Şehir nüfusu 40.592 iken köylerin toplam nüfusu 3.908'dir. Kilometrekareye 195 kişi düşmektedir.
2000 Genel Nüfus sayımında Foça nüfusu 36.107 kişidir. Nüfus yoğunluğu 158 kişi/km2 olup, ilçe merkezi Eski Foça olarak tanınmakta ve Yeni Foça, Bağarası, Gerenköy beldeleri,Yeni Bağarası, Ilıpınar, Yeniköy ve Kozbeyli köyleri bulunmaktadır ...
Yenifoça ya da Yeni Foça, (eski adıyla Nea Phocaea) İzmir'in Foça ilçesinde bir yerleşim yeridir. Yenifoça, İzmir şehir merkezinin 80 km. kuzey-kuzeybatısında, Foça ilçe merkezinden 20 km. uzaktadır. Foça ilçe merkezi, karışıklık oluşmasını önlemek için yöresel olarak Eskifoça adıyla anılır.
İzmir iline bağlı 28 ilçe merkezinden biridir. İlçeyi doğuda Menemen kuzeyde Çandarlı, batıda Ege Denizi, güneyde İzmir Körfezi çevreler.
Yüzölçümü bakımından en büyük ilçesi Bergama, en küçük ilçesi ise Balçova'dır. İzmir'deki ilçe sayısı 30, büyükşehir belediyesi hariç belediye sayısı 53 ve köy sayısı 597'dir.
İlgili 41 soru bulundu
Göç edenlerin çoğunluğunu Türkler oluşturuyordu. 1867'de Foça ve bucağı Yeni Foça birleştirilerek Manisa Eyaletine bağlandı. 15 Mayıs 1919'dan 11 Eylül 1922'ye kadar Yunanlıların işgali altındaydı. Bu tarihten itibaren yeniden Türk egemenliğine giren Foça, günümüzde İzmir ilinin bir ilçesidir.
Ye ve Kalk konsepti ile hizmet veren ve Eski Foça'da yer alan Foça Simit, ıspanaklı boyozu ile meşhurdur.
Foça denizi genellikle soğuk olsa da, son derece temizdir.
Foça'nın Bağarası, Gerenköy ve Yenifoça olmak üzere 3 beldesi ve 4 köyü bulunmaktadır. Eğitim düzeyi yüksek olan ilçede okuryazarlılık oranı %99'dur. 11 ilköğretim, 4 orta öğretim kurumu bulunmakta; 3360 öğrencinin eğitim gördüğü bu okullarda, 230 öğretmen görev yapmaktadır.
İzmir 4 milyon 462 bin 56 kişilik nüfusu ile İstanbul ve Ankara'nın ardından Türkiye'nin en büyük üçüncü kentidir. İzmir nüfusunun 2 milyon 215 bin 716'sı erkek, 2 milyon 246 bin 340'ı ise kadın vatandaşlarımızdan oluşmaktadır. İzmir'in nüfusu Türkiye nüfusunun %5,23'ünü oluşturmaktadır.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2020 yılı adrese dayalı nüfus kayıt sistemi sonuçlarını açıkladı. TÜİK Merkezi Dağıtım Sisteminden edinilen bilgilere göre 31 Aralık 2020 tarihi itibarıyla Aliağa'nın nüfusu bir önceki yıla göre yüzde 4.40 oranında artarak 101 Bin 242 oldu.
Eski Foça'da denize nerede girebilirim sorusunun ilk cevabı Kaleburnu plajı. Karakum plajının hemen yanında yer alan plajın sahil şeridi taşlardan oluşuyor. Kumdan hoşlanmayan misafirleri tarafından çok sevilse de taşlık yapıdan hoşlanmayan kişiler için de plajda iskele mevcut.
Foça'da gezilecek yerlerin bir kısmını tarihi ve doğal güzellikler oluşturmaktadır. Bunlar arasında; Siren Kayalıkları, Athena Tapınağı, Kybele Açık Hava Tapınağı, Arkaik Duvar ve Heredot Duvarı, Pers Anıt Mezarı (Taş Ev), Şeytan Hamamı, Foça Köyleri, Foça Koyları, Osmanlı Mezarlığı ve Yunan Mezarlığı yer almaktadır.
İzmir şehir merkezine ortalama 70 km uzaklıkta yer alan Foça; kalabalık ve yorucu şehir hayatının dışında bir dünya sunmaktadır. Sokaklarında yer alan tarihi evleri, sahil kenarını süsleyen tekneleri ve etkileyici sahil şeridi ile coğrafi yapısıyla da dikkat çekmektedir. Aslında, şehrin tam kalbinde yer alır!
Verilere göre Seferihisar nüfusunun 27.387 erkeklerden, 27.606 kadınlardan oluşuyor.
İzmir'in gözde tatil beldelerinden Dikili'deki Zindancık Plajı için klasik bir Ege koyu denilebilir. Masmavi denizi, tertemiz plajı, sakin ortamı ile hem denize girip hem de ruhunuzu dinlendirebileceğiniz Zindanlık Plajı İzmir'in en güzel plajları arasında anılmayı fazlasıyla hak ediyor.
Marsa Alam gerçekten büyüleyici bir cennet! Muhteşem mercan resiflerini ile ve dünyanın en sıcak denizi ile meşhur.
Denizi taşlı ve yosunludur. Kamp yapmak isteyenlerin de tercih noktalarındandır. Ulaşım özel araç veya yürüyerek sağlanabilir. Foça'nın şehir merkezi dışındadır.
Foça'yı keşfetmek için 3 gününüzü ayırmanız gerekiyor. Ziyaret için en iyi zaman; hem yaz hem de kış dönemlerinde tercih edilen nadir bölgelerden biri olan Foça; yaz aylarında denize girmek için kış aylarında ise şömine karşısında şarap atmosferini yaşamak için tercih ediliyor.
YENİFOÇA TARİHİ
Adını da aldığı fokların yaşam bölgesi olduğu için ilk yerleşenler daha çok fok avcılarıymış. Bu dö- nemde ismi Niyez Fokez olarak biliniyor. Daha sonra çok sayıda millete ev sahipliği yapan Yeni Foça en son 10 Eylül 1922'de Türk kuvvetleri tarafından düşman işga- linden kurtarılmış.
Ürün olarak mısır (silaj ve tane), pamuk, domates üretimleri yaygındır. Bunun haricinde ıspanak, brokoli, enginar, soğan, biber, marul, yembitkileri (caramba, fiğ, tritikale, yonca), kavun, karpuz, ürünleri yetiştirilmektedir.
Foça'daki çalışmalarımız devam ediyor. Fotokapanlar kullanarak Karaburun Yarımadası ve Foça Özel Çevre Koruma bölgelerindeki fokları izliyoruz. Her iki bölge de foklar tarafından kullanılmaya devam ediyor. Karaburun Özel Çevre Koruma Bölgesi'ndeki fok varlığı daha belirgin.
Foça pazarı, salı günleri kuruluyor.
Buradan geçen denizcilerin sirenlerin söyledikleri şarkılardan büyülenerek gemilerini bilinçsizce kayalara doğru sürdüğü ve gemilerinin parçalanıp sirenlere yem oldukları rivayet edilir. Foça denizinde Orak Adası yakınlarında bulunan hiçbir canlının yaşamadığı küçük adacıklar “Siren Kayalıkları” adı ile bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri