Ergenlik yıllarında en sık görülen sorunlar arasında anksiyete ve depresyon, yeme bozuklukları, davranış bozukluğu (ciddi antisosyal davranış), dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ve kendine zarar verme sayılabilir.
Ergenlik dönemi (puberte), pek çok fiziksel, duygusal ve bilişsel değişimi beraberinde getiren çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemidir. Pek çok genç ve ailede kaygı uyandıran bu geçiş döneminin en önemli özelliği gözle görülür farklılıkların ortaya çıkması; ailesel ve akran ilişkilerinin yön değiştirmesidir.
Bu gibi durumlarda uyum bozuklukları, aşırı uçlara sapmalar, depresif duygudurum, panik bozukluk ve yetersizlik gözlenebilir. Ergenlik döneminde bağımsızlığa duyulan ihtiyaç artışından ve cinsel uyanıştan kaynaklanan bireysel ve toplumsal uyum sürecinde problemler yaşanması olası bir dönemdir.
Erikson'a göre ergenlik döneminin en büyük tehlikesi kimlik karışıklığı (kimlik bunalımı) dır. Gençlerdeki bu kimlik kargaşası(konfizyon) dış dünyadaki şeylere karşı değil, gençlerin kendi içlerindeki kendileriyle olan savaşa bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Ergenlik başladığı zaman kendi içine kapanma, özel hayatını koruma isteği, yetişkinlere özenme, sevgi başlıklı konulara daha fazla eğilimli olma gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. Ergenliği ağır atlatan çocuklarda tüm bu duygular daha uç noktalarda yaşanır ve pekçok farklı psikolojik probleme de sebep olabilir.
Ebeveynlerin depresyona yatkınlığı, erken yaşta ebeveyn kaybı, aile içi çatışma, huzursuz aile ortamı, taciz ve istismara uğrama, akran ilişkilerinin bozukluğu gibi çevresel etkenler ve iç denetimi gereğinden fazla olan ergenlerin depresyon geçirme olasılıkları artmaktadır.
Ergen depresyonunun ilk kez madde kullanımı ile başvurması mümkündür. Okuldan ve evden kaçma depresyona işaret edebilir. Depresyonun ortaya çıkışı çoğunlukla sinsi, nadiren akuttur. Epizodlar 7-9 ay sürer, %90'ı bir iki yıl içinde düzelir, diğerlerinde daha uzun sürer veya kronikleşir.
Ergenlik kızlarda 10 yaş, erkeklerde 12 yaş civarında başlayan ve ortalama 3-5 yıl arasında süren bir dönemdir. Ergenlik dönemindeki cinsel ve fiziksel gelişme 5 yılda tamamlanırken, psikolojik gelişmeyi de içeren dönem 18-20 yaşında tamamlanır.
Öfke krizi yaşayan çocuk ya da ergene şiddet uygulanmamalıdır. Öfke krizi anında anne ya da babanın sakin kalması oldukça önemlidir. Kriz anında istenenin yapılmaması gerekir. Yapıldığı zaman bu şekilde sorun çözme öğrenildiğinden daha sonrasında da bu şekilde istenenin yapılması tekrar edecektir.
Çocuklarda anksiyete (kaygı) bozukluğu fizyolojik ya da psikolojik bazı sonuçlar yaratır. Çocuklarda ve ergenlerde anksiyete (kaygı) bozukluğu, bireylerde var olan kaygının daha yoğun ve yaşamın işlevselliğini bozacak duruma gelmesi olarak tanımlanabilir.
Erken ergenlik tedavisi için, ergenlik hormonlarının salgılanmasını baskılayan ilaçlar kullanılmaktadır. Bu tedavi, 28 günlük veya 3 aylık enjeksiyonlar şeklinde uygulanır. Kalçadan veya bacaktan cilt altı veya kas içine uygulanabilmektedir. Tedavi esnasında genellikle önemli bir problem oluşmamaktadır.
Ergenlik döneminde sık görülen depresyon belirtileri: Can sıkıntısı, huzursuzluk, aşırı yeme, aşırı uyuma, okuldan ve evden kaçma, alkol ve madde kullanımı, davranış sorunları, düşük kendilik değeri, zayıf vücut algısı, yetersiz baş etme becerileri, hezeyanlar, intihar düşünce ve girişimleri görülebilir.
Bu yaş grubunda moralsizlik, sinirlilik, huzursuzluk, oyun oynamak istememe, can sıkıntısı, sevilmediğini düşünme, kaygılar, uyku sorunları, davranış sorunları, korkular, idrar, kaka kaçırma şeklinde belirtiler ortaya çıkabilir. Çocuk isteksiz ve mutsuzdur. Eskiden yaptığı keyif aldığı etkinlikleri yapmak istemez.
Ergenlik döneminde, kaygı bozuklukları, depresif bozukluklar, duygu durum bozuklukları, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk, davranım bozuklukları, risk alma davranışı (risk içerikli cinsel davranış, ergen gebeliği vb.), madde kötüye kullanımı, yeme bozuklukları en sık gözlenen ...
Ergenlik Dönemi Ruhsal Sıkıntıları
Bu dönemde depresyonlarda artış görülür. Özgüven problemi, karşı cinsle ilgili yaşanan problemler, okul ve aile içi problemler buna sebebiyet verebilir. Genellikle kısa süreli yaşanır ve müdahale gerekmez.
Ergenlik döneminde duygu yoğunluğunun artması, duygularında tutarlı ve sürekliliği yakalayamama, yoğun kaygı, çalışma isteksizliği ve aşırı heyecanlanma görülebilir. Ergenlerde korku, öfke, kendine güven, sevgi, sorumluluk ve hüzünlenme gibi duygular daha yoğun yaşanabilir.
•Geç ergenlik (18-25 yaş)
Fiziksel gelişim • Genç kadınlar genelde fiziksel gelişimlerini tamamlar.
Kendi içinde evreleri olan ergenlik 12-14 yaş aralığındaki erken ergenlik, 15-17 yaş aralığındaki orta ergenlik ve 18-21 yaş aralığındaki geç ergenlikten oluşmaktadır. Dolayısıyla en geç yaş olarak 21 görülebilir.
Ergenlik, adolesans veya puberte, insanlarda meydana gelen, çocukluk çağı ile yetişkinlik çağı arasındaki geçiş dönemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri