Erik ekşisini limon kullandığınız tüm yemeklerde, ekşi tatlandırıcı ihtiyacı olan her yerde kullanabilirsiniz. Salatalara ve zeytinyağlı yemeklere koyduğunuzda muhteşem bir tat katacaktır.
Böbreklerin fonksiyonlarını desteklemekte, boşaltım sistemini rahatlatmaktadır. Romatizma gibi kemik ve eklem sağlığıyla ilişkili rahatsızlıklara karşı koruyucu olabilmektedir. Gün içinde daha zinde, daha sağlıklı ve iyi hissedilmesine sağlayacaktır. Sinirleri yatıştırarak zihnin dinlenmesine yardımcı olur.
Bir tatlı kaşığı ekşiyi bir bardak suyla karıştır ve içine şeker veya bal ilave edilip afiyetle için. Ayrıca, salatalarda da yemeklerde ekşi sos olarak da kullanabilirsiniz. Doğada kendi kendine yetişen yabani eriklerden yapılan erik ekşisini mutfağınızdan eksik etmeyin.
İlgili 32 soru bulundu
Erik ekşisi erikten yapılan ekşimsi pekmezdir. Çakal eriği veya ekşi erik çeşitleri kullanılarak yapılır.
Erik püresinin üzerine 1 çay bardağı toz şeker ve 2 yemek kaşığı kadar nişasta ekleyin. Erik sosunu hafifçe koyu bir kıvam alana kadar sürekli karıştırarak pişirin. Ardından sosu ocak üzerinden alıp, kenarda ılımaya bırakın. Erik sosunun kıvamı size çok yoğun gelirse çok az su döküp, kıvamını açabilirsiniz.
Erikler yıkanır, sapları ayıklanır. Suları aktıktan sonra istediğiniz gibi az veya çok olarak poşetlere koyulur. İçinde hava kalmayacak şekilde bağlanır ve buzluğa atılır.
2 litre suda erikler iyice yumuşak oluncaya kadar haşlanır. Üzerine şeker ve limon suyu eklenip biraz daha kaynatıp süzgeçten geçirilir. Erikleri sakın ezmeyin yoksa meyve suyunuz bulanık olur. Onları da marmelat olarak değerlendirilirsiniz.
Eriklerin kabukları patlayıp yumuşayıncaya kadar yaklaşık 10 dakika kaynatın. Ocaktan aldığınız erikleri süzün ve suyunu kenara ayırın. Erikleri tel süzgeçte ezerek çekirdeklerinden ayırın. Erik püresini ölçün aynı miktarda şekeri ilave edin, ara ara karıştırarak kıvam almaya başlayıncaya kadar pişirin.
Merhabalar 🤗 ilk olarak erikler güzelce yıkanıp derin bir tencereye alınır ve tencerenin yarısından fazlasına su ilave edilip şekeri konulur ve kaynamaya bırakılır. Eriklerin kabukları çıktığı zaman limon tuzu ilave edilir ve 5 dk daha kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır.
Erik nasıl kurutulur sorusunun kilit noktası, işte bu direkt güneş ışığıdır. Erikler bu şekilde bir gün boyunca bekletilir. Adım: Bir günün sonunda erikler ters çevirilir. Şimdi kesik olan iç kısımları tepsiye temas etmeli, kabuklu dış kısımları ise güneş ışınlarına maruz kalmalıdır.
İlk olarak erikler yıkanır, çekirdekleri çıkarılır ve küçük küçük kesilip geniş bir tencereye alınır. Üzerine şeker eklenir ve fokur fokur kaynayana kadar kaynatılır. Ardından yaklaşık 10 dk pürüzsüz hale gelene kadar blenderdan geçirilir.
1 fincan su ile dilimlenmiş erikler pişirilir. ardından şeker eklenir ve kısık ateşte pişirilir. pişmeye yakın limon suyu eklenir ve 5 dk daha pişirilir. anshardan öğrendiğim püf nokta: kıvamın tutup tutmadığını anlamak için düz bir tabağa biraz reçel konur. eğer su gibi akmıyorsa kıvamı tamam demektir.
1 kiloluk kavanozlara 1 yemek kaşığı kaya tuzu, 1 tatlı kaşığı şeker, yarım çay kaşığı limon tuzu, 3-4 diş sarımsak koyun üzerine 1 çay bardağı sirke ilave edin. Üzerine kaynamış olan sıcak suyu ocaktan alıp erikleri üzerine dolana kadar dökün. Daha sonra hiç kullanılmamış kapakla sıkı bir şekilde kapatıp ters çevirin.
Erik kompostosunun faydaları
Eriğin içerdiği antioksidanlarla erik kompostosu tüketimi, bağışıklı sistemini güçlendirecek ve böylece hastalıklara karşı kalkan oluşturacaktır. Ayrıca erik kompostosu içerdiği lifler ve posa sayesinde, bağırsakların daha kolay ve hızlı çalışmasını sağlayacaktır.
Erik; A, B ve C vitamini, bakır, potasyum, fosfor ve demirin iyi bir kaynağıdır. İçeriğindeki B vitamini sayesinde sinir sistemini güçlendirir, kansızlığı giderir. İçeriğindeki potasyum, böbreklerin çalışmasını destekler. Yüksek miktarda lif içerdiği için bağırsakların çalışmasını sağlar.
Soğuyunca dolaba kaldırın. İçerken sulandırarak için. Bu şekilde rahatlıkla 3-4 gün dolapta bekleyebilir.
Ertesi gün iyice süzülmüş olan erik suyunu pişirme tenceresine alın. Harlı ateşte devamlı karıştırarak kaynatın. Kıvamı koyulaşınca içine tuzunu dökün ve bekletmeden ocaktan alın.
Erikleri kaynatıyoruz. İyice haşlanlığında süzgeçle erikleri alıp şeker ilavesi yapıyoruz. Bir müddet daha kaynatıp ocağın altını kapatıyoruz. Afiyet olsun.
Erikleri saplarından ayıklayıp yıkıyoruz. Tencereye alıyoruz suyu ekleyip harlı ateşte eriklerin kabukları Çatlayana kadar tarçın ve karanfil ile pişiriyoruz daha sonra suyu süzüp erikleri kenara alıyoruz. Süzdüğümüz suyu biraz daha kaynatıyoruz. Kıvam aldıktan sonra sıcak sıcak kavanozlara kapatıyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri