Epidermolizis bullosa (EB), cilt ve mukoza zarının kabarcıklanmasına neden olan nadir bir hastalıktır. Küçük travma veya sürtünme halinde bile çok ağrılı kabarcıklar ortaya çıkar. Ciddiyeti hafif ila ölümcül olabilir.
Yaygın olarak kadınlarda görülen lupusun teşhis edilmesi hayati açıdan önem taşımaktadır. Kelebek hastalığının kesin bir tedavisi yoktur ancak hafif formları yaşla birlikte iyileşebilir.
Kelebek hastalığı (Epidermolysis Bullosa), genellikle doğumdan sonraki ilk aylarda veya çocukluk döneminde belirtilerini göstermeye başlar. Yenidoğan döneminde bile ciltte yaralar ve kabarcıklar oluşabilir. Ancak bazı alt tipleri daha geç yaşlarda da ortaya çıkabilir ve yaşam boyu devam edebilir.
Kelebek hastalığındaki eklem iltihabı vücudu simetrik olarak tutar ve genellikle el, el bileği ve diz eklemlerini etkileme eğilimindedir. Kelebek hastalığına sahip kişilerin yaklaşık olarak yarısında ortaya çıkan böbrekler ile ilgili problemler hayatı tehdit edici boyutlara varabilir.
Kelebek hastalığı olarak bilinen lupus, her yaşta ortaya çıkabilir. Ancak genellikle ergenlik 15-44 yaş arası kadınlarda daha sık görülür ve bu yaş grubunda tanı alır. Bu nedenle lupusun birçok vakası genç yetişkinlerde ve genç kadınlarda teşhis edilir.
İlgili 24 soru bulundu
Genetik olan rahatsızlığın henüz tedavisinin bulunamadığını anlatan Uygun, Türkiye'de bilinen yaklaşık 2 bin kelebek hastasının olduğu bilgisini paylaştı.
Lupus hastalığı, vücudun önemli bir yapıtaşı olan kollajene karşı vücudun bağışıklık sistemi saldırısı yapmasına denilmektedir. Bazı kişiler, enfeksiyonlar vasıtasıyla, bazı ilaçlardan ötürü ya da güneş ışığı ile tetiklenebilen kelebek hastalığı geliştirme eğilimiyle doğarlar.
Kelebek Hastalığında Yara Bakımı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler. Kelebek hastalığının kesin bir tedavisi yoktur. Destekleyici tedavilerde amaç; kabarcıkların travmalardan korunması, enfeksiyon oluşumunun engellenmesi ya da varsa enfeksiyon tedavisi yapılması ve yara bakımı ile kabarcık ağrılarının giderilmesidir.
Otoimmün bir hastalık olarak bilinen ve genellikle kalıtsal faktörler sonucu ortaya çıkan lupus hastalığının tanı ve tedavi süreci romatoloji, çocuk romatolojisi ve iç hastalıkları (dahiliye) doktorları tarafından yapılabilir.
Lupus hastalığı, bağışıklık sisteminin uygunsuz ve kontrolsüz bir şekilde kendi vücut hücrelerine saldırması sonucu geliştiğinden; tedavinin temelini bu yanıtın kontrol altına alınması veya baskılanması yoluyla vücut organ ve dokularının korunması oluşturur.
Epidermolizis bülloza (EB), travmayı takiben oluşan büllerle karakterize, kalıtsal geçişli bir hastalıktır. EB sim- pleks, “junctional” (JEB) ve distrofik (DEB) tipleri vardır.
Büllöz pemfigoid, vücut yüzeyinde oluşan içi sıvı dolu kabarcıkların, zamanla patlayıp açılması ile üzerleri kabuklanan, derin olmayan yaralara sebep olan önemli bir deri hastalığıdır. Hastalığın toplum arasında kullanılan farklı bir ismi yoktur. Büllöz hastalıklar otoimmün hastalık grubundadır.
Gerekli önlemleri alarak, insanları ve hayvanları bu hastalığın zararlılarından korumayı görev bilmeliyiz. İnsanlara da bulaşan önemli hastalıktır. Evcil hayvanların hepsinde görülebilir. Sıcak, rutubetli ve bataklık bölgelerde daha fazla görülür.
Hastalık deriyi deri altına bağlayan yapıları oluşturan liflerdeki maddelerin bazılarının eksik yapımına bağlı gelişir. Bu bağlar çok hafif bir darbe ile kopar ve deri altında oluşan boşluğa çevre dokulardan sıvı sızarak bül gelişimine sebep olur.
Türkiye'de SLE'nin hangi sıklıkla görüldüğü araştırılmamıştır. Bu tür araştırmaların yapıldığı ülkelerde 100.000 kişide 40 ila 100 kişide görülür. Her yaşta ortaya çıkabilirse de, en sık 13-40 yaşları arasında görülür.
Lupuslu Hastalara Öneriler
Güneşten korunun, Ultraviyole ışığı hastalığın cilt bulgularını aktive edeceğinden, güneş koruyucu kıyafetler, kremler, gözlük ve şapka kullanılması önerilir. Yeterince dinlenin, uykunuzu alın ve düzenli, zorlayıcı olmayan egzersizler yapın. Sağlıklı beslenin.
İltihabı azaltan besinlerin başında antioksidan aktivite gösteren sebze ve meyveler; bunlara ek olarak çiğ kuruyemişler, balık, doymamış yağlardan zengin zeytinyağ, fındıkyağı gibi besinler tüketilebilir. Takviye olarak omega3 kullanılabilir.
Hastalık deride deriyi kendi içerisinde ve deri altı dokuları bağlayan özel bağ yapıları oluşturan liflerin yapısında bulunan proteinleri kodlayan genlerdeki mutasyonlar sonucu gelişir. Bu bağlar çok hafif bir darbe ile kopar ve deri altında oluşan boşluğa çevre dokulardan sıvı sızarak bül gelişimine neden olur.
Özellikle kadınlarda daha yaygın karşılaşılan bu kelebek hastalığı, bağışıklık sisteminin vücuttaki sağlıklı doku ve hücrelere saldırması şeklinde ilerler. Eğer kontrol altına alınmazsa hasta için hayati risk arz eder.
Bazı hastalarda da unutkanlık, baş dönmesi, kafa karışıklığı gibi bulgular ortaya çıkar. Çok daha nadir olarak sara nöbetlerine benzer ataklar veya şizofreni benzeri bulgular görülebilir.
Rozasea hastalığı yüzde, burun ve göz-kirpik dipleri gibi yağ bezlerinin yoğun olduğu bölgelerde, kızarıklık ve küçük cilt lezyonları şeklinde gözlenen bir cilt rahatsızlığıdır. Ortaya çıkan bu semptomlar haftalarca veya aylarca sürebilir ve belirli zamanlarda şiddetini artırarak alevlenebilir.
Spinal motor nöronlarının yani omurilikte bulunan motor sinir hücrelerinin kaybına yol açarak proksimal yani vücut merkezine yakın kasların tutulumuyla, vücutta iki taraflı olarak güçsüzlüğe yol açan, kaslarda ilerleyici bir güçsüzlüğe ve atrofiye yani kas kaybına yol açan genetik geçişli bir hastalıktır.
Lupus Belirtileri
Eklemlerde şişlik, kızarıklık, hareket kısıtlılığı da olabilir. Enfeksiyonlara yatkınlık, yüksek ateş, kilo kaybı, karın ağrısı gelişebilir. Hastaların yüzde 70 gibi büyük çoğunluğunda böbrek tutulumu görülür ve bu konunun atlanmaması çok önemlidir.
Çevresel faktörler: Sigara kullanımı, stresli yaşam tarzı, silika ve benzeri toksik maddelere maruziyet gibi çevresel etmenlerin lupus gelişimini tetiklediği bilinir. Hormonlar: Östrojen hormonu gibi bazı hormon düzeylerindeki dengesizliklerin lupus gelişimini etkileyebileceğini gösteren çalışmalar mevcuttur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri