Üst hava yollarında meydana gelen bir tıkanıklığa bağlı olarak soluk alıp vermenin gerçekleştirilemediği ve endotrakeal entübasyonun (ağızdan girilerek akciğerlerin havalandırılması) başarısız olduğu durumlarda acil olarak trakeostomi gereklidir.
Trakeotomi olarak da bilinen trakeostomi ise kişinin trakeasına bir delik açılması için yapılan cerrahi işlemdir. Bu işlem geçici veya kalıcı olarak yapılabilir. Havanın akciğere ulaşmasına engel olan bir durum varlığında tercih edilebilir.
Uzun süreli entübasyonların trakeotomiye göre daha fazla stenoz riski olduğundan yoğun bakım ve entübasyon gerektiren hastalara elektif trakeotomi açılması önerilmektedir. Son olarak trakeotomi ileri derece pulmoner hastalarında bakımın kolaylaşması ve aspirasyon için tercih edilebilir.
Evde ölüm nedenlerinin en başında %43 ile hava yolu sorunları, %21 ile MV sorunları gelmiştir. Grup 1, 2 ve 3'te trakeostomi sonrası yaşam süreleri yaklaşık sırasıyla 11 ay, 18 ay ve 15 ay bulunmuştur. Çalışmamızda evde ölen hasta sayısı açısından gruplar arasında fark yoktu.
Boyun derisinde (deri altı amfizem) dokuda sıkışan hava, solunum problemlerine ve trakea veya gıda borusunda (yemek borusu) hasara neden olabilir. Göğüs duvarı ve akciğerler (pnömotoraks) arasında hava birikmesi, bu da ağrıya, solunum problemlerine veya akciğer çökmesine neden olur.
İlgili 29 soru bulundu
Çeşitli rahatsızlıklarda acil olarak trakeostomi yapılması gerekir. Üst hava yollarında meydana gelen bir tıkanıklığa bağlı olarak soluk alıp vermenin gerçekleştirilemediği ve endotrakeal entübasyonun (ağızdan girilerek akciğerlerin havalandırılması) başarısız olduğu durumlarda acil olarak trakeostomi gereklidir.
Hastadan hastaya değişmektedir. Entübasyon durumu hastaların durumuna bağlıdır. Ağır olan bazı hastalarda haftalarca bu durum sürebilir. Bazılarında ise birkaç gün yeterlidir.
Trakeostomi kullanan hastalar yutma fonksiyonu düzgünse yemek yiyebilirler. Ancak hastanın konuşması için zaman gerekebilir. Özel kanül tiplerine sahip hastalar açılan hava yolunu eliyle kapatarak konuşabilirler. Bunun için uzman desteği önemlidir.
Havayolu içine yerleştirilmiş olan tüp ağızdan (veya bazan burundan) yerleştirilmiş bir endotrakeal tüp olabileceği gibi boyun ön duvarından doğrudan nefes borusuna girilerek yerleştirilen bir trakeostomi tüpü de olabilir. Trakeostomi tüpü varlığında yemek yemek ve konuşmak mümkün olabilir.
Ağızdan beslenme: Mümkün olduğunca hastala- rın ağızdan beslenmesi tercih edilmelidir. Kimle- rin ağızdan beslenebileceğine hasta özelinde ve hekimi tarafından karar verilmelidir. Yapılan testler sırasında aspirasyon riski var ise kıvam artırıcı kullanılarak ağızdan beslenmeye devam edilebilmektedir.
Entübasyonun beraberinde getirdiği riskler: Diş, dil, ağız ve gırtlakta travma, yaralanma. Tüpü yanlışlıkla trake (soluk borusu) yerine yemek borusuna ilerletme. Soluk borusunda yaralanma.
Trakeostomili hastaların beslenmesi nasıl olmalıdır? Trakeostomi kanülü oral besleme için bir fırsat olabilir ancak normal yutma bozulduğu için aspirasyon tehlikesi her zaman vardır.
Solunum yetmezliği nedeniyle nefes borusuna tüp takılıp, solunum aletine bağlanan hastalarda, solunum desteği ihtiyacı 15 gün sonra hala devam ediyorsa, boğazdan delik açılarak trakeostomi tüpü takılıyor.
Entübe edilecek olan hastanın bilincinin tamamen kapalı olması gibi bir şart yoktur. Bilinci açık olan ancak vücutlarına yeterli miktarda havayı alamayan ve ağır nefes darlığı yaşayan kişiler de entübe edilebilir.
Trakeostomili hastaya oksijen vermek için t-tüp (easy breath) isimli parça kullanılır,. Bu parça ile hasta nemlendirilmiş oksijen desteği altında solur. Ortalama her gün temizlenir. Trakeostomi kanülünün ucuna ayrıca bir uzatma parçası bağlanır ve balgam ile kirlendiğinde hemen değiştirilmesi önerilir.
Hastanın kaldığı oda sıcaklığı 24ᵒC ve nem oranı % 60 ile 90 aralığında olmalıdır. Hastanın solunum ile akciğer sesleri dinlenmeli, hipoksi olma ihtimali gözlenmeli, Oksijen düzeyi kontrol edilmeli, tüpün derinliği ile pozisyonu değerlendirilip, ağız bakımı yapılmalıdır.
Trakeostomi bakımı hijyen açısından son derece önemlidir. Gırtlakta trakeostomi açılan bölge açık yara olduğundan temiz tutulmalı kızarıklık, akıntı, koku varlığı açısından değerlendirilmeli gerekirse antiseptik solüsyonlar ile gazlı bez yardımıyla temizlenmelidir.
Trakeostomi kanülünün yapısı
Kanülün şaft kısmı (distal ve proksimal bölüm) trakeal mukozası hassas hastalarda yumuşak slikon olması, trakeasında çökme olan hastalarda kısmen sert slikon ya da metal (gümüş kanül)olması önerilir.
Fakat hastalığı tedavi edilen ve uygun zamanda entübasyonu sonlandırılan hastalarda, entübasyona bağlı komplikasyonların tamamen geri döndürülebilmesi genellikle mümkündür. Hastaların cihazdan ayrılmalarının ve hatta taburcu edilmelerinin ardından bile bir süre daha oksijen desteği alması gerekir.
Cerrahi sırasında açılan trakeayaameliyat sahasında yeniden bir hava tüpü salınarak solunum gerçekleştirilir. Trakea ameliyatı kaç saat sürer? Trakea ameliyatı yapılacak işleme göre değişkenlik gösterir. Bu süre 30 dakika ile 3 saat arasında değişebilir.
3. Basamak yoğun bakım hastaları en ağır hasta grubunu temsil eder.
Son olarak tüpün diğer ucu solunum cihazına bağlanır. Entübasyon tüpü hastanın ses tellerinin içinden geçtiği için entübe edilen hastalar konuşamaz ve yutkunamazlar.
Oksijen satürasyonun % 70 düşmesi, siyanoz, uykuya eğilim , yardımcı solunum kaslarının kullanımı, ileri dispne, hava açlığı , solunum sayısının dak. / 30-40 'ın üzerinde olması durumlarında Entübe edilmelidir.
Evde Uzun Süreli Oksijen Tedavi Gören Kişilerin Oksijen Tedavisi Cihazı Bedelleri SGK Tarafından Karşılanır mı? Evet, evde uzun süreli oksijen tedavisi alan kişilerin cihaz bedelleri SGK tarafından karşılanır.
Trakeobronkomalazi, başta trakea (soluk borusu) ve bronşlar olmak üzere solunum yolunu oluşturan yapıların duvarlarının zayıf olmasıdır. Solunum sistemi, dışarıdan alınan havanın akciğerlere taşınmasını ve burada kanın oksijenle doyurulmasını sağlayan bir sistemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri