Entübasyon (placement) Tam sedasyon ve kas gevşemesi sağlandıktan sonra 45 en geç 120 saniye içinde gerçekleştirilmelidir. Eğer daha geç kalınırsa daha fazla ısrar etmeden uygun boy maske ve ambu ile hastanın satürasyonu %90'nın altında olmayacak biçimde solutulmalıdır.
İdeal amaç ; Endotrakeal entübasyon için laringoskopu, tekniğine uygun olarak, dikkatli bir şekilde ve en geç 15-20 (onbeş-yirmi) saniye içinde hastanın ağız içine yerleştirebileceksiniz. Laringoskopi, kendine has tekniği olan ve dikkat edilmediği takdirde çeşitli komplikasyonlara neden olabilen bir uygulamadır.
Hasta yeterince sedatize değilse başlama. En deneyimli kişi yapmalı... Deneyimli kişi yoksa BVM ile devam et, bu başarısız entübasyon girişiminden iyidir. Her girişim en çok 30 sn sürmeli, her 30sn'den sonra hasta BMV ile ventile edilmeli...
Entübasyon sonrası bilateral plevral kayma hareketi görülüyorsa tüp doğru yerdedir. Tek taraflı plevral hareket varsa, bu tüpün fazla ileri gittiğini (ör: sağ bronşa doğru fazla itilmiş olabilir) gösterir ( sol akciğerde patoloji yoksa), bu durumda tüp biraz geri çekilerek tekrar kontrol edilebilir.
Orotrakeal entübasyonda kullanılan tüpün yaklaşık 0.5-1 mm küçüğü kullanılmalıdır. Tüpün üzerine anestezik ve suda eriyen bir jel sürüldükten sonra uygun olan burun deliğinden hafif rotasyonel hareketlerle ilerletilir.
İlgili 25 soru bulundu
Oksijen satürasyonun % 70 düşmesi, siyanoz, uykuya eğilim , yardımcı solunum kaslarının kullanımı, ileri dispne, hava açlığı , solunum sayısının dak. / 30-40 'ın üzerinde olması durumlarında Entübe edilmelidir. Alt solunum yolları sekresyonları aspire edilerek hastaneye kadar solunumu ambu ile desteklenerek götürülür.
Endotrakeal tüpün numarası yani iç çapını French cinsine çevirmek için 3 ile çarpmalıyız. Yani 7 numara (mm) bir endotrakeal tüpün iç çapı 21 French'dir. Dış çap bunun en az %30 genişi olacağından 28F bir göğüs tüpü takılabilecek en büyük göğüs tüpü olmalıdır. Bu da yaklaşık endotrakeal tüp numarasının 4 katıdır.
Entübasyon (placement)
Tam sedasyon ve kas gevşemesi sağlandıktan sonra 45 en geç 120 saniye içinde gerçekleştirilmelidir.
Bu kişiler vücutlarının ihtiyaç duyduğu oksijen akışını kendi kuvvetleriyle sağlayamazlar ve bu sebeple ventilatör adı verilen cihaza bağlanarak suni şekilde solunum yaparlar. Entübe edilecek olan hastanın bilincinin tamamen kapalı olması gibi bir şart yoktur.
Entübasyonun beraberinde getirdiği riskler: Diş, dil, ağız ve gırtlakta travma, yaralanma. Tüpü yanlışlıkla trake (soluk borusu) yerine yemek borusuna ilerletme. Soluk borusunda yaralanma.
Hastanın entübe olarak kaldığı süreç ne kadar uzarsa komplikasyon gelişme olasılığı da o oranda artar. Uzun süre entübasyon altında kalan hastalarda hava yollarında daralma ve akciğerlerin solunum desteğine bağımlı hale gelmesi gibi riskler gelişir.
Entübasyonun kaç gün süreceği tamamen hastanın durumuna bağlıdır. Bazı hastalarda entübasyon yalnızca birkaç gün gerekli olurken bazı ağır hastalarda entübasyonun haftalarca devam etmesi gerekebilir. Hastanın entübe olarak kaldığı süreç ne kadar uzarsa komplikasyon gelişme olasılığı da o oranda artar.
Tiromental mesafenin 6 cm'den küçük mesafede ölçülmesi zor entübasyon riski olarak kabul edilir.
Tiromental mesafenin <6 cm olması [6] zor entübasa yon kriteri olarak kabul edilir. Mandibular protrüzyon sınıf C [7] (alt kesiciler üst kesicilerin gerisinde) zor entübasyon kriteri olarak kabul edilir. a. Üst diş oklüzal yüzü ve horizontal düzlem arasındaki açı, 35°'den az ise zor entübasyon düşünülmelidir.
Entübasyon işlemini kim yapar? Entübasyonu yapan hekimler arasında anestezi, yoğun bakım doktorları ve acil servis doktorları vardır. Örneğin bir anestezi uzmanı ağrı gidermek, ameliyat öncesi ve sonrasında hastalara tıbbi bakım konusunda uzmanlaşmıştır.
Entübasyon sürecinin diğer riskleri arasında boğaz ağrısı, ses kısılması, kanama, kazara trakea yani hava tüpü yerine yemek borusuna entübasyon, trakea travması, kusmuk, tükürük veya diğer sıvıları ciğerin içine çekmek yani aspirasyon, aspirasyona bağlı olarak gelişen zatürree, ventilatörden ayrılamama nedeniyle ...
Entübe hasta kalıbını çok sık duyar hale geldik. Bu, hastaya entübasyon işleminin uygulanmış olduğu anlamına gelir. Hava kontrolünü sağlayamayan veya yardım almadan solunumunu gerçekleştiremeyen hastalar için uygulanır.
Entübe edilecek hastaya ilk olarak anestezik maddeler verilir. Bu sayede hastanın entübe işlemi sırasında acı çekmesi önlenir. Anestezik maddeler ile hastanın solunum yolundaki kasların gevşemesi sağlanır ve hasta uyutulur.
İşitme duyusu en son kaybedilen duyudur ve bilinci kapalı hastaların da işitme duyusu devam eder.
Avrasya Hospital Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Uz. Dr. Kadir Doğruer, yoğun bakımda komada olan veya uyutulan kişinin algılarının açık olduğunu, hasta yakınlarının bu duruma uygun şekilde davranmaları gerektiği hakkında bilgi veriyor.
on gün ve daha fazla süreli entübe kalan hastalar uzamış entübasyon olarak kabul edildi.
Solunum ve dolaşım sistemindeki bozulmalar da bilinci sıklıkla etkilemektedir. Hastanın uykulu olması, aşırı tepki vermesi, uyandırılamaması bilinç bozukluğu olarak değerlendirilirken koma kadar ağır bir durum da gelişebilir.
Havayolu açıklığını ve devamlılığını koruyamayan hastanın havayolunu açmak amacıyla kullanılır. Entübe hastanın uyanıklık esnasında tüpü ısırmasını engellemek için entübasyon sonrası tüpün bir tarafından ağız içine yerleştirilir.
Hastanın ağzından veya burnundan hava yoluna bir entübasyon tüpü sokulur ve tüp gırtlaktan (larenks) aşağıya trakeaya (nefes borusu) sokulur.
ENTÜBASYON TÜPLERİ *YD' da: 2,5-3,5 No. *Bebek: 3,5-5,5 No. *Büyük çocuk ve Yetişkin: 6,5↑-8 No.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri