Törenin, valilikçe Taksim Meydanı'ndaki Cumhuriyet Anıtı'nda düzenlendiği yıllarda bile Dolmabahçe Sarayı'nda halkın katılımıyla Atatürk'ü anma töreni yapılır. Saat 09.05'te başlayan siren sesi eşliğindeki iki dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklâl Marşı okunur.
Saat 09.05'te gelen siren veya boru sesi eşliğinde meşaleler yakılır ve katılımcılar iki dakikalık saygı duruşunda bulunur. 10 Kasım haricindeki saygı duruşlarında bu süre bir dakikadır. Saygı duruşunun ardından gönderde çekili duran bayrak, İstiklâl Marşı eşliğinde ağır ağır yarıya indirilir.
Saygı duruşu genellikle kısa sessizlik anı ya da kısa süreli tefekkür, dua, yansıma, ya da meditasyon anı. Son yüzyılda genellikle önemli buluş ve olaylara konu olmuş kişilerin ölümüne ya da ölüm yıldönümünde bir dakikalık ayakta durularak yapılmaktadır.
(2) Bayrak töreni; hafta başında ve sonunda, resmî tatil, millî bayram, genel tatil başlangıcında ve sonunda yapılır.
Törenlerde saygı duruşu ve İstiklal Marşı kaldırıldı o nedenle söylenmeyecek şeklinde bir durumla karşılaşırsanız Bayrak Törenleri Yönergesini hatırlatarak üzerinize düşen sorumluluğu yerine getiriniz İstiklal Marşı bir sosyal etkinlik değildir.
İlgili 26 soru bulundu
Tören, Aslanlı Yol'da yürüyüşle başlar. Yürüyüşün ardından Cumhurbaşkanı, Atatürk'ün mozolesine çelenk koyar. Saat 09.05'te devlet erkânı iki dakikalık saygı duruşunda bulunur ve İstiklâl Marşı okunur.
Cevap: İstiklal Marşımız milli bayramlarımızda, önemli törenlerde ve Pazartesi ile cuma günleri okunmaktadır.
Bayrağın yarıya çekilmesi veya bayrağın yarıya indirilmesi, bir ülkenin bayrağın saygı, yas, tehlike sinyali veya bazı durumlarda bir selamlama sembolü olarak normal yüksekliğine kıyasla daha alçak bir seviyeye indirilmesini ifade eder. Bayrağı yarıya indirme geleneği 17. yüzyılda başlamıştır.
Elbise veya üniforma şeklinde giyilemez.
Konut ve işyerlerine Bayrak asılması
Madde 17 - İşyeri, konut vb. özel yerlere, Milli Bayramda,resmi bayramlarda, kurtuluş ve Atatürk'ü anma günlerinde 7 nci maddenin A bendi hükümlerine bağlı olmaksızın Bayrak asılabilir.
Saygı duruşu sırasında 30 saniye kadar süren "Tİ" sesi, 1953 yılı ABD yapımı “From Here To Eternity” adlı ve Türkçe'ye “İnsanlar Yaşadıkça” olarak çevrilen filimdeki müzik parçalarından biri olan Military Taps'ten geliyor.
· Başımızda şapka bulunuyorsa çıkarmalıyız. · Sessiz ve ciddi bir şekilde İstiklal Marşının başlamasını beklemeliyiz. · Komut verildiğinde hazır ol vaziyetine geçmeliyiz. · İstiklal Marşını söylerken gözümüzle bayrağımızı takip etmeliyiz.
(6) Saygı duruşu ile birlikte meşaleler yakılır. Müdür veya müdür yardımcısının denetim ve gözetiminde, ikişer kişilik öğrenci grupları tarafından tören süresince Atatürk Büstü'nün sağ ve sol yanında saygı nöbeti tutulur.
el Cevab: Caiz değildir. Saygı duruşu dinimizde yoktur.
Bayrağa saygı göstermek milletimizin namus ve serefine saygı göstermektir. . Bayrak milleti temsil eder, bu yüzden kutsaldır. Ülkelerin en değerli simgeleri bayraklarıdır. Bayrak bir milletin özgürlüğünün, bağımsızlığının ve egemenliğinin simgesidir. Bundan dolayı bayrağımıza sevgi ve saygı duyarız...
Bayrak bir devletin ve milletin bağımsızlığını sembolize eder. Her insanın tek tek sembolü olan bayrak insanlık onuru gereği her bireyin şerefidir ve korunmalıdır. Bir bayrağın korunması için kendi bayrağımız olması gerekmez. Tüm bayraklar kutsaldır.
Bayrak tesliminde neden 3 kez öpülüp alına konur? Üç zamanın sayısıdır: Geçmiş, şimdi ve gelecek. Doğum, yaşam ve ölüm.
Mavi renginin özgürlüğü ve sonsuzluğu simgelemesi bu bayrakta mavi rengin bir deniz gibi kullanılıyor oluşundan bellidir. Sömürgeden kurtuluşun ve bağımsızlığın adıdır. Aynı zamanda bitmeyen bir inancın da simgesidir. Bayrakta kullanılmış olan mavi üzerine hilal ve yıldız özgürlük anlamına da gelmektedir.
Oturulan veya ayakla basılan yerlere konulamaz. Bu yerlere ve benzeri eşyaya Bayrağın şekli yapılamaz.
Gösteri ve kutlama etkinlikleri kapsamında yer alan konser, şenlik, eğlence vb. kutlama faaliyetleri iptal edilerek, sadece resmi program uygulanır. Bu durum yerel yönetim inisiyatifine bırakılmıştır. Milli yasta bayrak gönderde tutulmaz.
Milli yas ilanının ardından yurt genelinde tüm kamu binalarında ve dış temsilciliklerde, gönderdeki Türk bayrakları yarıya indirildi.
Madde 6- (Değişik birinci cümle:RG-18/8/2010-27676) Valilik ve Kaymakamlıklarda toplanan bayrakları yok etme işlemi; Valinin ve Kaymakamın belirleyeceği üç kişilik bir komisyon gözetiminde, ay-yıldız ile kırmızı kumaşların kesilerek ayrılmasından sonra kırpma makinesinde veya kapalı alanda yakılmak suretiyle yapılır.
Efsaneye göre bayraktaki al, kan kırmızısıdır ve şehitlerin dökülen kanlarını temsil eder. Gece yarısı bu kanların üzerine yansıyan hilâl biçimindeki ay ve bir yıldızla beraber Türk bayrağının görüntüsü oluşur.
İlk Hamdullah Suphi Tanrıöver okudu
Meclis, 1 Mart 1921'de tarihi günlerinden birini yaşadı. İstiklal Marşı, ilk kez dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver tarafından Meclis kürsünden okundu.
Herşeyin din gününde açık edileceği itikadıyla yaşadı Türkler. Müslümanlık Türklüğün sığdığı ve sığındığı yegâne melce idi. İstiklâl Marşı Ankara'da yazıldı; ama ilk defa Kastamonu'da Nasrullah Camii'nde okundu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri