Kilo aldırmanın aksine zayıflatmayı kolaylaştırmaya yarayacak olan erikteki lifler hızlı bir sindirim için oldukça etkilidir. Lifler sayesinde bağırsaklardaki düzensizlikler yok olacak ve uzun süre tokluk sağlanabilecek.
- Anti-aging etkisi vardır, yaşlanmayı önler ve cildi yeniler. İçerdiği fitoflavonoidler ve vitaminler bağ doku yenilenmesi hızlandırırlar. Bu sayede kilo verme süreçlerini destekler ve daha sıkı bir vücut için yardımcıdır. - Kan şekeri düzenlenmesine yardımcıdır ve muz, kivi, incir gibi kan şekerini hızla yükseltmez.
Dozunda ve makul olarak tüketilen kuru eriğin herhangi bir zararı yoktur. Fakat aşırı tüketilmesi içeriğinde bulunan meyve şekeri nedeniyle kan şekerinin fazla yükselmesine neden olur. Yine aşırı tüketildiğinde ishal ve kusmaya da neden olabilir.
C vitamini kolesterol için en önemli vitaminlerden bir tanesidir. Can eriği ayrıca kansızlığa da çözüm olarak sunulmaktadır. Can eriği yoğun miktarda demir ve kalsiyum içermektedir. Uzman doktorlar tarafından kansızlık şikayeti yaşayan kişiler için doktorlar tarafından günde bir avuç can eriği tüketilmesi önerilir.
İlgili 38 soru bulundu
ERİĞİ TUZLAYARAK YEMEYİN
Diyabet hastalarında fazla şeker alımını engellemek adına taze olarak tüketilmesi önerilir. Tüm kabuklu meyvelerde olduğu gibi erik tüketirken de hijyene dikkat edilmelidir.
Erik doğru miktarda tüketildiğinde cilt, kalp ve damar, karaciğer ve bağışıklık sistemine olumlu etki ediyor. Ancak bu meyve tuzla ve aşırı miktarda yenildiğinde vücutta su tutması nedeniyle ödeme yol açıyor, tansiyonu yükseltiyor. Tuzsuz aşırı tüketilmesi halindeyse sindirim sistemi bozulabiliyor.
ERİK: Bir porsiyon tüketmek için 10 adet yeterlidir. Tadını güzelleştirmek için tuz kullanılmamalıdır. Havalar da sıcakken hipertansiyon riski artabilir. Meyvenin kendisi yeterli miktarda sodyum içerir.
Erik yüksek miktarda antioksidan maddeleri içermektedir. Aynı zamanda içerdiği C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. C vitamininin yanı sıra A, K, B vitaminlerini ve birçok minerali de içermektedir. Demir yetersizliği olan kişiler kilo verme sorunu ile karşılaşabilir.
Sabahları aç karnına tüketilen eriğin faydası daha fazladır. Demir ihtiyacını karşılıyor! İnsan vücudundaki demiri absorbe etme yeteneği sayesinde kırmızı kan hücrelerin ihtiyacı olan demir ihtiyacı karşılıyor. Böylece kansızlığın önüne geçiyor.
Erik tüketilmesi kilo aldırmaz. Aksine erik yemenin zayıflamaya yardımcı olduğu ifade edilebilir. Erik yemek aynı zamanda sindirim sistemini çalıştırarak hızlı bir sindirim gerçekleşmesinde de etkili olmaktadır. Diyet sırasında en fazla yeşil erik tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Kuru erik yüksek oranda K vitamini içerir. K vitamin ise kan pıhtılaşmasını sağlar. Kuru eriğin içerdiği bol miktardaki potasyum kalp ve sinir sağlığını korur. Kuru eriğin, A vitamini içeriği oldukça yüksektir.
Ülkemizde de farklı isimler ve olgunlaşma evreleriyle tanınan kırmızı erik genellikle "mürdüm eriği, can eriği, papaz eriği ya da tatlı üryani eriği" isimleriyle karşımıza çıkar.
1 adet mürdüm eriği kalori açısından incelendiğinde yaklaşık olarak 16 kalori (kcal) değerinde olduğu görülmektedir. 1 adet mürdüm eriği besin değerleri ise 0.08 gr yağ, 0.2 gr yağ ve 4.10 gr karbonhidrat şeklinde sıralanır.
Eriği Mart, Nisan, Mayıs ve hatta Haziran ayının ortalarına kadar pazarlarda ve marketlerde bulmanız mümkündür. Tam bir şifa deposu olan yeşil eriğin sağlığa birçok faydası bulunur. Eriğin sağlığa olan faydalarından yararlanmak için ilkbahar aylarında bol bol erik tüketmelisiniz.
Önemli lifli meyvelerden biri olan erik, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Düzenli tüketildiğinde kabızlık gibi problemleri giderir. Ayrıca gaz, hazımsızlık gibi mide sorunlarına da iyi gelir.
Hem hafif tatlı hafif mayhoş lezzeti ile benzersizdir, hem de içerdiği vitamin ve mineraller ile sağlığa faydalıdır. Günlük beslenme rutininize kuru erik eklemek, sizi pek çok hastalığa karşı kuruyacaktır.
Kuru erik, besleyici ve doyurucu olmasının yanında oldukça düşük kaloriye sahiptir. Zayıflamak ya da kilosunu korumak isteyenlerin gün içinde azar azar tüketmeleri tavsiye edilebilir. Kur erik gibi kur meyvelerin doyurucu ve daha sağlıklı olması için bitki çaylarıyla tüketilebilir.
Özellikle limon, elma, armut, kiraz, erik, ayva ve kayısı gibi meyvelerin olgunlaşmamış çekirdeğinde bulunan amigdalin adı verilen madde yüksek miktarlarda alınırsa siyanür zehirlenmesine neden olabiliyor. Meyve çekirdeğini yutmak dahi oldukça tehlikeli iken çiğnemek amigdalinin emilimini daha da arttırıyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) günlük beş porsiyon meyve-sebze yenmesini öneriyor. İdeal miktarın her insan için biraz farklı olduğuna inanıyoruz. Genel anlamda, yeterince yiyeceğinizden emin olmak için muhtemelen günde 2-4 porsiyon arası meyveye ihtiyacınız var.
1.Yeşil erik yoğurt, ayran gibi besinlerle tüketildiğinde kalsiyum emilimini artırır. Bu sayede kemik ve diş sağlığını destekler. Aynı zamanda vücudun demir emme kabiliyetini de artırır. Eriğin neredeyse her çeşidi kan dolaşımını iyileştirici etkiye sahiptir.
Ama öyle bir faydası var ki, toplum bunu pek bilmez. Erik yemek, böbreklerin tıpkı bir saat gibi çalışmasına neden olur. Böbrekler saat gibi çalışınca doğal olarak diğer hastalıklar da pek kapınızı çalmıyor. Bu yüzden siz siz olun bahar sonu başlayıp yaz sonuna kadar devam eden erik sezonunu iyi değerlendirin.
Bu sayede hem sindirimi kolaylaştırır hem de kabızlık problemini önlemeye ve çözmeye yardımcıdır. Düzenli kütür kütür yeşil erik yemek diş etlerini güçlendirir. Yüksek C vitamini içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Demir emilimini artırır ve kansızlığı önler.
Nedeni ise erik içerdiği asidik maddeler diş yüzeyine yapıştığında ya da arasına girdiğinde orada bulunan enfeksiyonu önleyerek dişlerin beyazlamasını destekler. Ancak erik yedikten hemen sonra dişler fırçalandığında bu asidik maddeler diş yüzeyini zayıflatarak sararmasına ve minenin erken çürümesine neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri