Sıcak sudan çıkarılan erik sepeti hemen soğuk suya batırılır ve soyulma işine başlanır. Sıcak suya batırılma işi yapılmadan soyulan eriklerin rengi altın sarısı olsa da soyulması güçtür. Sıcak su ve soğuk su eriğin kabuğundaki renkten kararır. Bunun için suyu yenilemek gerekir.
– Soyulan sudaki erikleri temiz suda güzelce sudan geçiriyoruz. -Avuç içimize eriği alarak, Eriklerin çekirdeklerini bir tornavida veya çivi yardımıyla çıkarıyoruz. Meyveyi hiç dağıtmıyoruz. -Hem çekirdek çıkarıyoruz hem de çatalla karınlarından deliyoruz.
Balkon veya terasta güneş gören bir yere, temiz bir bez serilir. Mürdüm erikleri bu bezin üzerine birbirine değmeyecek şekilde dizilir. Doğrudan güneş ışığı alan erikler, 4-5 gün içinde kurur. Ancak her gün erikleri ters yöne çevirmeniz gerektiğini unutmayın.
Toz şeker ile birlikte kendi suyunu bırakan eriklere; su, çubuk tarçın ve karanfil ekleyin. Kısık ateşte, dibinin tutmaması için aralarda tahta bir kaşıkla karıştırarak reçeli yaklaşık 40 dakika kadar kaynatın.
Erikleri yıkayın ve çelik bir tencereye iri iri doğrayın. Üstlerine şekeri serpin ve bir gece boyunca kapağı kapalı olarak bekletin, böylece sularını salacaklar. Ertesi gün ocağın altını açın ve ara ara üstünde biriken köpükleri alıp atarak, erikler yumuşayana ve suyu koyulaşana dek yaklaşık 25 dakika pişirin.
İlgili 34 soru bulundu
1 kilo mürdüm eriğini dörde doğrayın. Doğramayı bitirince erikleri tencereye koyup üstüne 5 su bardağı (yaklaşık 1 kg) şekeri ilave edin.
Şeker eriyip sıvı hale geldiğinde suyu eklenip tahta kaşıkla karıştırılıp, orta ateşte kaynamaya bırakılır. Kaynadığında yaklaşık 25 dk. Kadar pişirilir.
Varsa sapları ayıklanan mürdüm erikleri yıkanır ve bıçakla kabukları soyulur.
Ülkemizde de farklı isimler ve olgunlaşma evreleriyle tanınan kırmızı erik genellikle "mürdüm eriği, can eriği, papaz eriği ya da tatlı üryani eriği" isimleriyle karşımıza çıkar.
Erikleri ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkarın ve bir tencereye alın. Üzerine tarçın ve suyu ilave edin. Ayrı bir tabağa şekerden 4 yemek kaşığı alıp üzerine Reçelyap poşetini boşaltın ve iyice karıştırın. Bu karışımı da meyvelerin üzerine döküp yüksek ateşte sürekli karıştırarak pişirmeye başlayın.
Erikler yıkanır, sapları ayıklanır. Suları aktıktan sonra istediğiniz gibi az veya çok olarak poşetlere koyulur. İçinde hava kalmayacak şekilde bağlanır ve buzluğa atılır.
Erikler seçilir, yıkanır ve güneşin altında kurutulur. Erikler bütün ise güneşte 5-8 gün, çekirdeği alınmışsa 4-7 gün kurutulur. Kuruyan erikleri kavanoza koyup buzdolabına kaldırın.
Öncelikle eriklerimizi güzelce yıkayıp kuruluyoruz. Daha sonra tam ortalarından dairesel bir şekilde bıçakla çizerek eriği ikiye bölüp çekirdeğini çıkarıyoruz. Dilediğimiz gibi bölüp poşetlere dolduruyoruz. Dilediğiniz zaman nasıl değerlendirmek isterseniz eriklerinizi dondurucudan çıkarıp değerlendirebilirsiniz.
Yüksek ateşte, erikler iyice yumuşayıp dağılmaya başlayana dek kaynatın. Erikler dağılmaya başlayınca içine 1 yemek kaşığı limon suyunu da ilave edin, 5 dakika kadar daha kaynatın ve altını kapatın.
Erikleri yıkayın ve tencereye alın. Üstüne toz şekeri, karanfilleri, suyu ve kullanacaksanız tarçını ekleyerek ocağın orta gözüne alın. Şeker eriyinceye kadar karıştırın, orta ateşte yaklaşık 25 dakika kadar pişirin. Pişen erikleri tel süzgeç yardımıyla sıcakken süzün.
Erik yüksek miktarda antioksidan maddeleri içermektedir. Aynı zamanda içerdiği C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. C vitamininin yanı sıra A, K, B vitaminlerini ve birçok minerali de içermektedir. Demir yetersizliği olan kişiler kilo verme sorunu ile karşılaşabilir.
İçerisinde lif, C, A, K vitamini, kalsiyum ve potasyum bulunan erik, doğal ilaç olarak kabul ediliyor. Vitamin deposu erik, cinsel isteği ve gücü arttırıyor.
Erik doğru miktarda tüketildiğinde cilt, kalp ve damar, karaciğer ve bağışıklık sistemine olumlu etki ediyor. Ancak bu meyve tuzla ve aşırı miktarda yenildiğinde vücutta su tutması nedeniyle ödeme yol açıyor, tansiyonu yükseltiyor. Tuzsuz aşırı tüketilmesi halindeyse sindirim sistemi bozulabiliyor.
Kuru erik yüksek oranda K vitamini içerir. K vitamin ise kan pıhtılaşmasını sağlar. Kuru eriğin içerdiği bol miktardaki potasyum kalp ve sinir sağlığını korur. Kuru eriğin, A vitamini içeriği oldukça yüksektir.
Reçel ve marmelatlarda şekeri kestirmek için limon suyu ya da limon tuzu sulandırarak kullanılır. Bu işlem yoğunlaşıp kıvama gelen reçel ocaktan alınmadan 2-3 dakika önce yapılır. Reçelin şekerlenmesini önlemek için “Kıvama gelen reçelin içine limon suyunu ekleyerek 2-3 dakika daha kaynatarak ocaktan alın.”
Reçele limon suyu ya da tuzu katmıyorsunuz
Aslında bunun önüne geçmenin çok ama çok kolay bir püf noktası var. Bu da kaynama aşamasının sonuna doğru tencereye limon tuzu ya da limon suyu eklemek. Bunu yaptığınız takdirde reçeli şekerlenmeden ve bozulmadan uzun süre muhafaza edebileceksiniz.
İkiye bölüp çekirdeğini çıkaralım ve dilimyeleyip küp küp doğrayalım. Kabuğunu soymuyoruz kesinlikle soymayın, kabuğu daha lezzeti oluyor ,hiç kabuklu olduğu anlaşılmıyor bile.
Erikleri eliniz ile buzdolabı poşeti içine hafifçe yayın. Ardından bir pipet yardımı ile içinde ki fazla havayı alın. Bu sayede buzdolabında daha az yer kaplayacak ve daha iyi muhafaza olacaktır. Buzdolabı poşetinin havasını aldıktan sonra poşetin ağzını güzelce bağlayıp, buzluğa yerleştirin.
İçerdiği lif sayesinde sindirim sistemini destekler, çalışmasına yardımcı olur. Düzenli tüketimde tuvalete çıkmaya ve şişkinlik sorununu önlemeye destek sağlar. Kara erik vitamin, mineral ve bileşenleriyle göz sağlığına destek sağlar. Eser miktarda tüketildiğinde görme kalitesini artırmaya yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri