Mürdüm Eriği Marmelatı Nerelerde Kullanılır? Erik marmelatı; kahvaltılarda, tartlarda, sütlü tatlılarda ve kurabiyelerinizde dolgu olarak rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Yaygın olarak yapılan marmelat türlerini şu şekilde sıralayabiliriz: çilek marmelatı, kayısı marmelatı, erik marmelatı, kızılcık marmelatı, incir marmelatı, kuşburnu marmelatı, ayva marmelatı… Marmelat yapmak için en önemli olan şey sizin hangi meyveyi sevdiğinizdir.
Herşey istediğiniz gibiyse şekersiz erik marmelatını saklamak için kavanozlayabilirsiniz. Sıcak olarak steril edilmiş kavanozlara paylaştırın ve kapaklarını (mutlaka yeni kapak) sıkıca kapatarak pastörize edin.
İlgili 28 soru bulundu
Kabızlık ve sindirim sorunlarına iyi geliyor. Kalbi koruyor ve inme riskini azaltıyor. Düşük glisemik indekse sahip olduğu için kan şekerini dengelemeye yardımcı oluyor. Kemik sağlığını iyileştiriyor.
Sözlükleri açtığımızda, “şeker karıştırılarak pişirilmiş meyve ezmesi” şeklinde bir tanımla karşılaşıyoruz marmelat için. Kahvaltı sofralarının da, marmelatlı kurabiye gibi atıştırmalık tariflerin de en leziz dokunuşu olarak bahsetmek mümkün kendisinden.
Erikler yıkanır, sapları ayıklanır. Suları aktıktan sonra istediğiniz gibi az veya çok olarak poşetlere koyulur. İçinde hava kalmayacak şekilde bağlanır ve buzluğa atılır.
Üstlerine toz şekeri ve suyu ilave edip güzelce karıştırın ve ocağın altını açın. Yüksek ateşte, erikler iyice yumuşayıp dağılmaya başlayana dek kaynatın. Erikler dağılmaya başlayınca içine 1 yemek kaşığı limon suyunu da ilave edin, 5 dakika kadar daha kaynatın ve altını kapatın.
Kalın bir tencerenin dibine su koyun. Erikleri koyup, suları akana dek hafif ateşte pişirin. Tencerenin kapağını açıp, su buharlaşana dek pişirmeyi sürdürün. Meyveleri püre makinesinden geçirip, dilediğiniz tatlılığı sağlayana dek pekmez ekleyin.
Marmelat, reçelden daha hafif olduğu için, şekerli şeyler yiyebilecek durumda olan hastalara verilebilir. Ayrıca iştahsız çocuklar, koyu reçelleri yiyemezlerse de hafif, mayhoş kokulu, lezzetli marmelatları seve seve yerler. Marmelat ekmek üzerine sürülebilmesi de onun daha kolayca yenilmesini sağlar.
Ambalaj olarak cam kavanoz, teneke ve plastik kaplar kullanılabilir. Marmelat temiz ve kuru kaplara sıcak olarak doldurulur. Hava almayacak şekilde kapatıldıktan sonra ters çevrilip bırakılır. Marmelatlar rutubetsiz ve havadar yerlerde saklanmalıdır.
Marmelat Uzun Süreli Nasıl Saklanır - Marmeladı dolabınızın en alt rafında düz olarak saklayın. Bu alan dolabın en soğuk kısmıdır. Güneş gören yerlerde bozulma olabilir.
Reçeller herhangi bir meyve veya sebze türünden yapılırken, marmelat yapımında narenciye kullanılmalıdır. Reçeller temel olarak meyvenin tamamını ezerek, püre haline getirerek ve pişirerek kullanır, marmelat ise turunçgillerin kabuğundan (kabuğundan), posasından ve suyundan (meyvenin tamamından değil) oluşur.
30 dakika kaynattıktan sonra sıcak iken süzgeçten geçirilir. Tencereye tekrar alınır ve üzerine şeker eklenerek kısık ateşte kapağı açık şekilde yarım saat kaynatılır. Katı yağ eklenip 10 dakika kaynatılıp limon suyu eklenir o şekilde de 10 dakika kaynatılır.
Erikleri saplarından ayıklayıp yıkıyoruz. Tencereye alıyoruz suyu ekleyip harlı ateşte eriklerin kabukları Çatlayana kadar tarçın ve karanfil ile pişiriyoruz daha sonra suyu süzüp erikleri kenara alıyoruz. Süzdüğümüz suyu biraz daha kaynatıyoruz. Kıvam aldıktan sonra sıcak sıcak kavanozlara kapatıyoruz.
Güzelce yıkanmış olan erikler büyük bir tencereye konulur. Üzerini 4-5 parmak geçecek kadar su ve damak tadına göre şeker eklenir. (Erik ekşi ise şekeri fazla katabilirsiniz, tatlı ise 1- 1, 5 kg şeker yeterli olacaktır. ) Ara sıra karıştırarak iyice kaynayana kadar pişirilir.
Buzdolabı poşetinin havasını aldıktan sonra poşetin ağzını güzelce bağlayıp, buzluğa yerleştirin. Hazırladığınız bu yöntem ile erikleri buzlukta 8-12 ay kadar tazeliğini koruyarak saklayabilirsiniz. Kullanacağınız zaman buzluktan çıkartıp, reçel, marmelat, komposto ve sos olarak kullanabilirsiniz.
Marmelat olarak hazırlandığından dolayı içeriğindeki şeker, vücut için aşırı tüketiminde çeşitli sağlık problemlerine yol açabilir. Bununla birlikte özel rahatsızlıkları bulunan kişilerin de olası etkilerine karşı doktor kontrolü ile birlikte tüketmesi önerilir.
Dünyada marmelat yapımı için en uygun kabul edilen meyve ise acı, çukurlu Sevilla portakalları… Bu portakallar aslında yalnızca kışın sonundan, ilkbaharın başına dek bulunabiliyor ancak Sevilla portakalının posasını yıl boyunca bulmak mümkün.
Marmelatlara da reçel gibi ateşten indirmeden önce limon ya da limon tuzu eklemek gerekir. Marmelattan bir parçayı tabağa koyup soğuttuğunuzda tabak sağa sola sallandığında akmıyorsa kıvamını bulmuş demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri