Normalde yüksek sıcaklığa iyi şekilde dayanabilen epoksiler, bina içindeki ısıdan etkilenmez. Ancak güneş ışığındaki zararlı mor ötesi ışınların oldukça hasar verdiği görülebilir.
Hobi amaçlı kullanımının yanı sıra tamir ve tadilat işlemlerinde de adını duyurur. Özellikle hobi amaçlı yararlanılan epoksi malzemeleri ve reçineler, takı sanatçılarının vazgeçilmezidir. Epoksi; ışığa, ısıya, suya ve asitlere dayanıklı bir reçinedir.
Epoksi doğrudan güneş ışığına maruz kaldığında sarılaşır veya tebeşir kaplar.
Ayrıca endüstriyel sektörler için üretilen yüksek ısılı epoksiler, karbon fiber ve esnek çubuk yapısı nedeniyle 1500 dereceden fazla ısıya dayanabilir. Epoksiler bileşime girdikleri maddenin sertlik ve dayanıklılık yapısına göre 100 C. 200 C, 300 C ve 1500 dereceye kadar ısıya dayanıklı duruma getirilebilir.
Uzmanlar ile yapılan incelemelerde farklı ısı deneylerine maruz bırakılan epoksi normal kullanım alanlarında 170 derece ısıya kadar dayanabilmiştir.
İlgili 37 soru bulundu
Kullanılacak kadar miktarın hazırlanmaması durumunda bekletildiği karışım kabı içerisinde yüksek ısınma oluşturarak donmaya başlayacaktır. Bu durumda da malzeme kısa bir süre içerisinde kullanılamaz hale gelecektir.
Özellikle epoksi zeminler dışardan gelebilecek her türlü kimyasal çözücü ve fiziksel darbelere karşı dayanıklılık sağladığından, uzun yıllar boyunca kullanılabilme özelliği vardır. Bir epoksi zemin kaplamasının ömrü yaklaşık olarak 25 yıldır.
Özellikle endüstriyel kullanım için ısıya dayanıklı ve akışkan epoksi reçine sistemi. Aşınma yapmaz, anti-manyetik, büzülme olmadan pratik sertleşir.
Epoksi reçineli masa kimyasal olarak oldukça sağlam olduğundan dayanıklı olmasının yanı sıra zamana meydan okur.
Epoksi reçineler yapıları itibariyle sararmaya meyillidirler. EPOMAX Epoksi Reçineleri özel olarak geliştirilmiş formülleriyle ekstra şeffaf, kristal, cam görünümü sağlayarak sararma sorununu minimuma indirirler.
Epoksi türü ürünlerin, sararmasını engellemek için lateks, üretanlar ve poliaspartiklerle kaplanır. Bu kaplama sonucunda epoksi reçinenin renk ve parlaklığı korunmuş olur.
Epoksi çatlar mı? Epoksi reçine dünyanın en güçlü yalıtım ve yapıştırıcı malzemelerinden biridir. Hatalı bir üretim, yanlış karışım, yanlış ağaç kullanımı ya da üretici kaynaklı hatalar yapılmadığı sürece çatlaması, yamulması ya da benzer sorunlar üretmesi kesinlikle imkansızdır.
Epoksi boya su geçirir mi diye soracak olursanız, buna cevap hayır olacaktır. Su geçirmemesinden dolayı da sıklıkla tercih edilir. Çünkü su genel olarak tüm yapılar adına zarar oluşturur. Özellikle zeminlerin kısa sürede çürümesine, yumuşamasına sebep olur.
Epoksi reçine, ultraviyole (UV) ışınları kullanılarak kurutulabilir. Ancak bu işlemi yapmak için epoksi kurutma cihazına başvurmanız şarttır. Epoksi yüksek derecedeki hava sıcaklıklarında çok daha hızlı kurur.
Daha yüksek sıcaklıklar kimyasal reaksiyonu hızlandırırken, daha soğuk sıcaklıklar reaksiyonu yavaşlatır. Her ikisi de epoksinin sertleşme süresini ve fiziksel özelliklerini doğrudan etkileyecektir. Yine de sıcaklık göz önünde bulundurulduğunda daha yavaş da olsa epoksi soğuk havada da kuruma özelliğine sahiptir.
Epoksi sertleştiricinin kendisi en iyi şekilde sıcak, sabunlu su ile temizlenir. Solventler bu lekeler üzerinde etkili değildir. Sabun ve suya yapıştırın.
Epoksi Malzemeyi Çatlatan Etkiler
Benzer şekilde, epoksi zemin kaplamanız , çatlak içeren zayıf betona uygulandığında çatlayabilir . Bunun dışında odanızda sık sık sıcaklık değişimleri olması epoksi reçinenin genleşmesine ve büzülmesine dolayısıyla çatlamasına yol açacaktır.
Eposoft Epoksi Sonkat Boya 20 KG. (3) 2.700,00 TL.
Epoksi zeminlere ve yüzeylere çok kuvvet bir şekilde yapışmaktadır. Sağlam izolasyon yapısı onun su geçirmez bir yapıda olmasını sağlayıp bunun yanında rutubet önleme özelliği de sağlamaktadır.
Yangına karşı normalde çok dayanıklı bir malzeme olmasa da dayanıklılığı arttırılmış epoksi malzemesinin epoksi ısı dayanımı oldukça yüksektir. Bu sayede kolayca alev almaz ve yangın geciktirici özelliktedir.
Buna göre epoksi kuruma süresi kullanılmakta olan yüzeye göre ve hava sıcaklığına göre değişiklik göstermektedir. Ortalama olarak epoksinin kuruması için gerekli zaman aralığı 12 ile 24 saat arasıdır. Tam kuruma için ise 2 ile 3 gün süre geçmesi gerekmektedir.
Epoksi Uygulanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler; Epoksi kanserojen değil. Ancak, uzun süreli temasta alerji yapabiliyor. Bu yüzden epoksi ile çalışırken eldiven (lastik ameliyat eldiveni, bulamazsanız ucuz naylon eldivenler) giyin ve deri ile temasından sakının. Gözlerinizi ise çok iyi koruyun, kesinlikle bulaşmamalı.
· Epoksi reçinenizi uygun sıcaklık olan 18-24 derecede beklettiniz mi? Daha yüksek ya da daha düşük sıcaklıkta bekletilen epoksi reçinelerde kurumama, donmama, sertleşmeme gibi problemler olur. Epoksi reçine soğuk hava şartlarında kristalleşebilen bir maddedir fakat bu durum ürünün yapısını kalıcı olarak bozmaz.
Epoksi kaplama ne kadar kalın uygulanırsa, kullanılacak malzeme miktarı artacağından epoksi maliyeti yine artacaktır. Öte yandan, uygulama şekli de fiyat farkına neden olur. Örneğin; astar uygulamaları daha az maliyetli olurken, çok katlı uygulamalarda malzeme ve işçilik kullanımı yüksek olacağından, fiyat artar.
1 kg epoksi boya ile 3 m² normal alan 2 m² portakal desen ve 2 m² multilayer düz sistem zemin kaplanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri