Kaynamaya başlayınca ocağı orta dereceye getirelim yani çok harlı olmasın ve 25 dakika kadar pişmeye bırakalım.
Erik reçeli için kaynatma süresi yaklaşık 25 dakikadır. 8. Ocaktan indirmeden hemen önce limon suyunu da ekleyerek 5 dakika daha kaynamasını sağlamalısınız. Limon suyu reçelin yoğunlaşmasını sağlar ve mayhoş bir aroma katar. 9. Reçeli, cam kavanozlara sıcakken koymanız önemlidir.
Orta ateşte köpükleri kaşık yardımı ile alınarak kaynatılır. 45 dakika kadar kaynatılır ve ocaktan almaya yakın içerisine limon dökülür. Hazır olan çilek reçeli sıcak sıcak kavanozlara konarak ağızları iyice kapatılır. Çilek reçelini soğuduktan sonra afiyetle tüketebilirsiniz.
Toz şeker ile birlikte kendi suyunu bırakan eriklere; su, çubuk tarçın ve karanfil ekleyin. Kısık ateşte, dibinin tutmaması için aralarda tahta bir kaşıkla karıştırarak reçeli yaklaşık 40 dakika kadar kaynatın.
1 kilo mürdüm eriğini dörde doğrayın. Doğramayı bitirince erikleri tencereye koyup üstüne 5 su bardağı (yaklaşık 1 kg) şekeri ilave edin.
İlgili 40 soru bulundu
30 dakika kaynattıktan sonra sıcak iken süzgeçten geçirilir. Tencereye tekrar alınır ve üzerine şeker eklenerek kısık ateşte kapağı açık şekilde yarım saat kaynatılır. Katı yağ eklenip 10 dakika kaynatılıp limon suyu eklenir o şekilde de 10 dakika kaynatılır.
Elma, pektin görevi görerek reçelin daha koyu ve jölemsi bir kıvama gelmesini sağlar. Pişirme aşamasındayken içine ekleyeceğiniz limon suyu da, kıvamın tutmasına yardımcı olacaktır. Limon suyunu ekledikten sonra, reçeli kısık ateşte pişirmeye devam edin.
Yüksek ateşte, erikler iyice yumuşayıp dağılmaya başlayana dek kaynatın. Erikler dağılmaya başlayınca içine 1 yemek kaşığı limon suyunu da ilave edin, 5 dakika kadar daha kaynatın ve altını kapatın.
Şeker eriyip sıvı hale geldiğinde suyu eklenip tahta kaşıkla karıştırılıp, orta ateşte kaynamaya bırakılır. Kaynadığında yaklaşık 25 dk. Kadar pişirilir.
Henüz yapım aşamasındayken koyulaşmadığını farkettiseyniz kaynamakta olan reçelinizin içerisine elma ilave edin. Elma, reçelin içerisinde pektin görevi görüp, daha jölemsi, daha koyu bir kıvam almasını sağlar.
Çilekleri derin bir tencereye alın ve üstüne şekeri dökün. Bu durumda çilekleri ortalama 8-10 saat yani 1 gece civarı dinlenmeye bırakın. Sürenin sonundan çilekleri orta ateşte pişirmeye başlayın. Pişme esnasında ortaya çıkan köpükleri süzgeç yardımıyla sürekli temizleyin. 45 dakika kadar pişirme işlemine devam edin.
Reçelin kıvama geldiğini anlamak için, koyulaşmaya başlayan reçel şurubundan kaşığın ucu ile alarak, porselen ya da cam bir tabağa sıra ile damlatın. En son damla yayılmadan toplu bir şekilde duruyorsa reçel kıvama gelmiş demektir.
Yaptığınız reçeli sıcak ve iyi kurulanmış cam kavanozlara ağzına kadar doldurmalısınız. Üstünü bir kağıtla hava almayacak şekilde örtmelisiniz.
Eriklerin çekirdeklerini çıkarın ve erikleri küp küp doğrayıp bir tencereye koyun. Eriklerin üzerine toz şekeri dökün ve 30 dakika bekletin. Kaynamış 1.5 litre suyu eriklerin üzerine dökün ve orta ateşte erikleri kaynatın. Erikler yumuşadığında kırmızı renklerini suya bırakacaklardır.
Erikleri ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkarın ve bir tencereye alın. Üzerine tarçın ve suyu ilave edin. Ayrı bir tabağa şekerden 4 yemek kaşığı alıp üzerine Reçelyap poşetini boşaltın ve iyice karıştırın. Bu karışımı da meyvelerin üzerine döküp yüksek ateşte sürekli karıştırarak pişirmeye başlayın.
Çok sıcak ya da çok soğuk yerlerde bekletilen reçeller ekşiyor, küfleniyor, şekerleniyor ve yenemez kıvama geliyor. Henüz yapım aşamasındayken doğru miktarlarda şeker kullanmamış olmak da şekerin süreç içerisinde şekerlenmesine neden olabiliyor.
Varsa sapları ayıklanan mürdüm erikleri yıkanır ve bıçakla kabukları soyulur.
Reçel koyulaşmaya başlayınca limon suyu eklenir.Yaklaşık 30-40 dakika yeterli oluyor. Daha yoğun kıvamda seviyorsanız süreyi uzatabilirsiniz.
Reçele limon suyu ya da tuzu katmıyorsunuz
Aslında bunun önüne geçmenin çok ama çok kolay bir püf noktası var. Bu da kaynama aşamasının sonuna doğru tencereye limon tuzu ya da limon suyu eklemek. Bunu yaptığınız takdirde reçeli şekerlenmeden ve bozulmadan uzun süre muhafaza edebileceksiniz.
Suyumuzu tencerede kaynatalım ve kaynayınca eriklerimizi atalım. Erikleri ben tüm attım, isterseniz dilimleyebilirsiniz. 5-10 dakika daha kaynayınca; şeker, tarçın ve karanfili ekleyelim ve 10 dakika daha kaynatıp, altını kapatalım.
Hazırlanışı: Erikleri yıkayın ve çekirdeklerini çıkarıp, istediğiniz büyüklükte doğrayın. Ardından tencereye toz şekeri ve suyu koyup, 5-10 dakika kaynatın. Kaynadıktan sonra erikleri ilave edin ve ocaktan alın.
6) Kan Şekerini Dengeler
Meyvelerde bulunan doğal şeker yeşil erikte de yer alır. Kan şekerini ve tansiyonu dengeleyerek gün içindeki ani şeker düşüşünü önler. Ara öğünlerde rahatlıkla yeşil erik yiyebilirsiniz.
Kışın tüketmeyi planladığınız reçellerin şekerlenmemesi için içerisine limon ya da limon tuzu katabilirsiniz. Böylece şekerlenmesini önlemiş olursunuz. Taze ve olgun meyvelerin kullanımı reçelinizin lezzetine doğrudan etki edecektir. Reçeli pişirme sırasında tahta kaşıkla hep aynı yönde karıştırmanız gerekmektedir.
Eğer reçeliniz bir türlü istediğiniz yoğun kıvamda olmuyorsa pişirirken bir çimdik nişasta atabilirsiniz. Nişasta çok hızlı yoğunlaşmasını ve güzel kıvam almasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri