Konusu savaş, yiğitlik, kahramanlık ve vatan sevgisi olan, bir olayı veya tarihi bir hadiseyi coşkulu bir şekilde anlatan şiirlerdir. Epik şiirin ilk örnekleri Homeros tarafından 'İlyada ve Odysseia” adlı destanda verilmiştir.
Fikret ve Akif, Namık Kemal'in epik ve muhalif şiir anlayışını ilk zirvelerine taşırlar.
Bir halkın hayatını etkileyip, derin izler bırakan tarihi olayları, kahramanlık yönü ile işleyen manzum hikâyelerdir. Türk destanları, Yunanlar'ın İlyada Destanı, Finler'in Kalevala Destanı, Hinduların Mahabharata Destanı doğal epiğe birer örnektir.
Epik Şiir: Vatan sevgisi, yiğitlik, kahramanlık ve savaş ile alakalı konuları ifade eden şiir çeşidine epik şiir denmektedir. Dünya edebiyatında epik şiir türünün ilk örneklerini destanların oluşturduğu bilinmektedir. Bu şiirlerde özellikle kahramanca ve coşkun bir üslup söz konusudur.
Türk edebiyatında sıklıkla örneklerine rastladığımız epik şiir nedir? Göç, sürgün, savaş, yiğitlik gibi konuların işlendiği epik şiirlerin tarihinin M.Ö. 5. yüzyıla dayandığı söylenir. Özellikle kahramanlık bildiren epik şiirlerde coşkun bir söyleyiş hakimdir.
İlgili 16 soru bulundu
EPİK ŞİİR ÖRNEKLERİ
Savaş ve kahramanlık temasını içeren şiirler, Epik şiire örnek olarak gösterilebilir. Mehmet Akif Ersoy, Köroğlu ve Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın kahramanlık temalı şiirleri Epik şiire örnek olarak gösterilebilir.
Epik şiirin kökeni, İran ve Yunan mitolojisine kadar dayanır. M.Ö. 5. yüzyılda ortaya çıkan bu şiir türünde destansı hikayeler ve olağanüstü olaylar anlatılır. Epik Şiir Nedir?
2. İstiklal Marşı Lirik-hamasi şiirinin en güzel örneklerinden biridir.
Didaktik (öğretici) şiir, belli bir düşünceyi aşılamak veya belli bir konuda öğüt, bilgi vermek, bir ahlak dersi çıkarmak amacıyla öğretici nitelikte yazılan, duygu yönü az olan şiir türüdür. Yusuf Has Hacip'in Kutadgu Bilig, Aşık Paşa'nın Garibname, Nabi'nin Hayriye adlı eserleri bu türün ünlü örnekleridir.
Epik şiirler bir milletin hayatında önemli izler bırakan büyük göçler, savaşlar, doğal afetler gibi olaylarla mertlik, kahramanlık gibi konuların destan gibi işlendiği şiirlerdir. Konusu savaş, yiğitlik, kahramanlık ve vatan sevgisi olan, bir olayı veya tarihi bir hadiseyi coşkulu bir şekilde anlatan şiirlerdir.
Enheduanna (MÖ 2285 - MÖ 2250) Akad Kralı Sargon'un ve yüksek olasılıkla Kraliçe Tashlultum'un kızı. Tarihte bilinen ilk kadın şair ve yazar, hatta bazı kaynaklara göre ilk şair ve yazardır.
Şiir, Sümerlerin Gılgamış Destanı'na kadar uzanan köklü bir tarihe sahiptir. İlk şiirler Çincede olduğu gibi halk şarkılarından ya da Sanskritçe Vedalar, Zerdüştlük inancının Gataları ve Homeros'un "İlyada" ile "Odysseia"sı gibi destanların yeniden sözlü anlatım ihtiyacından ortaya çıkmıştır.
Epik tiyatro kavramı Alman tiyatro yazarı ve ku-ramcısı Bertold Brecht tarafından ortaya atılmıştır. I. Dünya Savaşı'ndan sonra yaşanan politik, sosyal ve eko¬nomik sıkıntıların sonucunda Erwin Piscator'un ortaya koyduğu politik tiyatro anlayışından etkilenerek geliştir¬miştir.
Okuyanda coşku, yiğitlik, savaşma duygusu gibi duygular uyandırır. Geleneksel hikâyeciliğin gelişmiş şeklidir. Epik şiirler bir milletin hayatında önemli izler bırakan büyük göçler, savaşlar, doğal afetler gibi olaylarla mertlik, kahramanlık gibi konuların destan gibi işlendiği şiirlerdir.
- Lirik şiir: duyguları, Coşku, heyecan ve aşkın ifade edildiği şiir türüne verilen isimdir. - Epik şiir: yiğitlik kahramanlık savaş gibi konuları işleyen destansı şiirlere verilen isimdir. - Didaktik şiir: düşüncelerin ifade edildiği şiir türüdür. Öğreticilik esastır.
Konularına göre şiir türleri; lirik, epik, pastoral, didaktik ve satirik olmak üzere 5 farklı türe ayrılmaktadır.
Türk edebiyatında bilinen ilk didaktik şiir örneği ise Yusuf Has Hacip tarafından yazılmış olan Kutadgu Bilig isimli eserdir.
SATİRİK ŞİİR ÖZELLİKLERİ
Günümüz edebiyatında yergi olarak da adlandırılan Satirik şiir bir olay ve durumu alaylı, iğneleyici bir dille kaleme almaktadır. Hiciv, taşlama ve yergi adlarını da alan Satirik şiirin amacı b,r durumu veya kişiyi alaycı bir dille yermektir.
Satirik şiire eleştirici bir anlatımı olan şiir türü içerisinde yer alan şiir türüdür. Buradaki eleştiri konusu kişi, olay ya da durumu iğneleyici kelimeler ve alaycı ifadeler ile eleştirmektir. Satirik şiirde didaktik şiirin özellikleri görülür.
Dramatik şiir, dram türü konuları içeren bir şiir türüdür. Acıklı ya da korkunç bir olayı konu alır. Konuyu okuyucunun gözünde canlandırabilen, harekete dönüşebilen bir şiir türüdür.
Hamasi kelimesinin sözlük anlamı yiğitlik, cesaret, mertlik ve yüreklilik olarak ifade edilmektedir. Bu nedenle hamasi anlatım halk şiirinde mertlik ve cesaret duyguları ile savaş, kavga, düşman konularında yazılan bir tür olarak belirtilmektedir.
1924 yılında Ankara'da toplanan seçici kurul, Ali Rıfat Çağatay'ın bestesini kabul etmiştir.
Epik söyleyiş, edebiyat alanında kullanılan terimlerden birisidir. Anlatım tarzlarından biri olan epik söyleyiş, epik anlatım yahut destansı anlatım olarak da bilinmektedir. Epik söyleyiş; tarihi bazı kişi ve olayların, karşı tarafta heyecan ve coşku uyandıracak şekilde olağanüstülükler katılarak anlatılmasıdır.
Epik, "destansı" anlamına gelen bir sözcüktür ve birden çok anlamda kullanılabilir: Epik, Murat Dalkılıç'ın albümü. Epik tiyatro, bir tiyatro türü. Epik şiir, bir şiir türü.
İdil: Şairin doğa karşısında duygulanmasını anlatmasına idil denir. Eglog: Şairin duygularını bir çobanla konuşuyormuş gibi anlatmasına Eglog denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri