bir ayva tüketilmesini tavsiye ediyorlar. Uzmanlar bunun yanı sıra ayvanın metal bıçakla kesilmemesi gerektiğini söyledi.
Metal araç-gereçler ısıyı çok kolay iletirken, tahta kaşıkla çok uzun süreler boyunca bir şey karıştırmak istediğinizde hem eliniz yanmaz hem de pişirme araçlarınız çizilmez. Özellikle saatlerce karıştırılması gereken yemek ve tatlılarda ya da kazan yemeklerinde tahta kaşık kullanmanızı öneririz.
İşte ayva pektin kaynağı açısından çok zengindir, dolayısıyla diğer meyvelerden de çok daha serttir. Pektin meyveyi bir miktar çiğnenmesi zor hale getirir, zaten ayvayı ısırarak yemek çok kolay değildir, o nedenle bıçak ya da kaşık yardımıyla küçük parçalara bölünerek çiğnemeye uygun hale getirilir.
Daha popüler meyvelerin aksine, ayvalar nadiren çiğ olarak yenir. Olgunlaştığında bile, çiğ ayvalar çok sert bir ete ve ekşi, büzücü bir tada sahiptir. Bu nedenle, çoğu ayva sever, meyvenin en iyi pişmiş yendiği konusunda hemfikirdir.
Mide rahatsızlığı yaşayan kişiler tüketimi tercih eder. Ülser ve gastrit gibi mide rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Ayva taze yenileceği gibi haşlanarak da tüketilebilir. Bu şekilde tüketildiğinde kusma ve mide bulantılarına iyi gelir.
İlgili 45 soru bulundu
Sindirimi Kolaylaştırır. Haşlanarak tüketilmesi, gaz problemlerini giderir, sindirime yardımcı olur.
Haşlaması yapılmış ayva, ıhlamur, karanfil kombinazyonundan sabah ve akşam aç karnına 1 çay bardağı içilmesi kemiklerin gelişmesine katkı sağlar. Elde edilen Demirhindi ve Ayva suyu sabah ve akşam aç karnına 1 bardak içilmeye devam edilirse ince bağırsak iltihabını giderir ve tedavi eder.
Taze sıkılmış ayva suyu veya ayva çayı tüketildiğinde göğsü yumuşatarak öksürüğe iyi gelir. Yatmadan önce tüketmeniz özellikle büyük fayda sağlayacaktır.
Bunun için sonbahar ve kış aylarında bol bol ayva tüketmeniz önerilir. Diyet lifleri, yüksek su oranı, C vitamini gibi tatmin edici özellikleri olan ayvayı eylül ile mart arasında sık sık tüketebilirsiniz. Kasım ayında meyve en yüksek lezzete ulaşır.
Bağışıklık sistemini güçlendirmede meyvelerin katkısına değinen Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet uzmanları, “Ayva A, B, C vitamini ve potasyum bakımından zengin yapısıyla kanserden bağırsak rahatsızlıklarına, eklem ağrılarından öksürüklere kadar birçok hastalığa karşı koruyucu ve iyileştiricidir” dedi.
Nadiren de olsa inanılmaz sert ayvalara rastlıyoruz. Bu ayvaları yine elma yöntemiyle oda sıcaklığında birkaç gün bekleterek yumuşatabilir, afiyetle tüketebilirsiniz.
Mide için çok faydalı olan lifler barındırır. Bakır, çinko, selenyum, potasyum, demir ve fosfor açısından zengindir. Ayva lif açısından zengindir, midenin daha uzun süre tok kalmasını sağlayarak kilo almanıza ve aşırı yemeyi önlemeye yardımcı olan bir diyet maddesidir.
- Haşlanmış veya pişmiş ayva mide bulantısı ve kusmalara iyi gelir. - A vitamini, C vitamini, E vitamini, B1 vitamini ve B2 vitamini gibi çok çeşitli vitaminler içerir. Ayrıca bol miktarda pektin içerir. - Alerjik reaksiyonları önleyici etkisi vardır.
Balın pH değeri 3,5 - 5,5 arasında, yani asidik olduğundan, metal bir cisimle temas etmesi metal cisimde korozyona neden olabiliyor. Bu da balın hızla bozulmasına sebebiyet veriyor. Fakat günümüzde kullanılan kaliteli çelik kaşıklarda bu risk oldukça düşük.
Tahta kaşıklar ısıyı iletmez. Metal ürünlerde olduğu gibi yemek karıştırırken elinizi yakmaz. Yüksek ısı toleransı sayesinde, tencerenin kenarına yaslandığında erimez. Tahta kaşık kullanımı, mutfağınız için olduğu kadar çevreniz için de sağlıklıdır.
Doğal şimşir kaşık, sıkı lif yapısıyla şişme yapmaması, kolay çatlamaması, ısı ileterek elinizi yakmaması, bakteri barındırmaz özelliği ve kolay temizlenebilir olmasıyla mutfağınızda ve sofranızda güvenle kullanabileceğiniz bir üründür.
“Rivayet edilmiştir ki, bir kavim / topluluk, çocuklarının çirkinliğini peygamberlerine şikâyet etmiştir. Bunun üzerine Allah o peygambere; 'Onlara; gebe olan hanımlarına ayva yedirmelerini tavsiye et, çünkü bu meyve çocuklara güzellik sağlar. ' diye vahiy etmiştir.”(İhya, IV/278).
Türkiye ayva üretiminde Sakarya önemli bir yere sahip olup, İlimizde özellikle Geyve ve Pamukova havzasında ayva yetiştiriciliği ön plana çıkmaktadır.
Bol lif içermesi nedeniyle vücudun metabolik düzenine olumlu etkilere sahip olan ayva, bağırsak florasını iyileştirir. Sağlıklı bir diyet süreci yaşamak isteyen kilolu insanların kış diyetinde mutlaka yer alan ayva sayesinde ödem atmak kolaylaşır. Şekersiz tüketildiği sürece ayva zayıflamaya da yardımcı olur.
Ayva en yüksek donma derecesi -2 °C'dir. Ayva depolamada en önemli unsur optimum depolama şartı 0/2 °C'de %90 bağıl nemde depolanmasıdır. Ayvaların depodaki gelişimleri elmalara benzer özellik göstermektedir. Depolama süresi 2-3 aydır ve işlenecek meyveler 20 °C'de olgunlaştırılır.
Potasyum, kalsiyum ve A, B, C vitaminleri açısından zengin olan ayva çekirdeği, vücudun bağışıklık sistemini korumaktadır. Cilt temizliğinde ve bakımında üstlendiği rol büyüktür. Ayva çekirdeği ile yapılan cilt uygulamaları, düzenli olarak kullanıldığında siyah nokta ve sivilceleri yok etmektedir.
Cildi güzelleştirir, gençleştirir
Ayvanın cilt güzelliğine ve sağlığına etkisi her zaman bilinir. Vitamin ve mineral değerleri ciltteki kırmızı kan hücrelerini artırmaya destek sağlar. Artan hücre ve oksijen ise cildin sağlıklı, canlı bir görünüme kavuşmasına yardımcı olur.
Sert olabildiği için birçok insanın kabuğunu soyarak tüketmesi aslında ayvadan alınacak yararları kısıtlıyor. Ayva kabuğu aslında vücudun ihtiyacı olan lifi alması için önemli bir kaynak. Üstelik çiğ olarak tüketmenin yanı sıra reçeli ve çayıda aynı değere sahip.
Ayva çekirdeğinin harici kullanımlarında bilinen ciddi bir zararı bulunmuyor. Ancak onu ağız yoluyla tüketmenin pek de doğru olmadığını unutmamamız gerekiyor. Özellikle gebelik dönemindeki kadınların ve düzenli olarak ilaç kullananların asla ayva çekirdeğini ağız yoluyla tüketmemesi gerekiyor.
Böbrek taşı oluşumuna karşı
Ayva gibi potasyum bakımından zengin gıdaların tüketilmesinin kan basıncı seviyesinin kontrol altında tutulmasını sağladığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet uzmanları, “Ayvanın potasyum içeriği böbrek sağlığının korunmasında da ön plana çıkıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri