Dünyanın en büyük çelik üreticisi
Erdemir Maden Ekinbaşı Yer altı İşletmesini devreye aldı. Erdemir Maden OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesini alarak sektöründe ilklerden birini gerçekleştirdi. Özelleştirme kapsamında Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş.'yi OYAK grubu satın aldı.
Oyak'ın Erdemir faturası 2.9 milyar doları aştı. EREĞLİ Demir Çelik İşletmeleri'nde (Erdemir) yüzde 46.12 oranındaki Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) hissesi ile yüzde 3.17 oranındaki Türkiye Kalkınma Bankası(TKB) payının Oyak'a devrine ilişkin devir sözleşmesi imzalandı.
Yıldız Holding'in iştiraki Kümaş Manyezit'in OYAK bünyesindeki Erdemir'e satışı için anlaşma imzalandı.
Satın alma maliyeti 8.4 YTL (6.69 dolar) ve toplam satın alma değeri ise 869.25 milyon dolar oldu. İMKB'de bu rakamın 1 milyar 92 milyon YTL'ye denk geldiği hesaplandı.
İlgili 43 soru bulundu
Erdemir, 1960'ta devlet tarafından Karadeniz Ereğli'de kurulan ve 2006'da özelleştirilerek OYAK'a devredilen demir ve çelik fabrikası.
ERDEMİR'in hisselerinin tamamı Oyak ve Ataer Holding tarafından devralınmıştır. ERDEMİR, 3 milyon ton ham çelik ve 5.3 milyon ton yassı mamul kapasitesi ile Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin en büyük demir çelik kuruluşu ve tek entegre yassı çelik üreticisidir.
Beklenenden kısa süren ihaleyi, 2 milyar 770 milyon dolar veren Oyak Grubu kazandı. Oyak, Erdemir'in yüzde 3.17'sine karşılık gelen Türkiye Kalkınma Bankası'na (TKB) ait hisseleri de aynı koşullarla satın alacak. Böylece şirketin kasasından çıkacak olan toplam para 2 milyar 960 milyon dolara ulaşacak.
Bu durumda Bay Mittal Ereğli'yi neden alır? (1) "Vitrin süslemek" için alır. Türkiye'nin iki büyük çelik fabrikasını, bu fabrikalara ait limanları, maden sahalarını almak Mittal Steel'in vitrinini zenginleştirir. Şirketin borsa değerinin düşmesini önler, belki borsa değerini yükseltir.
Ereğli Demir ve Çelik (Erdemir), 2019 yılında dünyanın en büyük ham çelik üreticileri 'Worldsteel' listesinde 46. sırada yer aldı.
Halka arz yöntemiyle özeleştirmede ilk adım olan Erdemir, 1986 yılından bu yana yatırımcısının parasını 34 bin 961 kat arttırdı. Türkiye`de hükümetler özelleştirme çalışmalarında blok satış yöntemine ağırlık verirken, bugüne kadar yapılan özelleştirmelerin sadece yüzde 21 halka arz şeklinde oldu.
Entegre çelik üreticileri olan Erdemir ve İsdemir, ülkemizdeki ve dünyadaki çelik kullanıcılarına, yüksek kalitede ve dünya standartlarındaki yassı ve uzun çelik ürünleriyle katma değer sağlıyor.
OYAK'ın Erdemir'i satın alması ile birlikte; 27 Şubat 2006 tarihinde İsdemir, OYAK çatısı altında faaliyet göstermeye başladı. Hâlen İsdemir hisselerinin %94,87'si Erdemir'e, %5,13'ü ise diğer sahiplere aittir.
Anadolu Selçukluları zamanında Türklerin idaresine giren Ereğli, Anadolu Beylikleri zamanında Nure Sufi Bey'in kurduğu Karamanoğlu Beyliğinin 1250-1256 arası ilk başkenti olmuştur.
Ereğli ismi Türkiye'de üç farklı ilde karşımıza çıkıyor. Zonguldak ve Konya'da İlçe olarak karşımıza çıkan Ereğli, Kocaeli'nde de belde olarak bulunmaktadır.
Türk Demir-Çelik Sektörü
Ülkemizde Demir-Çelik sektöründe üretim, yüksek fırına dayalı üretim yapan 3 adet entegre tesis (Erdemir, İsdemir, Kardemir) ve 29 adet elektrik ark ocaklı tesis olmak üzere toplam 31 tesis tarafından gerçekleştirilmektedir. çelik bazlı elektrik ark ocaklarında (EAO) yapılmaktadır.
1970 yılında üretime başlayan Türkiye'nin aynı zamanda yassı ve uzun ürün üretebilen tek çelik üreticisi İsdemir, uluslararası kalite standartlarında sıcak haddelenmiş sac, levha ile uzun ürünler (kütük ve kangal) üretiyor.
Dünyanın başlıca çelik üreticilerinden ArcelorMittal'in Erdemir'deki hisseleri Expert Placement Services Limited ve Arcelor Investment Services adlı iki bağlı ortaklığın elinde bulunuyor.
EREĞLİ DEMİR VE ÇELİK FABRİKALARI TÜRK ANONİM ŞİRKETİ, Türkiye merkezli bir demir ve haddelenmış çelik, alaşımlı ve alaşımsız demir, demir döküm, döküm ve preslenmiş ürünler, kok ve yan ürünleri üreticisidir.
Özelleştirme işlemleri hala tamamlanmayan İSDEMİRde parasızlık nedeniyle inşaat demiri üretimi durdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri