Hastaya tanı koymak için EEG, MR, bilgisayarlı tomografi ve PET gibi tetkikler istenebilir. Kan analizlerini içeren laboratuvar testleri, epilepsi belirtilerinin bir enfeksiyon nedeniyle ortaya çıktığı düşünülmesi halinde fayda sağlayabilir. Elektroensefalografi (EEG), epilepsi tanısı için oldukça önemli bir tetkiktir.
Hastaya tanı koymak için EEG, MR, PET ve tomografi gibi tetkikler istenebilir. Ayrıca hastalığın bir enfeksiyona bağlı olarak geliştiği düşünülüyorsa kan tahlilleri de yardımcı bir tanı yöntemi olabilir. Elektroensefalografi de denilen EEG yöntemi epilepsi tanısı için gerekli görülen birincil testlerden biridir.
Anlık dalmalar, ellerde sıçrama, çığlık atma, kol ve bacaklarda kasılmalar, bilinç kaybı, ağızdan köpükler gelmesi, idrar kaçırma, olduğu yere yığılma, başdönmesi gibi birçok belirti epilepsi nöbetlerinde görülebilir.Epilepsi, genetik yatkınlıktan, beyindeki yapısal bir bozukluktan, beyin travmaları ve tümörlerinden ...
EEG incelemesi epilepsi hastalarında nöbet hali dışında normal çıkabilir. Ancak EEG nöbet sırasında çekilmişse anormal elektriksel aktivitenin görülmesi gerekir. Bu durumda EEG normalse epilepsi dışında bir tanının araştırılması uygundur.
Atilla Kara, “Nörolojik muayene sonucuna göre; Elektroensefalografi (EEG) ile beynin elektriksel aktivitesi ölçülerek, epilepsi tanısı konur ve epilepsinin beynin hangi bölgesinden başladığı tespit edilir. Epilepsi incelemelerinde kullanılan diğer yöntemler ise MR ve Bilgisayarlı tomografidir.
İlgili 45 soru bulundu
Epilepsi teşhisi için başvurulan yöntemler şunlardır: EEG: Beyindeki elektriksel aktiviteyle ilgili sorunları kontrol etmeye yarar. Kan tahlili: Nöbetlere neden olabilecek enfeksiyon belirtileri ve diğer tıbbi problemler kan tahlili aracılığıyla belirlenmeye çalışılır.
SWS teşhisi konan çocukların yüzde 80'inden fazlasında nöbetler görülür. Bu çocukların yaklaşık yüzde 25'inde ilaçla nöbetler tamamen kontrol altında tutulabilirken , yüzde 50'sinde kısmi nöbet kontrolü elde edilmekte ve yüzde 25'i ise ilaca yanıt vermemektedir. Ağır vakalarda doktor epilepsi ameliyatı önerebilir .
İyi Huylu Rolandik Epilepsi: Çocukluk çağı epilepsi türlerinden biridir. Ağızdan salya gelmesi, uykudan uyanıp konuşamama, dudağın bir yana doğru eğilme gibi belirtilerle ortaya çıkar. Genellikle ergenlik dönemine geçildiğinde hastalık da atlatılır.
Halk arasında da Sara hastalığı olarak da bilinir. Beyindeki sinir hücrelerinin artmış uyarılabilirliğinden kaynaklanan tekrarlayıcı, geçici anormal elektriksel deşarjları sonucu görülen nörolojik bir hastalıktır.
Jeneralize Nöbetler: Sara nöbeti ya da epilepsi krizi dendiğinde akla gelen ilk nöbet türü olan jeneralize nöbet türünde kişi, öncelikle kaskatı kesilir ve ardından yere düşer. Vücudundaki tüm kaslar istemsiz bir şekilde kasılıp gevşer.
Epilepsi hastalığının kesin nedenleri tam olarak anlaşılmamış olsa da, çeşitli faktörlerin bir araya gelmesi sonucu ortaya çıktığı düşünülmektedir. Genetik yatkınlık, beyin yaralanmaları, enfeksiyonlar, doğum travmaları ve bazı metabolik hastalıklar, epilepsi riskini artırabilir.
Abyans, miyoklonik, klonik, tonik, atonik ve tonik-klonik olmak üzere altı başlıkta incelenebilirler.
Çocukluk çağındaki nöbet ve epilepsi vakalarında vit B12 eksikliği akılda tutulmalıdır.
Epilepsi Başlangıcı Nasıl Olur? Nöbetlerin başlangıcı, ilk olarak çok kısa süre de olsa dalma ve boş boş bakma, 1-2 saniye süren kasılmalar, kol ya da bacaklardaki basit sıçramalar ile kendini gösterebilir.
İlaçların zamanının kaçırılması, uyku eksikliği, alkol kullanımı, stres, alkol kullanımı, soğuk algınlığı, girip gibi faktörler epilepsi nöbetlerini tetiklemektedir. Herhangi bir nedenle zamanı geçen ve alınmayan ilaç, kontrollü nöbetleri olan bireylerin nöbet geçirmesinin en temel nedenidir.
Psikolojik epilepsi, duygudurum bozukluklar ya da travmalar nedeniyle meydana gelen nöbetlerle karakterizedir. Bu nöbetler duygusal bir tepki olarak başlasa da fiziksel bir etki yaratır.
Epilepsi hastalığında bitkisel tedavi mümkün değildir. Herhangi bir bilimsel çalışma yapılmamış alternatif tedavi yöntemleri hastaya zarar verebilir.
… Tedavi uygulanmayan hastalar nöbet sırasında fiziksel yaralanmalara, banyo veya yüzme sırasında nöbet meydana gelirse boğulmalara maruz kalıyor. Depresyon ve kaygı duyabilen hastalar, hafıza veya diğer düşünme becerilerinde azalma da yaşayabiliyor.
Hastalığın tedavisi, nöbetleri durdurmaya yönelik ilaç tedavisidir. Burada en önemli nokta ilaçların düzenli ve planlı kullanımıdır. Her beş saralıdan dördünde uygun ilaçlar seçildiğinde ve yeterli dozda alındığında nöbetler kesilir. Diğer yöntem ise cerrahidir.
Genelde doğumsal ya da sonradan oluşan bir takım beyin hasarı nedeniyle oluşan epilepsiler doğumdan itibaren hayatın her yaşında ortaya çıkabilmektedir. Buna karşın 7-8 yaşında genelde iyi huylu tümörlerin beyin dokusunda yarattığı sorun nedeniyle nöbetleri başlayan epilepsi hastaları da vardır.
Epilepside nöbetler farklılık gösterebilir. Hastalığın bazı türlerinde nöbetler günde 50-60 kez tekrar ederken, bazılarında ise yılda sadece 1-2 kez ortaya çıkabilir. Epilepsiye neden olan durum hayat kalitesinde belirleyici faktördür.
Epilepsi beyin sistemini etkilediğinden beynin yönettiği birçok fonksiyonu bozabilir. Beyindeki sinir hücrelerinde dengeli olan elektrik akımında normal dışı hareketlerin meydana gelmesi kişide şuur kaybı, bedenini kontrol edememe gibi durumlar yaratır.
Sabit ve rahat olacak bir şekilde onu bir tarafa doğru yatırıp, tükürüğünün dışarı akması sağlayın. Rahat nefes alması için mümkünse ağzını ve solunum yolunu açık tutun! Asla ağzına bir şey sokmaya veya koymaya (örneğin, dişlerini sıkıyorsa açmaya veya su vermeye ) çalışmayın!
Epilepsi nöbeti beyinde hasar bırakır mı? Epilepsi öldürür mü? Nöbetlerden kaynaklanan beyin hasarı ya da yaşam kaybı nadir görülür. Ancak yaşanan nöbetin uzun sürmesi ya da kısa süre içinde birden çok nöbetin yaşanması hastanın yaşamını yitirmesine neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri