Entropi sürekli artar; enerji azalır; düzensizlik artar.
Sistemlerdeki düzensizlik arttıkça entropi de artar. Bu durumda faydalı (iş yapabilir) enerji miktarı azalır, faydasız enerji artar. Eğer bir sistem tamamen düzenli ise entropisi sıfır olabilir.
Entropi, sadece ideal bir durum olan tersinir hal değişimleri sırasında korunur ve gerçek bütün hal değişimleri sırasında artar.
Buharlaşma, erime, çözünme ve ısıtma gibi olaylar da entropideki artışa (ΔS > 0) sebep olurken; yoğuşma, donma, çökme ve sıcaklık düşmesi ise entropide azalmaya (ΔS < 0) neden olur.
Tamamen boşaldığın da, kendimiz enerji harcayarak tekrar kurarız. Bu sayede entropisini tekrar eski düşük seviyesine getiririz. Termodinamiğin ikinci yasasına göre, dışarıdan enerji verilmediği sürece entropi hep artar, hiç azalmaz.
İlgili 29 soru bulundu
Gerçek hayatta tersinir sistem yani Carnot makinası yoktur.) Entropinin sıfırdan küçük olma durumu imkansızdır. Termodinamiğin ikinci yasasına göre, izole bir sistemin entropisinin hiç bir zaman azalamayacağı belirtilmiştir.
Bunlar, sürekli düzensizliğe olan eğilimin göstergeleridir. Entropi, bir düzensizlik ölçüsüdür.
Termodinamiğin ikinci yasası veya entropinin artışı ilkesi, süreçlerin tersinmez olduğunu başka bir deyişle (kendiliğinden) geri dönüşü olmadığını gösterir. Yaşam ve yaşamla ilgili her süreç tersinmezdir. Buradan yaşamı anlamlı kılacak sonuçlar çıkarılabilir.
Sistemin veya çevrenin entropi değişimi bir hal değişimi sırasında eksi olabilir, fakat ikisinin toplamı eksi olamaz.
Yüksek entropili alaşımlarda farklı olarak alaşımlar beş veya daha fazla ana element içerirler. Yüksek entropi kavramı, sadece bir baskın öğeye dayanan klasik alaşımlama yaklaşımı ile elde edilemeyen benzersiz özelliklere sahip gelişmiş malzemeler geliştirmenin yeni bir yolunu ortaya koymaktadır.
Görülebileceği gibi donan bir suyun entropi değişimi negatif bir değerdir. Yani donan suyun entropisi azalır.
Entropi, aslında sistemin açık veya kapalı olmasına bağlı olmadan, yoğunlaşmış enerjinin dağılması anlamına geliyor. Evrim sürecinde doğal seçilim, enerji durumuna, birçok molekülün "uygunluğunu" olgunlaşma dönemine kadar koruma kabiliyeti vermiştir.
Termodinamiğin ikinci yasası, evrenin en temel yasalarından biri olarak kabul edilir ve entropi yasası diye de bilinir. Bu yasa, evrende düzensizliğin sürekli olarak tek yönlü bir şekilde arttığını söyler.
Basit bir örnek verecek olursak hastalanmak bir entropi, doktora gidip ilaç almak da bir negatif entropi sürecidir. Başka bir güncel örnek verecek olursak doğayı kirletmek ve hor kullanmak entropiyi hızlandırıcı süreçlerdir.
Entropi, genelde yanlış biçimde bir sistemin “arızalı durumu” olarak adlandırılan bir durum işlevidir. Nitel olarak entropi, bir süreçte atomların ve moleküllerin enerjisinin ne kadar yayılmış olduğunu ve bir sistemin istatistiksel olasılıkları veya diğer termodinamik nicelikler açısından tanımlanabilen bir ölçüttür.
Düzensizlik, entropi adı verilen nicelik ile ölçülür. Bir sistemde düzensizlik arttıkça, entropi de artar. İşletmelerde entropi ise, faaliyetlerin bozulması, dengenin kaybolması, karışıklık ve aksamaların belirmesi ve sonunda faaliyetlerin durması yönündeki eğilimi ifade eder.
Entropi, bütün olasılıkların birbirine eşit olduğu yani tekdüze dağıldığı durumda maksimum değerini alır. Eşitlik durumu ancak her bir için,olması durumunda yani bütün olasılıkların birbirine eşit olduğu durumda ortaya çıkmaktadır.
“Eğer bazı (ideal) kristallilerin her elementin entropisi mutlak sıfır sıcaklığında sıfır olarak alınırsa, bütün maddeler sınırlı pozitif bir entropiye sahip olur. Ancak; mutlak sıfır sıcaklığında entropi sıfır olabilir, ve böylece ideal kristalli madde durumu oluşur.”
Evrendeki entropi değişiminin işareti, sistemdeki iç enerji ve entropi değişimlerinin değerleri ve sıcaklığın mutlak değerine bağlıdır. İç enerjisi azalırken entropisi artan olaylar daima kendiliğinden yürür, İç enerjisi artan ve entropisi azalan olayların daima tersi kendiliğinden yürür.
Entropi ilk kez termodinamik fizikte 1843 yılında tanımlanmış ve oradan psikoloji ve sosyolojinin kullanım alanlarına girmiştir. Entropi, bir sistemdeki düzensizliğin ölçüsüdür. Entropi, bir sistemden başka bir sisteme, iş şeklinde aktarılması imkansız enerji miktarıdır.
ENTROPİ YÖNTEMİ
kalmadan verileri dikkate alarak kriter ağırlıklarını hesapladığı için objektif bir değerlendirme yöntemidir (Çakır ve Perçin, 2013:79). Entropi sosyal bilimler, fizik ve bilgi teorisinde önemli kavramlardan biridir. ÇKKV problemlerinde her bir kriterin uygun ağırlıkları bulmak için uygun bir yöntemdir.
"Kapalı bir sistemin entropisi (düzensizliği) asla azalamaz; her zaman artmak zorundadır." Bunu anlamak için, entropinin sadece düzensizlik olarak düşünülmemesi gerektiğinin anlaşılması şarttır. Entropi, enerji söz konusu olduğunda bir tür "kullanılamaz enerji" anlamına gelmektedir.
İlla bunu yapacaksak şunu söyleyebiliriz: Evrenin hal, biçim ve durumunu ortaya çıkaran kurallar tamamen belirlidir, tutarlıdır ve düzenlidir. Fizik yasalarıdır bunlar. Ancak bu fizik yasaları dahilinde evren, fiziki anlamda tamamen bir kaos ortamıdır.
Termodinamiğin ilk kanunu iç enerjiyi anlamamızı sağlar ve izole bir sistemde iç enerjinin sabit olduğunu söyler. Entropi olarak adlandırılan diğer bir hal fonksiyonu ise kendiliğinden meydana gelen değişmelerin yönü hakkında bilgi verir.
Negatif entropi oluşturan sistemler ise açık sistemlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri