1 çay kaşığı kadar sirkeyi çaydanlığın içine dökün. Ardından 1 yemek kaşığı, eğer kireçlenme çoksa 2 yemek kaşığı sofra tuzunu sirkenin üzerine ekleyin. 10 dakika kadar bekleterek kirecin ortadan kaybolmasını sağlayın. Eriyen kireç, suya dağılacağı için bulaşık süngeri yardımı ile çaydanlığı iyice yıkayın.
Musluğun taşlaşmış kireçten arındırılması için kullanılabilecek çeşitli ürünler bulunuyor. Karbonat, limon, bulaşık makinesi parlatıcısı, un, beyaz sirke, diş macunu, balon ve sirke kullanılarak musluk yüzeyindeki kireç sökülebiliyor.
Bir miktar su kaynatarak içine sirke katarız. Daha sonra sirkeli suyu kirecin izi olan alana dökeriz. Bu şekilde birkaç dakika beklettiğimizde kirecin tamamı çözülür. Daha sonra bu alanı temiz sıcak su ile duruladığımızda temizlik bitmiş olur.
Sitrik asit, modern endüstrinin pek çok alanında sıklıkla kullanılmaktadır. Sürekli artan dünya nüfusunun birçok ihtiyacının karşılanabilmesi açısından oldukça önemli bir bileşik olan kristal yapılı ve renksiz bileşenin kimyasal formülü “C6H8O7” olarak ifade edilmektedir.
Çaydanlığın dibine limon tuzunu dökün. Çaydanlığın yarısını su ile doldurun ve kısık ateşte kaynatın. Kireç çözünmeye başladığında çaydanlığı ocaktan alın ve fırça ile ovalayın. Daha sonra soğuk su ile durulayın.
İlgili 32 soru bulundu
Kireç yumuşatma, daha yumuşak hale getirmek için sert suya kireç ilave edilen işlemdir. İyon değiştirme yöntemine göre birçok avantaja sahiptir, ancak esas olarak ticari arıtma uygulamaları için uygundur.
Beyaz sirkenin kireç sökücü özelliği vardır. Kireçlenen cihazlara zarar vermeden ve kireçli yüzeyleri yıpratmadan temizler. Beyaz sirke ile temizlik, kimyasal madde içermeden hijyenik ortamlar yaratmanızı sağlar.
Boraks maddesini çamaşır sodası ile sulandırdıktan sonra bu karışıma bir bez batırıp bu bezle karışımı kireçli olan alanlara sürüyoruz. Çok fazla bastırmadan bu karışımla ovduğumuz alanlardaki kalıntılar kolaylıkla çıkacaktır.
Ayrıca Porçöz Pas ve Kireç Çözücü, inşaat ve moloz artığı bulunan yüzeylerin temizliğinde de en büyük yardımcınız. Pas ve kireç lekelerinin kesin çözümü Porçöz Pas ve Kireç Çözücü'yü, kireç bağlamış çaydanlık ya da su ısıtıcısına doğrudan dökün. Porçöz, kireçli bölgeye etki ederken bir ses çıkarır.
Sülfamik asit, kimyasal formülü H3NO3S olan, renksiz ve suda çözünebilen bir tür kimyasal bileşiktir.
Tuzruhu : Mutfak, Banyo , Tuvalet ve Banyolarda oluşan sararmiş kireç birikimini, temizlemede kullanılır. Tuvalet Mutfak ve Banyolarda oluşan kireç birikimini, kararmış organik kirler ve pas lekelerini kimyasal etkinliği ile çözer.
Derz temizliğinde kullanılan kimyasallar (tuz ruhu, özel solisyonlar vb.) hızllı ve etkili çözüm sunar ancak derzlerin ömrünü kısaltır çünkü derz aralarını eritecek güçtedirler.
Ayrıca kettle, ocağa yakın bir yerde duruyorsa, dış kısımlarında yağ ve yemek lekeleri oluşabilir. Tam da bu yüzden, kettle, kullanıma bağlı olarak 2-3 ayda bir kireç çözücü yöntemlerle temizlenmelidir. Böylece hem sağlığınızı tehlikeye atmamış olursunuz, hem de ürününüzün kullanım ömrü uzar.
Çaydanlığınızın içine yaklaşık 1 çay bardağı kadar sirke koyup temiz bir fırçayla hafifçe ovalayın. Her yerine sirkenin değdiğinden emin olduktan sonra bu şekilde 30 dakika kadar bekletin. Ardından içine 1 tatlı kaşığı kadar tuz ya da karbonat ilave edin ve yine bir fırça ya da bulaşık süngeri ile güzelce ovalayın.
Sirke, her zaman olduğu gibi asidik etkisiyle çaydanlıktaki kireç lekelerinin temizlenmesinde büyük bir görevi üstleniyor. Ayrıca üstüne bir de karbonat ve tuzun etkisi birleştiğinde inatçı lekeler çok daha kolay çözülüyor. Burada sirke seçimi akla takılabiliyor.
Kirecin hammaddesi olan ve doğada bol miktarda bulunan kireç taşı, karbonatlı tortul kayaç ve fosiller için kullanılan genel bir deyim olup, yapısında prensip olarak kalsiyum karbonat veya kalsiyum karbonat/magnezyum karbonat bileşikleri (CaCO3/ MgCO3) kombine halde bulunur.
ASPEROX Mavi Güç Temizleme Kullanım Alanları ve Etkileri
Ultra kireç pas sökücü özelliği ile lavabo, duş kabinleri, cam, seramik, plastik yüzeylerde, duş başlığı, mutfak ve banyo bataryaları gibi metal yüzeylerde bulunan kireç ile pas lekelerine karşı etkilidir.
Karbonat sirke Etkili doğal temizlik malzemelerinden biri olan karbonat ile sirke kireç temizlemede oldukça başarılı. 1 su bardağı sirke ile 1 paket karbonatı kireçli çaydanlık içine dökün. Çaydanlığın yarısını su ile doldurun ve kaynamasını bekleyin. Kireçler kısa süre içerisinde çözülecektir.
Zahirli olmasına rağmen hidroklorik asit ( tuz ruhu ) kireç sökücü olarak kullanılan etkili yöntemlerden biridir. Dikkatli bir şekilde duş teknesi kirecinin üzerine veya banyo zeminine dökerek kireçlerden kurtulabilir, banyoda oluşan kireçten nasıl kurtulurum diye düşünmek zorunda kalmazsınız.
Kireç soda prosesi: Kireç-soda prosesinde sert su önce kireç (CaO veya Ca(OH)2) ile, daha sonra da soda ile muamele edilir. Bu süreçte sertlik, kalsiyum karbonat veya magnezyum hidroksit halinde çöktürülerek uzaklaştırılır.
Çamaşır sodası, suyun sertliğini gidererek deterjanın ve sabunun yıkama gücünü artırıp tasarruf sağlar. Elle yıkamada ve çamaşır makinelerinde suyun sertliğini gideren bir maddedir. Çamaşır sodası suda çözündüğünde NaOH oluşur.
Kireçli su lekeleri alkali olduğu için, bunları güçlü bir asitle temizlemek en iyisidir. Fosforik, sülfürik ya da hidroklorik asit içeren bir temizleme ürünü ara çünkü bu asitler, lekeleri etkili bir şekilde parçalayacaktır.
Daha iyi temizleyeceği inancı ile çamaşır suyu, tuz ruhu, kireç sökücüler, lavabo açıcılar, sirke gibi maddelerin birbirleri ile karıştırılmaları veya aynı yüzeye art arda uygulanmaları, ölümcül derecede zehirli gazlar çıkarabilmektedirler.
Limon tuzu, su ısıtıcısı içerisindeki kirecin çözümünde oldukça etkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri