Entropi kavramını 1854 yılında ilk kez kullanan Benjamin Thompson'dur. Ancak, entropi yasasından Hermann von Helmhotz 1856 yılında söz etmiştir (Taslaman, 2003: 8). İşe dönüştürülemeyen enerji miktarının ölçümü anlamında ise Alman fizikçi Rudolf Clausius kullanmıştır.
Entropi, fizikte bir sistemin mekanik işe çevrilemeyecek termal enerjisini temsil eden termodinamik terimidir. Çoğunlukla bir sistemdeki rastgelelik ve düzensizlik (kaos) olarak tanımlanır ve istatistikten teolojiye birçok alanda yararlanılır. Sembolü S'dir.
Entropi, genelde yanlış biçimde bir sistemin “arızalı durumu” olarak adlandırılan bir durum işlevidir. Nitel olarak entropi, bir süreçte atomların ve moleküllerin enerjisinin ne kadar yayılmış olduğunu ve bir sistemin istatistiksel olasılıkları veya diğer termodinamik nicelikler açısından tanımlanabilen bir ölçüttür.
Sadi Carnot (1796-1832), termodinamik biliminin kurucusu olarak kabul edilir.
Kozmostaki düzen tabii ki entropi tarafından sağlanmaktadır. Entropi, bir sistemdeki düzen ve düzensizlik miktarının ölçüsü veya oldukça kabaca tanımlamak gerekirse, “sistemdeki 'rastgelelik' ölçüsü” olarak tanımlanır.
İlgili 15 soru bulundu
Basit bir örnek verecek olursak hastalanmak bir entropi, doktora gidip ilaç almak da bir negatif entropi sürecidir. Başka bir güncel örnek verecek olursak doğayı kirletmek ve hor kullanmak entropiyi hızlandırıcı süreçlerdir.
Kapalı bir sistemin sınırlarından kütle girişi ve çıkışı olmadığı için sistemin entropi değişimi ilk ve son halleri arasındaki entropi farkıdır. Kapalı bir sistemin entropi değişimi, ısı geçişiyle olan entropi geçişi ve sistem sınırları içindeki entropi üretimine bağlıdır.
Rudolf Clausius, Prescott Joule'in enerjinin korunumu hakkındaki çalışmalarını da göz önünde bulundurarak 1850 yılında ikinci kanunu formülize etti.
Termodinamiğin 4 yasası aşağıda özetlenmiştir: Sıfırıncı yasa: Eğer A ve B cisimleri üçüncü bir C cismi ile ayrı ayrı termal (ısıl) dengede ise, o zaman A ve B cisimleri birbirleri ile termal (ısıl) dengededir.
Termodinamiğin sıfırıncı kanunu şöyle ifade edilir: Eğer iki termodinamik sistemin her biri üçüncü ile termal bir dengedeyse o zaman bu üçü birbiriyle termal denge içerisindedir.
Buna göre enerjinin uzaya eşit yayılmasına karşılık gelen parçacık yapılandırmaları (düşük ısı), enerjinin tek noktada toplanma kombinezonlarından (yüksek ısı) farklıdır. Sonuçta uzay tek noktadan büyüktür. Enerji ortama eşit yayılırsa iş yapamayacağımız için entropi her zaman artar.
Entropi tanımlandığı her alandaki düzensizliğin ölçülmesi için kullanılmaktadır. Bilgi Teorisindeki tanımı ise “Bir veri kaynağındaki belirsizlik (rastgelelik) miktarını temsil eden bit sayısıdır” [6].
Psikolojik entropi; yaş ilerledikçe yaşadıklarımızın, ruh yapımızda bıraktığı olumsuz izlerin çoğalması, doğal psikolojik dağılma ve bozulma eğilimidir. Bu eğilim, zamanla genetik kişilik özelliklerimiz doğrultusunda psikolojik sağlığımızı daha hassas, alıngan, kırılgan ve bozulmaya müsait bir hale getirir.
Bilim adamları düzensizliği entropi adı verilen nicelik ile ölçerler. Sistemlerdeki düzensizlik arttıkça, entropi de ona paralel olarak artar. Bununla birlikte faydalı enerji miktarı sürekli azalır. Faydasız enerji (entropi) ise artmaktadır.
Termodinamiğin ikinci yasası, evrenin en temel yasalarından biri olarak kabul edilir ve entropi yasası diye de bilinir. Bu yasa, evrende düzensizliğin sürekli olarak tek yönlü bir şekilde arttığını söyler.
İngilizce entropy “kapalı bir sistemin enerji kaybı sonucu belirsizlik veya durağanlığa doğru evrilmesi” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Almanca aynı anlama gelen Entropie sözcüğünden alıntıdır.
Bu erken motorlar ham ve verimsiz olmasına rağmen, zamanın önde gelen bilim adamlarının dikkatini çektiler. Bunlardan biri ''termodinamiğin babası'' olarak bilinen, 1824 yılında ''Ateşin devindirici gücü ve bu gücü açığa çıkaran makineler üzerine düşünceler'' makalesini yayımlan Sadi Carnot'tur.
Termodinamik'in temel olarak 4 ana yasası vardır: Sıfırıncı Yasa, Birinci Yasa, İkinci Yasa ve Üçüncü Yasa.
Termodinamiğin ilk yasası=Evrenin toplam enerjisi sabittir: Sistem Enerji kaybederse bu enerji çevre tarafından alınmıştır. Sistem Enerji kazanırsa bu enerjii çevreden alınmıştır.
Açıklama. Basitçe, üçüncü yasa; mutlak sıcaklık sıfıra yaklaştıkça saf bir maddenin ideal kristalinin entropisinin sıfıra yaklaştığını belirtmektedir. Sistemin bileşenlerinin konumu ve kristalin her bir parçasının yönelimi aynı olduğu sürece, ideal bir kristalin sıralaması belirsizlik bırakmaz.
Birinci yasa enerjinin korunumu yasası olarak bilinir. Bu da izole bir sistemde enerjinin yaratılamayacağını veya yok edilemeyeceğini belirtir. Termodinamiğin ikinci yasası, izole edilmiş herhangi bir sistemin entropisinin her zaman arttığını belirtir.
Buna rağmen, termodinamik yasalarının birden değil de sıfırdan başlamasının sebebi, bu yasanın birinci ve ikinci kanunlarının ortaya konmasından yarım yüzyılı aşkın bir süre sonra anlaşılabilmesidir. Bu kanun ilk olarak 1931 yılında R. H. Fowler tarafından ortaya konmuştur.
Entropi, sadece ideal bir durum olan tersinir hal değişimleri sırasında korunur ve gerçek bütün hal değişimleri sırasında artar.
Tamamen boşaldığın da, kendimiz enerji harcayarak tekrar kurarız. Bu sayede entropisini tekrar eski düşük seviyesine getiririz. Termodinamiğin ikinci yasasına göre, dışarıdan enerji verilmediği sürece entropi hep artar, hiç azalmaz.
Entropi ilk kez termodinamik fizikte 1843 yılında tanımlanmış ve oradan psikoloji ve sosyolojinin kullanım alanlarına girmiştir. Entropi, bir sistemdeki düzensizliğin ölçüsüdür. Entropi, bir sistemden başka bir sisteme, iş şeklinde aktarılması imkansız enerji miktarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri