Epiktetos'a göre felsefe; ne olursa olsun yapmaya zorlandığımız ödevlerde cılızlığımızı ve bilgisizliğimizi anlamakla başlamaktadır. Der ki filozof: “Eğer iyi olmak istiyorsan; önce kötü olduğuna inan.” Zira kabul etmezsek kötü yönlerimizi, kullanmazsak aklımızı, en iyisi olduğumuz gafletine düşüveririz.
İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi Böl., Öğretim Üyesi. Yunan Stoacı filozof Epiktetos, Frigya'da köle olarak doğmuştur. Roma'da felsefe okuma imkânını bulmuş ve orada felsefe öğretmenliği yapmıştır. Epik- tetos, insanı diğer varlıklardan ayıran en önemli özelliğin akıl olduğunu savun- maktadır.
'Ben senden daha zenginim, öyleyse senden daha üstünüm”, “Ben senden daha iyi bir hatibim, öyleyse senden üstünüm” gibi akıl yürütmeler mantıksızdır. Şöyle düşünmek daha mantıklıdır: ”Ben senden daha zenginim, öyleyse senden daha çok malım mülküm var”,”Ben senden daha hatibim, öyleyse konuşmam senden daha iyi”.
Stoa felsefesinin en yetkili biri olan Epik- tetos, sonra 50 Anadolu'da, güney en ö- nemli olan Hierapolis'de köle olan bir ana babadan dünyaya gel- di.
Geç dönem stoacılarından en bilinen isim kuşkusuz hayatına bir köle olarak başlayan Epiktetos'tur. 📌Frigya'da doğan Epiktetos Antik Roma'da yaşadı. Epiktetos Yunancada "kazanılmış, elde edilmiş" anlamına gelmekteydi. 📌Kölelik zamanı oldukça verimli kullanan Epiktetos stoacı felsefeyle ilgilenmeye fırsat buldu.
İlgili 41 soru bulundu
Epiktetos (d. 55 – ö. 135), Yunan stoacı filozof.
Epiktetos'un bu anlayışına göre, insan bir dramdaki aktöre benzer. Dünya ve dünyanın tarihiyle ilgili bu dramda, insan yalnızca bir oyuncudur. Oyuncu oynayacağı rolü seçemez, dekora, oyunun kendisine etkide bulunamaz. Tanrı ya da akıl ilkesidir ki, her insanın bu tarih içinde ne olacağını belirler.
Stoacılık adil ve erdemli bir yaşamın kişinin deneyimleyebileceği en yüksek iyi olduğunu, acı ve hazza aynı şekilde yaklaşılması gerektiğini söylerken Epikourosçuluk ise temelde hayattan acıyı çıkararak kişisel hazzı maksimumuma çıkarmayı öğütler. Epikouros'un tanımıyla haz, mutlu bir yaşamın başlangıcı ve sonudur.
Epikür bir ahlak felsefesi geliştirmiştir ve felsefenin ana düşüncesi mutluluktur (eudaimonia). Ona göre insan, tabiatı itibarıyla acıdan, üzüntüden, kaygıdan kaçıp neşe ve haz peşinde koşar. Bu yüzden bireyin temel amacı da mutluluk ve hazza ulaşmaktır.
Stoa felsefesi, ahlakı felsefenin merkezine alan pratik bir felsefedir. Bu felsefeye göre erek, doğaya uygun yaşamdır. Doğa'ya uygun yaşam ise kutsal doğayı bilmek, tanımak ve onun iradesine boyun eğmektir.
Epiktetos'a göre insanı mutsuz eden şeyler dünya mallarına aşırı düşkünlük ve bunları elden kaçırmanın getirdiği kızgınlık ve korkulardır. Mutluluğa giden yol ise insan ruhunun sakin, huzurlu ve ahenk içinde olmasından geçer, bunu sağlamak için de ruhun huzurunu bozacak her şeyden uzak kalmak gerekir.
Epiktetos, M.S. 55 civarında Roma'nın Hierapolis şehrinde (günümüzde Türkiye'nin güneybatısında bulunan Pamukkale şehri) doğdu.
Stoacılık, yıkıcı duyguların üstesinden gelmenin bir yolu olarak özdenetim ve metanetin geliştirilmesini öğretir; felsefe, açık ve tarafsız bir düşünür olmanın kişinin evrensel aklı (logos) anlamasını sağladığını savunur.
Kişinin en kısıtlı yaşam koşullarında bile, mutlu ve bağımsız olabileceğini göstermeyi amaçlamıştır. İnsanın kendi kendine yeterli olabilmesi gerektiğini savunmuştur. Uygarlaşmanın getirdiği kurallara ve araçlara bağlı olan bir yaşamı reddetmiş, yaşamın doğal ve sade olması gerektiğine inanmıştır.
Metafizik-Ontoloji
Yunanca "Onto" kelimesi, varlık demektir. "Loji" ise bilim, bilgi demektir. Ontoloji; var olanın, varlığın bilimi anlamına gelir. Varlığın nedenlerini, temel ilkelerini ele alan felsefedir.
Epiküros, varlık görüşünde Milattan önce beşinci yüzyılda Demokritos ve Leukkipos tarafından kurulmuş olan atomcu ögretiyi benimsemiştir. Ona göre, gerçekten var olan herşey, son çözümlemede iki ve yalnızca iki türden şeye indirgenebilir: Atomlar ve boşluk. O, var olan cisimlerin iki türden olduğunu öne sürer.
Democritus'un teorisi, her şeyin fiziksel olarak, ancak geometrik olarak bölünemez olan "atomlardan" oluştuğunu; atomlar arasında boşluk olduğunu; atomların yok edilemez olduğu ve her zaman hareket hâlinde olduğunu ve olacağını; sonsuz sayıda ve şekil/boyut olarak farklılık gösteren atom türleri olduğunu savundu.
Stoacı bir anlayışla, Tanrı ile kâinatın bir olduğunu, bu nedenle kâinattaki her varlığın gerçekte Tanrı'nın bir parçası olduğunu savunan Epiktetos'a göre; insan da Tanrı'nın bir parçasıdır, Tanrısal akıldan pay almıştır, kâinatın dikkatle incelenmesi halinde Tanrı'ya ulaşılır.
İşte Stoacının Günlüğü de bu antik bilgeliği temel alan faydalı bir rehber görevi görüyor. Sanatçılardan aktivistlere, imparatorlardan savaş kahramanlarına kadar tarihin büyük isimlerinin gizli silahı olan Stoacılık prensipleri, eyleme geçmek isteyenlerin felsefesi olarak yüzyıllar boyu bir ışık gibi parladı.
2 Rivakkiyye, kelime anlamı “Revaka mensup” veya “Revaka ait” demektir. Bir kavram ola- rak genelde Stoacılık, özelde “İslam Stoacılığı” anlamında kullanılır. İslam filozoflarından, Stoacıların felsefesini kabul eden ve onların yolunda yürüyenlere de Stoacılar anlamın- da “Rivakiyyun” denir.
Thales'in su olarak belirlediği arkhe, Anaximandros için dünyanın temel maddesi olamayacak kadar sınırlı ve belirlidir. Ona göre ilk madde sınırsız ve belirsiz olmalıdır.
Arkhe Nedir? ise varolan her şeyin, kendisinden varolduğuna inanıldığı arkhe arayışı ön plana çıkmıştır. Antikçağ Yunan felsefesinin sorduğu ilk soru “evrenin ana maddesi nedir?” sorusu ya da daha bilinir biçimiyle arkhe problemidir.
Arkhe (ἀρχή) (Yunancada "başlangıç," "ilk," "ilk neden"), Batı felsefesinin ve Sokrates öncesi Eski Yunan Felsefesinin en önemli kavramlarından biri. Felsefenin ana disiplini sayılan metafiziğin ve genellikle Bilimin, özellikle de fizik biliminin gelişmesinde önemli rolü olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri