Antioksidan bileşenleri ile vücudu koruyan ve yüksek oranda C vitamini içeren erik hastalıklara karşı direncimizi artırıyor. Erik aynı zamanda A, K ve B grubu vitaminleri ve sağlık için faydalı birçok mineral de içerir.
Erik bulunan vitaminler; A, C, E, K, niasin vitaminlerine sahiptir. Ayrıca kalsiyum, magnezyum, fosfor, folat, çinko, bakır, demir, potasyum ve manganez mineralleri içerir. 100 gr kırmızı erik kalori ve besin değeri; 45 kalori, 87,2 gr su, 1 gr besin lifi içermektedir.
Yeşil erik; C vitamini, Avitamini, Potasyum, Fosfor ve çözünebilir lif oranı yüksek bir bahar ve yaz meyvesidir.
ERİK: Bir porsiyon tüketmek için 10 adet yeterlidir. Tadını güzelleştirmek için tuz kullanılmamalıdır. Havalar da sıcakken hipertansiyon riski artabilir. Meyvenin kendisi yeterli miktarda sodyum içerir.
İlgili 21 soru bulundu
Sabahları aç karnına tüketilen eriğin faydası daha fazladır. Demir ihtiyacını karşılıyor! İnsan vücudundaki demiri absorbe etme yeteneği sayesinde kırmızı kan hücrelerin ihtiyacı olan demir ihtiyacı karşılıyor. Böylece kansızlığın önüne geçiyor.
Erik doğru miktarda tüketildiğinde cilt, kalp ve damar, karaciğer ve bağışıklık sistemine olumlu etki ediyor. Ancak bu meyve tuzla ve aşırı miktarda yenildiğinde vücutta su tutması nedeniyle ödeme yol açıyor, tansiyonu yükseltiyor. Tuzsuz aşırı tüketilmesi halindeyse sindirim sistemi bozulabiliyor.
Bu sayede hem sindirimi kolaylaştırır hem de kabızlık problemini önlemeye ve çözmeye yardımcıdır. Düzenli kütür kütür yeşil erik yemek diş etlerini güçlendirir. Yüksek C vitamini içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Demir emilimini artırır ve kansızlığı önler.
Antioksidan bileşenleri ile vücudu koruyan ve yüksek oranda C vitamini içeren erik hastalıklara karşı direncimizi artırıyor. Erik aynı zamanda A, K ve B grubu vitaminleri ve sağlık için faydalı birçok mineral de içerir.
Sinir Sistemini Düzenlemesi : İçerdiği B6 vitamini sayesinde sinir hücrelerinin iletişimine yardımcı olarak sinir sisteminin düzenlenmesini sağlar. Serotonin seviyesini artırarak uyku, iştah ve konsantrasyonu düzenler.
İçerisinde lif, C, A, K vitamini, kalsiyum ve potasyum bulunan erik, doğal ilaç olarak kabul ediliyor. Vitamin deposu erik, cinsel isteği ve gücü arttırıyor.
İçerdiği vitamin ve minerallerle sinir sistemini güçlendiren, kansızlığı azaltan, böbreklerin fonksiyonlarını destekleyen kırmızı erik ayrıca bağırsak dostudur. Kırmızı eriğin anti-aging etkisi vardır.
C vitamini takviyeleri, günlük sınır aşılmayacak şekilde alındığında güvenlidir. Genel olarak, yetişkin bir birey için günde toplam 85 ila 120 miligram arasında alınması yeterli kabul edilir.
Avrupa grubu eriklerin içinde en çok tercih edilen çeşit edilen ve yetiştiriciliği yapılan Stanley erik türüdür. Japon grubu erikler pazarda ve halk arasında İtalyan eriği olarakta bilinirler. Çoğu kendine kısır veya kısmen kendine verimli olduğundan tozlayıcıları ile birlikte dikilmeleri zorunludur.
Tam bir B grubu vitaminleri deposu yeşil erik, özellikle de folik asit diye adlandırdığımız B vitamini türünden çok zengin ki bu vitamin sinir sistemi sağlığı için çok önemli öyle ki gebeliğinde bu vitamini az tüketen annelerin bebeklerinde santral ve çevresel sinir sistemi defektleri görülüyor.
ERİĞİ TUZLAYARAK YEMEYİN
Diyabet hastalarında fazla şeker alımını engellemek adına taze olarak tüketilmesi önerilir. Tüm kabuklu meyvelerde olduğu gibi erik tüketirken de hijyene dikkat edilmelidir.
Eriklerde bulunan C vitamini, göz altı bölgenizi gençleştirir ve aydınlatır.
Eriği Mart, Nisan, Mayıs ve hatta Haziran ayının ortalarına kadar pazarlarda ve marketlerde bulmanız mümkündür. Tam bir şifa deposu olan yeşil eriğin sağlığa birçok faydası bulunur. Eriğin sağlığa olan faydalarından yararlanmak için ilkbahar aylarında bol bol erik tüketmelisiniz.
Erik kilo aldırır mı sorusu pek çok vatandaşın bahar ayları ile birlikte gündeminde yer alıyor. 100 gram tüketilmesi halinde sadece 46 kalori aldıran erik, kilo aldırmayan ancak kilo vermeye de yardımcı olan meyvedir.
Ama öyle bir faydası var ki, toplum bunu pek bilmez. Erik yemek, böbreklerin tıpkı bir saat gibi çalışmasına neden olur. Böbrekler saat gibi çalışınca doğal olarak diğer hastalıklar da pek kapınızı çalmıyor. Bu yüzden siz siz olun bahar sonu başlayıp yaz sonuna kadar devam eden erik sezonunu iyi değerlendirin.
Nedeni ise erik içerdiği asidik maddeler diş yüzeyine yapıştığında ya da arasına girdiğinde orada bulunan enfeksiyonu önleyerek dişlerin beyazlamasını destekler. Ancak erik yedikten hemen sonra dişler fırçalandığında bu asidik maddeler diş yüzeyini zayıflatarak sararmasına ve minenin erken çürümesine neden olur.
Şeftali glisemik indeksi ve yükü düşük olan bir meyvedir. Aynı şekilde portakal, çilek, erik, armut, çarkıfelek meyvesi, elma, guava meyvesi, avokado, kiraz gibi meyveler glisemik yük ve glisemik indeksi düşüktür. Böylece şeker hastalarının beslenmesi için en uygun meyvelerdir.
Dozunda ve makul olarak tüketilen kuru eriğin herhangi bir zararı yoktur. Fakat aşırı tüketilmesi içeriğinde bulunan meyve şekeri nedeniyle kan şekerinin fazla yükselmesine neden olur. Yine aşırı tüketildiğinde ishal ve kusmaya da neden olabilir.
Meyveleri yedikten sonra sudan kaçınılmalıdır, çünkü bu kombinasyon midedeki emilim ve sindirim sürecini engelleyerek asitliğe neden olabilir. Bu nedenle bazı insanlar meyve yedikten sonra mide bulantısı hissederler. Meyve yedikten sonra en az bir saat su içmeniz önerilir.
Erik doğru miktarda tüketildiğinde cilt, kalp ve damar, karaciğer ve bağışıklık sistemine olumlu etki ediyor. Ancak bu meyve tuzla ve aşırı miktarda yenildiğinde vücutta su tutması nedeniyle ödeme yol açıyor, tansiyonu yükseltiyor. Tuzsuz aşırı tüketilmesi halindeyse sindirim sistemi bozulabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri