Cevap: Uzman erbaşlar; iki yıldan az, beş yıldan fazla olmamak şartıyla sözleşme yaparak göreve başlıyor ve E.S. ile ilgilendiriliyorlar.
Uzman erbaşlar; iki yıldan az, beş yıldan fazla olmamak şartıyla sözleşme yaparak göreve başlar ve Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı ile ilgilendirilirler.
Uzman Çavuşluktan Memurluğa Geçiş Yasal Düzenlemeler
3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununun 5 inci maddesinde; “… Uzman erbaşların 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 92. maddesi hükmünden yararlanabilmeleri için en az yedi hizmet yılını tamamlamış olmaları gerekir.” hükmü yer almaktadır.
Türk vatandaşı ve erkek olmak. 2. En az lise mezunu olmak. 3. 2023 yılının Ocak ayının ilk günü itibariyle 27 yaşını bitirmemiş olmak (01 Ocak 1996 ve daha sonra doğmuş olanlar başvurabilir).
Özlük hakları
Yükseköğrenim mezunu olmayan uzman erbaşlar, ikinci derecenin altıncı kademesine kadar ilerleyebilirler. Fakat son 5 yıl içerisinde herhangi bir disiplin cezası almamış ve disiplin notu 85 ve üstü ise birinci dereceye düşebilmektedirler.
İlgili 21 soru bulundu
Toplam 8 yıl 5 ay çalışması olan uzman erbaşın 5 yıla kadar ki hak edişi belirlendi. 5 yıldan artan süre olan 3 yıl 5 ay ise şu şekilde hesaplanır. Son net maaşı 10.000,00 TL ile 3 yıl çarpılınca 30.000,00 TL tutar. 5 ay içinde 10.000,00 TL 12 aya bölünür. Aylık hak ediş bulunur ve 5 ay ile çarpılır.
Uzmanlıkta Doğu Görevi Kaç Yıl? Yapılan yeni düzenlemeler ile Muvazzaf personelin görev süresi 1 yıl fazlası olarak belirlendi. Bir Astsubay'ın SHB görev süresi 2 yıldır. Böylelikle Jandarma Uzman Çavuşların askerde doğu görevi süresi 3 yıla düşmüştür ve görev süresi düşen uzman çavuşlara bilgi verilmiştir.
Çalışanların bağlı oldukları kuruma, çalıştıkları sektöre göre emekli olma koşulları vardır. Her mesleğin emeklilik kriterleri ve emeklilik için gerekli yaş sınırı farklıdır. Uzman çavuşlar için ise 25 yıllık bir hizmet süresi doldurma zorunluluğu bulunur. Emeklilik yaşları ortalama 55 yaş olarak belirlenmiştir.
1) Uzman onbaşı için en az ilköğretim okulu veya dengi okul mezunu olmak. 2) Uzman çavuş için en az lise veya dengi okul mezunu olup çavuş olarak askerliğini yapmış veya yapmakta olmak ya da en az ilköğretim okulu mezunu olup, muvazzaflık hizmetini çavuş rütbesi ile tamamlamış veya yapmakta olmak.
memuriyetlere atanabilirler." hükmü yer almaktadır. Kanunu'nun 5 inci maddesine; "Uzman erbaşların 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 92 nci maddesi hükmünden yararlanabilmeleri için en az yedi hizmet yılını tamamlamış olmaları gerekir." fıkrası eklenmiştir.
Uzman Erbaşlar Sözleşme süresinin bitiminde terhis edilirler. Bunlardan sözleşmelerinin yenilenmesini isteyenlerin istekleri, müteakip sözleşe süreleri bir yıldan az, beş yıldan fazla olmamak kaydıyla aşağıdaki şartlar altında kabul edilir.
Madde 14 – Uzman erbaşlardan isteyenler Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununun bu konudaki hükümleri saklı kalmak şartiyle, gece evlerine gidebilirler (Nöbetçi olanlar hariç). Gece kışlada veya gemide kalmayı kabul edenler yetkili amirin izni olmadan kışladan veya gemiden ayrılamazlar.
Uzman çavuşlar 3269 sayılı Kanuna tabidirler. Sosyal güvenlikleri memur statüsünde sağlanır. Her yıl çalışma sürelerine karşılık 3 ay yıpranma payları vardır. Azami görev yapabilecekleri yaş haddi 55 yaşlarını doldurdukları tarih olmaktadır.
Her ne sebeple olursa olsun, sözleşmesi feshedilerek Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilişiği kesilen uzman erbaşlar, tekrar Türk Silahlı Kuvvetlerine alınmazlar. Uzman erbaş olarak göreve başlamış olup da, daha sonra bu Yönetmelikte belirtilen şartlara sahip olmadığı anlaşılanlar hakkında da fesih işlemi yapılır.
Uzman nöbet ekstre görev vs dışında memur gibi sabah 9 akşam 5 çalışır. iş bitiminde evine gidebilir. Sözleşmeli er askeriye dışına çıkamaz. evlenir ama evine gidemez yani.
Bu tarihler arasında çalışmaya başlayan TSK mensupları en fazla 8 yıl yıpranmadan yararlanabiliyor.
Daha önce de ifade ettiğimiz gibi askerler, çalıştıkları her yıl için 3 ay ilave hizmet süresi (yıpranma payı) kazanıyorlar. Böylece örneğin 20 yıl çalışan bir asker, 5 yıl da yıpranma payı kazanarak, toplamda 25 yıl hizmeti varmış gibi değerlendiriliyor.
Madde 20 — Nöbetçi olanlar hariç olmak üzere uzman erbaşlardan isteyenler, 211 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununun bu konudaki hükümleri saklı kalmak şartıyla, gece evlerine gidebilirler. Gece kışlada veya gemide kalmayı kabul edenler, yetkili amirin izni olmadan kışladan veya gemiden ayrılamazlar.
Türk silahlı kuvvetlerinde sözleşmeli erler 3+1 müteakip sözleşme içerisinde jandarma uzman erbaşlığa başvuru yapma hakkı vardır.
Polislerin şark görevi kapsamında bulunan iller; Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli, Van ve ilçeleridir.
2022 Sözleşmeli er maaşı en az 7.700 TL olarak bilinmektedir. En fazla ise 15.000 TL'dir. Kuzey Irak ve Suriye gibi bölgelerde görev yapan erlerin maaşı daha farklı olabilmektedir. Doğuda görev yapan sözleşmeli erler komando kıdemi tazminatı olarak 600 TL almaktadır.
Doğal olarak memur zammından direkt olarak uzman çavuş maaşı da etkilenmektedir. 2023 yılı itibarıyla doğuda görev yapan uzman çavuş maaşı 40.000 TL 'den başlıyor. Evli olan uzman çavuşlar 23.300 TL ile 29.200 TL maaş alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri