Eris varyantının belirli yaş grupları veya risk grupları için daha tehlikeli olup olmadığı henüz tam olarak bilinmemektedir. Ancak, COVID-19'un diğer varyantları gibi, Eris varyantı da yaşlı yetişkinler, kronik hastalığı olan kişiler ve aşısız kişiler için daha tehlikeli olabilir.
Boğaz ağrısı, öksürük, ateş, tat-duyu kaybı, burun akıntısı gibi üst solunum yolu şikayetleri eris varyantının belirtileri arasındadır. Eris virüsünün dünya üzerinde yayılma hızı ve görülme sıklığı artsa da henüz endişe edici bir durum söz konusu değildir ancak tedbir alınması ihmal edilmemelidir.
Eris varyantının belirtileri COVID-19'un bilinen belirtileriyle benzerlik gösterir. Bunlar arasında ateş, kas ağrıları, sürekli öksürük, tat veya koku değişiklikleri, yorgunluk, burun akıntısı ve boğaz ağrısı bulunur. Bu belirtiler genellikle hafif-orta şiddette seyreder ve ölümcül değildir.
Bunlar arasında ateş, öksürük, yorgunluk, kas ağrısı, baş ağrısı, boğaz ağrısı, tat veya koku kaybı bulunur. Eris virüsünün belirtileri genellikle hafif seyreder, ancak bazı durumlarda nefes darlığı, göğüs ağrısı, konuşma veya nefes alma güçlüğü, bilinç kaybı gibi daha ciddi semptomlar da görülebilir.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da cuma günü yaptığı açıklama ile ülkemizde Eris varyantının tespit edildiğini duyurdu, “Endişe konusu sayılmayacak bir gelişme. Hasta etme gücünün (virülansının) düşüklüğünü bildiğimiz Eris varyantı Referans Laboratuvarımızda yapılan incelemede 9 kişide görüldü.
İlgili 45 soru bulundu
Virüsü taşıyan kişi; öksürdüğünde, konuştuğunda, hapşırdığında, soluk alıp verdiğinde havaya virüs yüklü damlacıklar saçılır. Bu damlacıkların yakın mesafedeki kişiler tarafından solunması ile virüs bulaşır. Solunum yoluyla gerçekleşen yayılım, korona bulaşma yolları arasında en temel olandır.
Virüs; solunum yolundan, öksürme ve hapşırma ile havaya saçılan virüslerin alınması ile ayrıca virüsün bulunduğu ortam ve eşyalara dokunulduktan sonra ağız ve buruna taşınarak bulaşmış olur. Bunun sonucunda; solunum yolları, karaciğer, mide, bağırsak ve sinir sistemine ulaşarak hastalık tablosu yaratır.
Eris varyantı (eris virüsü), COVID-19'un Omicron varyantının bir alt türü olarak tanımlanmıştır. İlk olarak Şubat 2023'te Güney Afrika'da tespit edilen Eris varyantı, hızlı bir yayılımla dünyanın diğer bölgelerine de yayılmıştır.
Hangi ülkelerde var? Eris varyantı Covid-19'un Omicron varyantının yeni bir alt tipi. Son zamanlarda Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık (İngiltere) ve Çin başta olmak üzere tüm dünyada sık görülmeye başlandı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de 9 kişide Covid-19'un Eris varyantının görüldüğünü duyurdu. Bakan Koca, hastaların yurtdışı temaslı ve aynı ilde olduklarını söyledi. Dünya genelinde yayılan Omicron soyundan gelen EG.5 "Eris" alt varyantı Türkiye'de de görüldü.
Eris'in çapı 2011'de 2326±12 km olacak şekilde belirlendi, bu büyüklük Eris'in hacmini Plüton'unkinden biraz daha küçük yapar(2372±4 km), ancak Eris Plütondan %27 daha ağırdır. Eris'in Albedo'su Enceladus'tan sonra güneş sistemindeki en yüksek değer olan 0.96'dır.
Eris 'in yörüngesi Güneş Sistemi'ndeki diğer gezegenlerin yörüngesel düzlemi olan ekliptiğe 44° eğik konumda bulunmaktadır. Bu eğim yüzünden 2005 yılına kadar gözlerden uzak kaldığı düşünülüyor. Plüto'nun yörüngesi ise sadece 17° eğimlidir.
51 ülkeye yayılan Eris varyantı sonrası, yetkililer aşı çağrısı yapmaya başladı.
Enfeksiyonlar vücudumuzun her bölgesinde meydana gelebilen, bakteriler, virüsler veya parazitler tarafından oluşturulan ve bir kısmı bulaşıcı olabilen hastalıklardır. Tanı yöntemlerindeki ilerlemeler ve yeni antimikrobiyal ilaçların kullanımı sonucunda birçok enfeksiyon hastalığı teşhis ve tedavi edilebilmektedir.
Eris, Yunan mitolojisinde fitne ve fesat tanrıçası. Savaş tanrısı Ares'in kız kardeşi bazılarına göre de kızı ya da yoldaşıdır.
Bu nedenle COVID-19 hastalığının bulaşmasında öncelikli olarak burun ve ağız yoluyla havaya damlacık veya solunum yoluyla geçen virüs partikülleriyle ve bu partiküllerin kontamine ettiği yüzeylere temas edildikten sonra ellerin burun, ağız ve göze sürülmesi ile virüsün bulaştığı kabul edilir.
Koronavirüs (corona virüsü), SARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu, soğuk algınlığı, grip veya zatürre gibi hissettirebilen solunum semptomları ve yüksek ateş gibi belirtiler ile ortaya çıkan oldukça bulaşıcı bir hastalıktır.
Yeni Koronavirüs Hastalığına SAR-CoV-2 virüsü neden olur.
Eris varyantı: Sağlık Bakanı Koca Türkiye'de 9 vaka tespit edildiğini duyurdu - BBC News Türkçe.
Eris Varyantı Türkiyede Görüldü Mü
Koca, varyantın hasta etme gücünün düşük olduğunu ve endişe konusu olmadığını belirtti. Eris varyantı, Türkiye'de ilk olarak İstanbul'da tespit edildi. Daha sonra Ankara, İzmir ve Antalya'da da vakalar görüldü. Vakaların tamamı yurt dışı temaslı kişilerden oluştu.
“Eris” adlı varyant, halen hayatın normal şekilde sürdüğü ülkelerden sonra, sınırlı sayıda vakada, ülkemizde de görüldü. Bunda endişe edilecek bir şey yok.
Özellikle Zaire ebola virüsü şimdiye kadar en çok ölüme neden olan virüs çeşidi olarak bilinir. Ebola virüsü tedavisi yapılmadan önce kişiye virüs tanısı kesin bir şekilde konulmalıdır. Kişide ortaya çıkan ebola belirtilerinin sıtma, tifo, kolera gibi hastalıklardan kaynaklanmadığı belirlenmelidir.
Covid-19 Kaç Günde Geçer? Covid19 enfeksiyonunun şu an yasal karantina süresi 14 gündür. Hastalığın 14 gün içinde tamamen iyileşip bulaştırıcılığının kalmayacağı varsayılmaktadır ancak bu durumun istisnaları olabilir. Hastalık birkaç gün de, birkaç ay da sürebilir.
SARS-CoV-2 ile enfekte olan kişilerin yüzde 97'sinden fazlası, temastan sonraki 11,5 gün içinde semptom göstermiştir. Araştırmalara göre, yeni enfekte olmuş bir kişide semptomların temastan sonra en sık 5 gün içinde ortaya çıktığını göstermektedir. Nadir durumlarda,semptomların ortaya çıkması 14 günü de aşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri