Mirasın Reddi Davası Bu irade açıklaması Sulh Hukuk Mahkemesine yapılır. Yazılı ya da sözlü olabilir. Bu sebeple mirasın reddinin bozucu yenilik doğurucu bir irade açıklaması olduğu ifade edilebilir. Ayrıca mirasın reddinin hükmen gerçekleşmesi de mümkündür.
Mirasın gerçek reddinde görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi, yetkili mahkeme ise miras bırakanın yerleşim yeri mahkemesidir. Mirasın hükmen reddi davasında görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi, yetkili mahkeme alacaklıların davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesidir.
Mirasın Hükmen Reddi Nedir? Nasıl Yapılır? Miras bırakanın ölümü tarihinde ödemeden aczi açıkça belli ve resmen tespit edilmiş ise miras reddedilmiş sayılır (TMK m. 605/ll). Hükmi rette şartların varlığı halinde herhangi bir irade açıklamasına gerek yoktur.
Mirasçı avukatı tarafından vekaletname ile birlikte kişinin yazılı olarak mirası reddettiğine dair dava dilekçesi sulh hukuk mahkemesine sunulacak, gerekli işlemler sonrasında mirası reddettiğine dair tutanakla tespit gerçekleşecektir.
Reddi Miras Davalarına Sulh hukuk mahkemeleri bakmaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Bu kapsamda vatandaşların Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) üzerinden "mirasçılık belgesi verilmesi" ve "mirasçılık belgesinin iptali" kararları, Adalet Bakanlığı mühendislerince geliştirilen uygulama ile 16 Aralık 2016'dan bu yana e-Devlet üzerinden de görüntülenebiliyor.
Noterde Reddi Miras Yapılabilir Mi? Mirasın reddi; murisin yerleşim yerine göre belirlenen mirasın açıldığı yer sulh mahkemesine sözlü veya yazılı beyanda bulunarak yapılabilir. (TMK, m.609). Sulh mahkemesi dışında bir mercii önünde örneğin noterde reddi miras yapılamaz.
Mirasın hükmen reddi davasında davacı sıfatı yasal veya atanmış olan ve mirasın kendisine kül halinde geçmiş olan mirasçılara aittir. Bu davada mirasın gerçek reddi davasından farklı olarak Davalı sıfatı tereke alacaklılarına aittir.
Reddi miras davası, sözlü olarak veya yazılı bir dilekçe ile sulh hukuk mahkemesine red beyanı yapılması ile gerçekleşmektedir. Bu beyan için herhangi bir reddi miras ücreti talep edilmemektedir.
Reddi miras, kendisine kalan mirası kişinin kendi isteğiyle reddetmesi demektir. Bu işlem ancak ve ancak mahkemeler aracılığıyla yapılması halinde geçerli olur. Miras, külli halefiyet ilkesi gereği, ölüm gerçekleştiğinde tümüyle mirasçılara intikal eder. Yani terekenin aktifi ve pasifi birlikte mirasçılara geçer.
Mirasın Reddi Davası Duruşmalı Mı? Reddi miras davası için mirasçının sözlü ya da yazılı olarak Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvuruda bulunması gerekir. Ancak mirasçının süreç içerisinde mahkemeye gelmesi zorunlu olmaz.
Mirasın Gerçek Reddi Talepleri (120 Gün) sürmesi öngörülmektedir. Mirasın Hükmen Reddi Davası (449 Gün) sürmesi öngörülmektedir. Davanın sonuçlandırılma süresinin ayrıntıları için aşağıdaki tabloya bakabilirsiniz.
Ayrıca Mirasın Hükmen Reddine ilişkin dava tespit davası niteliğinde olduğundan Maktu Vekalet Ücreti verilir.
Mirasın Reddinde Yetkili ve Görevli Mahkeme
Mirasın hükmen reddi, bir tereke alacaklısına karşı açılacak ise görevli mahkeme, bu dava çekişmeli olarak görülecek olduğundan dolayı asliye hukuk mahkemesi olacaktır.
6100 Sayılı HMK' da mirasın reddi beyanının tespiti ve tescili çekişmesiz yargı işi olarak düzenlenmiştir. Çekişmesiz yargı işlerinde ise aksine bir hüküm bulunmadıkça resen araştırma ilkesi uygulanır.
Tespit ilamları kesinleşmeden infaz edilemeyeceğinden, kararın kendisi kesinleşmedikçe takip yapılamayacağı gibi ilamda yazılı yargılama gideri ve avukatlık ücreti vs. gibi istekler için de karar kesinleşmedikçe infaz yapılamaz.
Şahıslar reddi miras kararlarıyla tapuıda işlem yapamıyorlar tapu "mirasın reddine dair sulh hukuk mahkemesinden alınmış belgenin tapu müdürlüğüne ibrazı taşınmazın tescili için yeterli değildir. hakimin veraset belgesi verirken mirasın reddini nazara alması ve ona göre mirasçıları belirlemesi gerekir.
Mirasın reddi için gerekli olan belgeler; mirasçının son yerleşim yeri Sulh Hukuk Mahkemesinden alınmış veraset ilamı ve mirasın reddi başvuru dilekçesinden ibarettir.
Davacının kendisinin mirasçı olduğunu ve iyiniyetli davalının terekeyi ve tereke malını elinde bulundurduğunu öğrendiği tarihten başlayarak 1 yıl ve herhalde mirasbırakanın ölümünün veya vasiyetnamenin açılmasının üzerinden 10 yıl geçmekle zamanaşımına uğrar. İyiniyetli olmayanlara karşı zamanaşımı süresi 20 yıldır.
Buna göre mahkemece murisin aktif ve pasifine dair malvarlığı araştırması yapılmak üzere; tapuya, bankalara, trafik tescil müdürlüğüne, vergi dairesine, sosyal güvenlik kurumuna, ticaret sicil müdürlüğüne ve belediyelere müzekkereler yazılmakta, bu hususa ilişkin kolluk araştırması yaptırılıp, tanık dinlenmesi gerekir.
Ret Beyanında Bulunan Mirasçı
Red beyanı sulh hakimine ulaştığı andan itibaren hüküm doğurur ve bu andan sonra geri alınamaz. Red süresi mirsbırakanın ölüm tarihinden itibaren 3 aydır.
Zira, miras davalarında ya Sulh Hukuk Mahkemesi ya da Asliye Hukuk Mahkemesi görevlidir. TMK m. 576 hükmünde mirasın paylaştırılması, tenkis, miras sebebiyle istihkak ve tasarrufun iptali davaları bakımından murisin yerleşim yeri mahkemesinin yetkili olduğu düzenlenmiştir.
Reddi Miras Nüfus Kütüğüne İşlenir Mi? Miras bırakanın vefatı tarihinden itibaren üç ay içerisinde yapılan kayıtsız ve şartsız reddi miras beyanı; sulh hukuk mahkemesince tutulan özel bir kütüğe kayıt edilir. Nüfus kütüğüne işlenmez.
Reddini vukuu halinde reddeden, mirasa tamamıyla ya bancı kalır ve umumiyetle mirasçı sıfatiyle beraber miras üzerindeki haklarımda kaybeder. Red beyanı, mirasın açıldığı andan itibaren hükümlerini husule ge tirir ; red eden mirasçı sanki hiç mirasçı olmamış addedilir.
Reddi miras davaları, mirası reddetmek isteyen kişi tarafından, miras bırakan kişinin ikametgâh adresindeki Sulh Hukuk Mahkemesine dilekçe verilerek yapılır. Reddi miras dilekçesinde mirasçının adı, soyadı, adresi yazılmalı ve dilekçenin konusu hukuki olarak açık ifadelerle belirtilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri