Erken ergenlik tedavisi için, ergenlik hormonlarının salgılanmasını baskılayan ilaçlar kullanılmaktadır. Bu tedavi, 28 günlük veya 3 aylık enjeksiyonlar şeklinde uygulanır. Kalçadan veya bacaktan cilt altı veya kas içine uygulanabilmektedir. Tedavi esnasında genellikle önemli bir problem oluşmamaktadır.
Ergenliğin başlama yaşı takvim yaşından çok kemik yaşı ile ilişkilidir. Kızlarda kemik yaşı 10 yaş, erkeklerde kemik yaşı 11 yaşa ulaştığında ergenlik belirtileri oluşmaya başlar. Genel olarak kızlar için takvim yaşı 10-11, erkekler için ise 11-12 yaşlarında ilk bulguların başlaması beklenir.
İlaç tedavisi tamamlandıktan sonra ortalama 16 ay sonra çocuk normal olarak ergenliğe girer. Erken cinsel gelişim, beyindeki merkezlerin uyarılmasına bağlıysa, tedavide bu gelişimi önleyen hormon tedavisi yapılabilir. Geçici bir süre erken başlamış olan ergenlik durdurulur.
•Geç ergenlik (18-25 yaş)
Fiziksel gelişim • Genç kadınlar genelde fiziksel gelişimlerini tamamlar.
İlgili 29 soru bulundu
Ergenlik 12-22 Yaş
Bu yaşlar arasında önemli fiziksel, sosyal ve psikolojik değişikliklerin gerçekleştiği bir gelişme dönemidir. Çocuklukla genç erişkinlik arasında kalan bu karmaşık dönem “Kimliğin kazanılması ile sonlanır. Yukarıda da belirtildiği üzere bu dönemde bir “kimlik kazanılması” fenomeni vardır.
UNESKO ergenlik dönemini 15-25 yaş dilimleri arasında göstermektedir. Bu dönem ülkemizde kız- larda ortalama olarak 10-12, erkeklerde 12-24 yaşları arasında başlar.
Erken ergenlik tedavisi için, ergenlik hormonlarının salgılanmasını baskılayan ilaçlar kullanılmaktadır. Bu tedavi, 28 günlük veya 3 aylık enjeksiyonlar şeklinde uygulanır. Kalçadan veya bacaktan cilt altı veya kas içine uygulanabilmektedir. Tedavi esnasında genellikle önemli bir problem oluşmamaktadır.
10 yaş civarında adet gören kızlarda , normal yaşlarda adet gören kızlara göre ergenlikteki boy kazanımının daha büyük bir kısmı adet sonrasına sarkabilmektedir. Genel olarak adet sonrasında boy uzaması 3-9 cm kadardır (erken adet görenlerde 6-9 cm olabilir).
Hormonal yükselmenin istikrarlı bir düzeye eriştiği, hormonal ve fiziksel değişimin görece yavaşladığı 20'li yaşların ilk yılları ise ergenliğin bitişi olarak ele alınır.
Geç Ergenlik (17-19 yaş)
Bu dönem, büyümenin ve değişmenin yavaşladığı yıllardır. Dürtülerini bekletebilmeyi, ya da sosyal ve kültürel beklentilere uygun yöntemlerle eyleme dönüştürebilmeyi öğrenir. Karşı cins akranlarla cinsel deneyimler başlar. Bilişsel gelişime bağlı olarak soyut kavramlar daha iyi anlaşılır.
Ergenlik kızlarda 10 yaş, erkeklerde 12 yaş civarında başlayan ve ortalama 3-5 yıl arasında süren bir dönemdir. Ergenlik dönemindeki cinsel ve fiziksel gelişme 5 yılda tamamlanırken, psikolojik gelişmeyi de içeren dönem 18-20 yaşında tamamlanır.
Ergenlik sivilceleri 4-6 yıl devam eder. Bazen 40'lı yaşlara kadar sürebilir. Tedaviye başlayan kişilerin bunun uzun süreceği konusunda bilgilendirilmeleri gerekir. Hafif aknelerde cildin aşırı yağını temizleyici ve bakteri üremesini engelleyici ürün kullanılması çoğu kez yeterlidir.
Özellikle ergenlik dönemi yaklaşan çocukları olan ebeveynlerin son yıllarda en çok endişe duyduğu konuların başında “erken ergenlik” geliyor. Ortaya çıkan psikolojik değişimlerin yanı sıra, çocuğunun büyümesinin etkilenerek boyunun kısa kalacağından korkan ebeveynler çocuk endokrinoloji polikliniklerine başvuruyor.
Kemik gelişimi ve boyu etkileyen erken ergenlik için çocukların, çocuk endokrinoloji doktoru kontrolünden geçmesi gerekmektedir.
Erken Ergenliğin Zararları
Psikolojik etkilerinin dışında erken ergenlik özellikle yetişkin dönemde boy kısalığı, fazla kilo, kadınlarda büyük meme ve buna bağlı olarak ortopedik ağrılar ve duruş bozukluğu gibi hayat kalitesini olumsuz etkileyen sonuçlar doğurmaktadır.
Çocuklarda 4- 6 yaş itibariyle, söylenilenleri yapılabilmesi ve yapılanların farkında olabilmesi için ortalama 6 yaş civarında uzatma işlemlerine başlanmalıdır. Yetişkinlerde her yaşta yapılabilmekte ancak yaşlı hastalarda uygulanamamaktadır. 60 yaşından sonra boy uzatma işlemlerinden uzak durulmalıdır.
Büyüme hormonu eksikliği, Turner Sendromu, Prader-Willi sendromu, Kronik böbrek yetmezliği, ve gestasyonel yaşa göre (SGA) küçük doğmuş çocuklarda büyüme geriliğinde kullanılmaktadır. Aynı zamanda çocukluk çağından erişkinliğe geçişte ve yeni tanı almış erişkin hastalarda da uygun endikasyon ile kullanılmaktadır.
Beslenme Düzeni ve Spor
Bu açıdan kalsiyum, magnezyum ve D vitamini takviyeleri normal kemiklerin korunmasına katkıda bulunmaktadır (12). Kemiklerin doğal yapısında bulunan kalsiyum, normal kemik yapısını desteklemektedir. Ayrıca hormon sentezini uyararak büyüme ve gelişme sürecine katkıda bulunmaktadır.
Zamanında teşhis ve tedavi edilmezse, erken ergenlik büyüme plaklarının erken kapanmasına ve erişkinlik boyunun kısa kalmasına neden olur. Ancak ergenlik belirtilerinin erken başlaması her zaman tedavi gerektirmez; ergenliğin kendi doğal seyrinde izlenmesinin daha uygun olacağı durumlar da vardır.
Kız ya da erkek çocukta 8 yaşından önce tüylenme olmaması gerekir, bu duruma erken tüylenme diyoruz. Bu çocukların böbreküstü bezlerinin hastalıkları açısından tetkik edilmesi gerekmektedir. Erken tüylenme ayrıca yaşına göre kilo fazlası olan ya da şişman çocuklarda insülin direncine bağlı olarak da gelişebilir.
Ortalama 8–13 yaşlar arasında başlaması olağandır.
Kötü kontrollü diyabet ve böbrek yetmezliği gibi kronik hastalıklar, ciddi beslenme yetersizliği veya obezite, aşırı egzersiz, anoreksi ve aşırı stres gibi psikiyatrik sorunlar, büyüme ve tiroid hormon eksikleri veya aşırı prolaktin hormon üretimi de ergenlik gecikmesine neden olabilir.
Ergenlik dönemi 12-18 yaşları arasında görülen çocuklukta erişkinliğe geçiş dönemidir. Kız çocuklar için 11 yaş, erkek çocuklar içinde genellikle 13 yaşta başlayan 20 li yaşlara kadar süren bir dönemdir.
Bir kız 13 yaşını tamamladığı halde meme gelişimi olmamışsa veya bir erkek 14 yaşını tamamladığı halde testis büyümesi başlamamış ise gecikmiş ergenlik söz konusudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri