Erikleri eliniz ile buzdolabı poşeti içine hafifçe yayın. Ardından bir pipet yardımı ile içinde ki fazla havayı alın. Bu sayede buzdolabında daha az yer kaplayacak ve daha iyi muhafaza olacaktır. Buzdolabı poşetinin havasını aldıktan sonra poşetin ağzını güzelce bağlayıp, buzluğa yerleştirin.
Erikler yıkanır, sapları ayıklanır. Suları aktıktan sonra istediğiniz gibi az veya çok olarak poşetlere koyulur. İçinde hava kalmayacak şekilde bağlanır ve buzluğa atılır.
Yeşil erik daha çok İlkbahar aylarında hasadı yapılan ve kısa zaman içerisinde tüketilip biten meyveler içerisinde bulunur. Şubat ayının sonlarına doğru hasadı yapılması ile beraber, Mayıs ayının sonlarında hasat biter.
İlgili 25 soru bulundu
Bu nedenle eriklerinizin dışarıda kalma süresi bozulma süresini de kısaltacaktır. Kurulama işlemini tamamladıktan sonra yeşil erikleri uygun büyüklükte cam bir kaba alın ve üzerini streç film ile kapatın. Bunun yerine buzdolabı için uygun saklama kaplarına koyarak da yeşil erikleri 8 haftaya kadar saklayabilirsiniz.
Erik hasadı ilkbahar aylarında gerçekleşir. Şubat geldiği süre içinde ilk erik hasadı yapılır. Mayıs sonlarına kadar hasat devam eder.
Öncelikle eriklerimizi güzelce yıkayıp kuruluyoruz. Daha sonra tam ortalarından dairesel bir şekilde bıçakla çizerek eriği ikiye bölüp çekirdeğini çıkarıyoruz. Dilediğimiz gibi bölüp poşetlere dolduruyoruz. Dilediğiniz zaman nasıl değerlendirmek isterseniz eriklerinizi dondurucudan çıkarıp değerlendirebilirsiniz.
Kavanozların ağzı silinir ve kapağı hemen sıkıca kapatılır. Bir bezin üzerine ters çevrilir. Konservenin ışık görmemesi gerekir, bir yada iki gün ters şekilde bekleyebilir, ardından kışın dilediğiniz gibi içebilirsiniz. Afiyet olsun.
Bütün dünyadaki erik çeşitlerinin sayısı, 2.000'den fazladır. Türkiye'de yetiştirilen çeşitlerin sayısı da 200'ün üstündedir. Erikler olgunluk zamanlarına, kullanma şekillerine göre çeşitlere ayrılır.
Ülkemizde de farklı isimler ve olgunlaşma evreleriyle tanınan kırmızı erik genellikle "mürdüm eriği, can eriği, papaz eriği ya da tatlı üryani eriği" isimleriyle karşımıza çıkar.
Erikleri yıkayın ve tencereye alın. Üstüne toz şekeri, karanfilleri, suyu ve kullanacaksanız tarçını ekleyerek ocağın orta gözüne alın. Şeker eriyinceye kadar karıştırın, orta ateşte yaklaşık 25 dakika kadar pişirin. Pişen erikleri tel süzgeç yardımıyla sıcakken süzün.
Papaz eriği diye adlandırılan bu erik çeşidi iri ve bol suludur. Mayıs ayı sonunda sezonu başlar ve Haziran ayı boyunca devam eder.
Kırmızı erik sindirim sistemini ve bağırsak sağlığını koruma özelliğine sahiptir. Ayrıca bu mayhoş meyve kabızlığı, şişkinliği ve gazı önler. İçinde bağırsakları çalıştırmaya yarayan maddeler bulunan kırmızı erik kabızlık sorunlarında mutlaka önerilir.
Erikler yıkanır, sapları ayıklanır. Suları aktıktan sonra istediğiniz gibi az veya çok olarak poşetlere koyulur. İçinde hava kalmayacak şekilde bağlanır ve buzluğa atılır.
1 adet küçük boy kırmızı erik 14 kalori, 1 adet büyük boy kırmızı erik 24 kalori, 1 kilo kırmızı erik 540 kalori, 1 adet orta boy kırmızı erik 19 kalori olacaktır.
Yüksek ateşte, erikler iyice yumuşayıp dağılmaya başlayana dek kaynatın. Erikler dağılmaya başlayınca içine 1 yemek kaşığı limon suyunu da ilave edin, 5 dakika kadar daha kaynatın ve altını kapatın.
Buzdolabında daha geç, oda sıcaklığında daha çabuk gerçekleşiyor. Bu nedenle üreticiler, ambalajlarında açıldıktan sonra buzdolabında muhafaza edilmeli ve 2 gün içerisinde tüketilmelidir gibi ifadelere yer verirler” dedi.
Suyu tencereye koyup toz şekeri ilave ediyoruz. Kaynadıktan sonra tarçın, karanfil ve kırmızı eriği ilave ediyoruz. Erikler rengini iyice saldıktan sonra ocaktan alıp suyu süzgeçle süzüyoruz. Afiyet olsun.
Kilosu 600 TL'ye kadar çıkan erik, şehir merkezlerinde 100'er gramlık paketlerde satılmaya başlanmıştı. Aradan geçen 1 ayın ardından üretimin artmasıyla birlikte eriğin kilo fiyatı da 90 TL'ye kadar düştü.
Nisan ayının ortasında çıkmaya başlayan erikler hemen olgunlaşamazlar. ERİK NE ZAMAN YENİR? Nisan ayında ağaç dallarında görülmeye başlayan erik, Eylül ayının sonlarına doğru pazar tezgahlarında yerini alıyor.
Ege, Marmara ve Akdeniz'in bütün illerinde erik yetiştirmek mümkündür. Can eriği, papaz eriği, tatlı üryani eriği ve mürdüm eriği, en tanınmış erik çeşitlerindendir. Doğu Anadolu bölgesinde yüksek yaylalar ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde kurak bölümler hariç, her yerde yetiştirmek mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri