Hipoblast yumurta kesesine dönüşür; Bu kese annenin besinlerini erken embriyoya ulaştırdığı yapılardan biridir. Epiblast hücreleri ise amnion denilen bir zar oluşturur, bunun içinde embriyo ve daha sonra fetüs doğuma kadar gelişir.
Epiblast embriyonun gövdesini oluşturacaktır. Farklılaşmamış epiblast hücreler bu dönemdeki pluripotent hücrelerdir. Embriyonik ektoderm ya da ilkel ektoderm olarak ta isimlendirilir. 7 – 10.günde embriyoda hücreler farklı dizilmeye başlar. Bu diziliş gastrulasyon olarak isimlendirilir.
Primordial germ hücreleri ilk olarak yaklaşık 3. haftada vitellüs kesesinin (yolk sak) allantoise yakın taraftaki duvarında bulunan endoderm hücrelerinden gelişir.
Endoderm akciğerler, tiroit ve pankreasta doku üretir. Mezoderm, kalp kası, çizgili kas, düz kas, böbrekler içindeki dokular ve alyuvarların üretimine yardımcı olur. Ektoderm, epidermis içinde dokular üretir ve beynin içindeki nöronların oluşumunda ve melanositlerde yardımcı olur.
Embriyoda ilk gelişen yapılar kalp ve merkezi sinir sistemidir. Anne rahmine yerleşme sürecinde olan embriyonun büyümeye devam etmesi ve varlığını devam ettirebilmesi için kendine ait bir dolaşım sistemi oluşturarak anne dolaşımı ile entegre olması gereklidir.
İlgili 43 soru bulundu
Bunlar; segmentasyon dönemi, embriyonik dönem ve fetal dönemdir.
Merkezde bulunan hücreler içhücre kitlesi (embriyoblast) embriyonun başlangıcı veya taslağıdır. İmplantasyon Blastosistin endometrium'a bağlanma ve gömülme sürecidir. Embriyonal gelişimin preimplantasyon evresi döllenme ile uterus duvarına bağlanma arasında geçen süredir, yani ortalama 6 gündür.
Ektoderm sayesinde çeşitli yapılar beyin, omurga, sinirler, deri tırnaklar, ve saç oluşur. Endoderm ise solunum sisteminin iç tabakasını ve sindirim kanalını oluşturur ve çok önemli bazı organların bir bölümünü meydana getirir, karaciğer ve pankreas gibi.
4. haftanın sonlarına doğru mezodermal hücreler kan damarları ve kan hücrelerine farklılaşarak villöz kapiller sistemi oluştururlar.
Mezodermden Meydana Gelen Doku ve Organlar:
kan damarları ve kan dokusu, mezenterler, ürogenital sistemin büyük bir kısmı (böbrekler, testisler ve ovaryumlar), sölomik epitel, östaki borusu, bazen orta kulağın iç yüzeyi .
Yerleşme tamamlandıktan sonra gebelik gelişmeye başlar ve rahimde Hcg (insan koryonik gonadotropin) adı verilen bir hormon üretilmeye başlar. Bu hormon rahim duvarını kalın tutmakla görevlidir yani embriyonun iyice yerleşerek yerinde kalmasına yardımcı olur.
Plasenta, hamilelik oluşmaya başladıktan 7-10 gün sonra, yumurtanın rahimde döllenmesini takiben oluşmaya başlar. Bebeğin gelişmesi ve büyümesi için hamilelik boyunca plasenta da gelişir. Böylelikle plasenta hücre olarak başlar ve hamileliğin sonlarına doğru birkaç santim uzunluğuna kadar ulaşabilir.
Endoderm yetişkin canlıda sindirim sistemini, sindirim sisteminin iç yüzeylerini, pankreas, karaciğer ve diğer bezlerle solunum sistemini oluşturur.
Birinci embriyonik hafta sonunda epiblast ve hipoblast tabakaları, ikinci haftada ise epiblast hücrelerin oluşturduğu ilkel yarık ve kranial ucunda Hensen düğümü oluşur.
Sitotrofoblast (ya da Langhans tabakası) trofoblastın iç kısmındaki tabakadır. Gelişmekte olan sinsityotrofoblastların içerisinde kalır ve blaskokistin dış kısmında yer alır.
Ektoderm, vücudu örten yapıları oluştururken, endoderm; bağırsağı ve onunla ilgili yapıları meydana getirir. Blastulanın üzerindeki blastoderm kural olarak ektoderme karşılık gelir. Üçüncü embriyonik tabaka olan mezoderm, ektodermin ve endodermin arasında ve yanlarda meydana gelir.
İşitme ve denge organı olan kulak iç kulak, orta kulak ve dış kulak olmak üzere üç bölüm halindedir. İç kulak: Bu bölüm ektodermden gelişir.
Rathke'nin kesesi olarak bilinen farenksin (stomal kısım) sırt duvarındaki bir depresyondan gelişir. Ön hipofiz, hormonları sentezleyen ve salgılayan birkaç farklı hücre tipi içerir. Genellikle ön hipofizde oluşan her majör hormon için bir hücre tipi vardır.
✔ Yumurta kanalı içerisinde oluşan zigotun geçirmiş olduğu ilk mitoz bölünme evresine segmentasyon denir.
EKTODERM: Derinin en dış tabakası.
21) Üçüncü haftanın olayları: Trilaminar embriyo oluşumu ,Notokord oluşumu, Nörülasyon( 3. haftada başlar fakat 3. haftada bitmez.), Mesoderm oluşumu ve gelişimi, İntraembriyonik sölem oluşumu, Plasenta oluşumunun başlaması( üçüncül villi), Embriyonun kıvrılması,Kardiyovasküler sistem gelişimi.
Germ tabakaları, embriyonik gelişim sırasında oluşan birincil hücre katmanlarıdır. Omurgalılardaki üç germ tabakası özellikle belirgindir; bununla birlikte, tüm eumetazoanlar (süngerden daha kompleks her hayvan) iki veya üç primer germ tabakasından oluşmaktadır.
Sitotrofoblastların Endokrin Özellikleri
Sitotrofoblastların hCG hormonu salgılayarak endokrin fonksiyon yaptığı üzerinde çok durulmuştur.
Allantoyis (İngilizce telaffuz: [əˈlæntɔɪs]; çoğul allantoides ya da allantoises) gelişmekte olan bir embriyonun metabolik faaliyetler sonucu oluşan atıklarının biriktiği kesedir.
Mezoderm, kasları, cinsiyet organlarını, iç organların dış yüzeyini, iç deriyi, kemik ve kıkırdağı, kalp ve kan damarlarını oluşturmaktadır. Embriyonik mezoderme mezenkim denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri