Mart ayı başladığında birçok tezgahta satışı olan erik, yazın en gözde meyvelerindendir. Mart, nisan, mayıs ve haziran ayları eriğin yetişmeye devam ettiği aylardır.
İlk olarak Şubat ayının sonlarına doğru hasadı yapılan erik Mayıs ayının sonuna kadar hasat edilmeye devam edilir. Hasat edildikten sonra da İlkbahar aylarında piyasaya sürülür.Yeşil erik ilkbahar mevsiminin en heyecanla beklenen meyvelerindendir.
Yaz mevsiminde yetişen meyveler: Özellikle yaz ayları geldiği zaman çok fazla su kaybederiz. Hem su ihtiyacımızı karşılamak hem de serinlemek ve sağlığımızı korumak için bu mevsimde meyveler çok önemlidir. Kayısı, erik, kiraz, karpuz, kavun, dut, üzüm, şeftali ve incir gibi besin kaynakları bulunmaktadır.
İlk olarak Şubat ayının sonlarına doğru hasadı yapılan erik Mayıs ayının sonuna kadar hasat edilmeye devam edilir.
Uygun koşullar altında dikilen yabani erik anaçlı bir erik fidanından 1-2 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 4. Yıldan sonra olmaktadır.Yarı bodur veya bodur fidanlarda ise bu süre daha erken olmaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
Ege, Marmara ve Akdeniz'in bütün illerinde erik yetiştirmek mümkündür. Can eriği, papaz eriği, tatlı üryani eriği ve mürdüm eriği, en tanınmış erik çeşitlerindendir. Doğu Anadolu bölgesinde yüksek yaylalar ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde kurak bölümler hariç, her yerde yetiştirmek mümkündür.
Erik Türkiye'de En Çok ve En İyi Nerede Yetişir ve Nasıl Yetiştirilir? Ülkemizde en çok Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilmektedir. Fakat ülkemizin her noktasında erik yetiştiriciliği yapılmaktadır. Hatta fazla yağış alan bölgelerde erik bitkisine sulama dahi yapılmamaktadır.
Erik hasadı ilkbahar aylarında gerçekleşir. Şubat geldiği süre içinde ilk erik hasadı yapılır. Mayıs sonlarına kadar hasat devam eder.
Yaz meyveleri denilince ülkemizde ilk akla gelenler; karpuz, kavun, şeftali, kayısı, vişne, kiraz, üzüm, incir, nektarin, mor erik, karadut, yeşil erik, çilek ve böğürtlen.
Yeşil erik Mayıs ayının sonuna doğru hasadının tamamlanması ile birlikte İlkbahar aylarında tüketilir. Ancak aynı zamanda nadir ya da çok az da olsa farklı mevsimlerde de bulunabilir. Bol şekilde ve ucuz fiyatlar üzerinden tüketmek istendiği zaman ise İlkbahar aylarında kısa süre içerisinde ortaya çıkıp son bulur.
İlkbahar meyveleri, yeşil erik, çilek, çağla, elmadır.
Dalından taze mevsim eriği
Mayıs ayı sonunda sezonu başlar ve Haziran ayı boyunca devam eder. Akdeniz'den eriklerimizi kapınıza getiriyoruz. Anavatanı Anadolu olduğu sanılan erik, dünyanın birçok yerine yayılmış ve oldukça çeşitlenmiştir.
İlkbahar aylarıyla birlikte tezgahlardaki yerini bulan yeşil erik, A ve C vitaminleri ile fosfor, potasyum, ve çözünür posa açısından oldukça zengin bir meyve türüdür.
Nisan ayının ortasında çıkmaya başlayan erikler hemen olgunlaşamazlar. ERİK NE ZAMAN YENİR? Nisan ayında ağaç dallarında görülmeye başlayan erik, Eylül ayının sonlarına doğru pazar tezgahlarında yerini alıyor.
Kilosu 600 TL'ye kadar çıkan erik, şehir merkezlerinde 100'er gramlık paketlerde satılmaya başlanmıştı. Aradan geçen 1 ayın ardından üretimin artmasıyla birlikte eriğin kilo fiyatı da 90 TL'ye kadar düştü.
Erik bebeklere 6. aydan itibaren verilebilir. 1 porsiyon kırmızı erik 5 adettir.
Lahana, yer elması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar gibi sebzeler ve elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane gibi meyvelerle menünü zenginleştirmeye hazır mısın?
Erik türlerinin iklim istekleri birbirinden farklıdır. Can erikleri ılıman, Avrupa erikleri kışı daha soğuk geçen soğuk ılıman, Japon erikleri ise kışı soğuk geçmeyen ılıman veya sıcak ılıman iklimlerde en uygun şekilde yetişirler.
Bütün dünyadaki erik çeşitlerinin sayısı, 2.000'den fazladır. Türkiye'de yetiştirilen çeşitlerin sayısı da 200'ün üstündedir. Erikler olgunluk zamanlarına, kullanma şekillerine göre çeşitlere ayrılır.
Erik “Prunus Domestica” Latince adı ile bilinen gülgiller familyasına ait bir meyve türüdür.
eriklerde meyveler nisan-Mayıs aylarında toplanır. Olgun olarak tüketilen Aynalı çeşidi ise haziran ortasında toplanır. Genel olarak sofralık ve anaçlık olarak kullanılırlar. bilinmektedir.
Anadolu'da yetişen eriğin ismi rivayete göre papaz değil, 'Tapaz'mış ancak zamanla insanlar 'Papaz Eriği' demiş. Biz de ismini imam olarak değiştirdik." Manav Topuz, imam eriğini tadan bazı müşterilerinin "İmam Eriği daha tatlı, daha lezzetliymiş" diye espri yaptığını sözlerine ekledi.
Yıllık yağış miktarı 750 mm' den az olan bölgelerde düzenli olarak yaz aylarında sulama yapılmalıdır. Mayıs ayının 2. Yarısından itibaren sonbahar yağışlarına kadar geçen süre içerisinde toprak yapısına da bağlı olarak mart ekim ayları arasında toplam 8- 12 kez sulanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri