Mısır bir sıcak iklim bitkisi olmasına rağmen aşırı sıcaklık isteyen bitki değildir. 38 oC'nin üzerinde bir kaç gün devam eden sıcaklıklar bitkiye zarar verir.
Çünkü, son don tarihinden önce ekilen mısırların genç fide döneminde dondan zarar görme riski vardır. Mısır ekimlerinin en geç mayıs ayının ilk haftası sonuna kadar veya II. haftası ortalarına kadar bitirilmiş olması gerekir.
Ülkemizde Eylül-Ekim aylarında bir kaç günde olsa gece sıcaklığının bir kaç saat +2 C derecenin altına düşmesi mısırlarda üst yaprakların önce kahverengi sonra sararmasıyla sonuçlanır ve mısır bitkileri yarıya kadar donmuş görüntüsü verir.
Mısırda uygun büyüme sıcaklığı 24-32 C olup, gelişme dönemi boyunca toplam sıcaklık isteği bölgelere ve çeşitlere göre 2000-4000 C arasında değişir. Nem isteği: Genel olarak nemin % 60'ın altına düşmemesi istenir. Nemin % 75'den %50'ye düşmesi su tüketimini iki katına çıkarır.
Mısır, sıcak iklimi seven bir bitkidir. Mısırın ilk ekim zamanında ihtiyaç duyduğu ortalama toprak sıcaklığı 10 derecedir. Mısır yetiştirmek için ideal olan hava sıcaklığı ise 22 – 34 derecedir.
İlgili 45 soru bulundu
Mısır tipik bir sıcak iklim tahılıdır. Minimum çimlenme sıcaklığı 9-10oC olup, optimum çimlenme sıcaklığı 18oC'nin üstündedir. En uygun büyüme sıcaklığı ise 25-30oC arasındadır.
Mısır, bir sıcak iklim bitkisidir. Mısır bitkisinin çimlenmesi için, gerekli minimum toprak sıcaklığı 10 derecedir. Bitki 25-30 derece sıcaklıklar arasında ideal gelişimi sürdürür.
Yani mısır, yaz sonu ve sonbahar başında yetişen bir besindir.
Yaz aylarında nadiren 40°C'nin üzerine çıkan sıcaklıklar kışın 14-22°C arasında değişir.
Genelde yaz ayları oldukça sıcak ve kuru geçer. Kasım ve Mart ayları arası dönemde hava biraz daha yumuşar. Aralık ve Ocak ayları sıcaklığın en çok düştüğü dönemlerdir. Ancak yine de bu dönemlerde de hava oldukça sıcaktır.
Tarihi olarak yetiştiği yerin Latin Amerika olmasından da anlaşılabileceği gibi mısır sıcak iklimleri seven bir bitkidir. Bol miktarda güneş görmek ister.
Mısır kaç günde bir sulanır sorusunun yanıtı, mısırın yetiştiği iklime göre değişiklik gösterebilir. Örneğin, Karadeniz bölgesi yağış bakımından zengin olduğundan, mısırın ihtiyaç duyduğu su çoğu zaman doğal yollardan sağlanabilir. Ancak yetersiz yağış alan iklimlerde mısırın 3 günde bir sulanması uygun olacaktır.
Mısırdan yüksek verim alabilmenin bir diğer ipucu da taban gübresi kullanımıdır. Ekim yapılacak toprak verimli bile olsa gübreleme aşamasını es geçmemek gerekir. Taban gübresini, bitkinin kök bölgelerine şeritler halinde vermek en sağlıklı yöntemlerden biri olacaktır.
Mısıra ihtiyacı kadar su verilmediği takdirde, bitki su stresi yaşayacak ve bu durum %50 'ye varan verim kayıplarına sebep olacaktır. Mısır yetiştirmede göz önünde bulundurulması gereken su stresi durumu, toprakta tutulabilen suyun yarısı tüketildiği zaman başlamaktadır.
Mısır bitkisindeki zarar yaprakların sararması ile ortaya çıkar. Alt yaprakların alt yüzünde bulunan kırmızı örümcekler yapraklarda koloniler oluşturarak bitki özsuyunu emmek suretiyle klorofil oluşumunu engeller. Bitki beslenme ve gelişmesi yavaşlar. Bunun sonucu yapraklarda sararma ve kuruma olur.
Zirai Don Sınıflandırması
Hafif don: 0 °C ila -2.2 °C, Orta kuvvette don: -2.2 °C ila -4.4 °C. Kuvvetli don: -4.4 °C'den daha düşük.
Buzdolabı poşetlerinin havasını elinizle iyice çıkartın ve poşetlerin ağzını güzelce düğümleyin. Hazırladığınız buzdolabı poşetlerindeki süt mısırları, buzdolabınızın buzluğuna ya da derin dondurucuya koyup, 1 sene kadar muhafaza edebilirsiniz.
Güneşin on iki ay boyunca cömertliğini esirgemediği Şarm El Şeyh, deniz, güneş ve kum üçlüsünü seven tatilciler için bir cennet. Lacivert renkli Kızıldeniz'in tüm güzelliğini sarmalayan pembemsi dağların arasında kurulmuş bu tatil beldesinde, kış aylarında bile denize girilebiliyor.
Mısır, yaz ayından sonbahar başına kadar yetişmektedir. Mısırın Ağustos, Eylül, Ekim aylarında yetişmesi mümkündür. Mısır Hangi Ayda, Hangi Mevsimde ve Hangi İklimde Yetişir? Mısır, Ağustos ayında başlar ve Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında da hasat edilir.
Mısırların suda tamamen soğumasını bekleyin. Soğuyan mısırları sudan çıkarıp bir havlu yardımıyla kurulayın. Ardından mısırları ister koçanıyla birlikte, ister tanelerini bir bıçak yardımıyla koçandan ayırarak, buzdolabı poşetlerine veya saklama kaplarına koyun. İçinde hava kalmamasına özen gösterin.
Toprak isteği bakımından derin yapılı, tın, mili tın ve killi tın topraklarda iyi bir kök gelişmesi göstererek bir dekarlık alanda (1000 m2) yüksek dane verimi (1400-1800 kg) almak mümkündür.
Mısır yetiştirilen ilk 10 il; Konya (%19), Adana (%15), Mardin (%8), Osmaniye (%6), Karaman (%5), Sakarya (%5), Manisa (%5), Şanlıurfa (%4), Diyarbakır (%4)ve Kahramanmaraş (%4) olup, söz konusu iller Türkiye mısır üretiminin %75'ini sağlamaktadır.
Ülke hakkında bilgi, Mısır
Mısır'da çok nadir yağmur yağar, bu nedenle de güneşli deniz tatili için EN İYİ seyahat merkezidir. Ortalama sıcaklığın 35°C olduğu çok sıcak yazlara rağmen, düşük nem oranı sayesinde ısı oldukça katlanılabilir düzeydedir.
Mısır Kaç Ayda Yetişir? Ekilen mısır türüne göre değişiklik gösterse de mısır ortalama 80 – 130 gün aralığında sonuç gösteriyor. Toprak ısısının ortalama 10 derece olduğu tarihte ekilen mısır, ortalama 10 gün içerisinde çimlenmeye başlıyor. Ana ürün olarak ekilen mısır Temmuz ve Ağustos aylarında hasat edilebiliyor.
Mısır bitkisindeki zarar yaprakların sararması ile ortaya çıkar. Alt yaprakların alt yüzünde bulunan kırmızı örümcekler yapraklarda koloniler oluşturarak bitki özsuyunu emmek suretiyle klorofil oluşumunu engeller. Bitki beslenme ve gelişmesi yavaşlar. Bunun sonucu yapraklarda sararma ve kuruma olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri