Lavanta çayı şeklinde diğer bitki çayları gibi demlenerek tüketilebilir. Yani sıcak veya ılık içildiğinde çay, soğuduğunda lavanta suyu haline gelir. Çay olarak tüketildiğinde kabızlık önleyici, tansiyon düşürücü, ağız bakım ürünü ve diş minileri için destekleyici bir ürün olarak faydalanabilirsiniz.
Kaynamış bir bardak suyun içine kurutulmuş lavanta atıp yaklaşık 5 dakika kadar demlendikten sonra hazırladığınız suyu süzebilirsiniz. Süzülen lavanta suyunu bir kâseye aktarabilir ya da sprey şişesine doldurabilirsiniz. Ardından hazırladığınız bu bitki suyunu günde 2 ya da 3 kez saçınıza uygulamalısınız.
Cildinizi canlandırır, astrenjan etkisi ile iyi bir toniktir. Taze ve hoş kokusu ile duş sonrası body mist olarak kullanılabilir. Yaz aylarında güneş sonrası hem yüzünüze hem de tüm vücudunuza; serinlemek, rahatlamak ve nemlendirmek için kullanabilirsiniz.
Birçok kozmetik marketlerinde ve aktarlarda lavanta satılmaktadır. Tencereye bir litre su ekleyerek içine de bir tutam lavanta çiçeğini koyabilirsiniz. Tencerenin kapağını kapatarak suyu kaynamaya bırakmalısınız. Bir süre sonra su iyice kaynamaya duracaktır.
Lavanta Hidrosolü: Tüm cilt tipleri için yatıştırıcı bir bakım ürünüdür. Yatıştırıcı ve ferahlatıcı etki sunar. Kuru ve yağlı ciltleri dengelemeye yardımcı olur. Lavanta suyu, sıcak havalarda yüz ve vücut spreyi olarak idealdir.
İlgili 36 soru bulundu
Lavanta suyunun temizleyici ve yenileyici özelliği cilde ve saça etki edebilir, ayrıca havayı buharlaştırarak arındırmak için de kullanılabilir. Bu yöntem halen hastanelerde kullanılmaktadır. Tatlı ve rahatlatıcı kokusu zihni rahatlatır, kaygıyı ve stresi azaltır.
Cilt toniği olarak kullanılır. Cilt bakımından sonra uygulandığında cildinizi sıklaştırarak ipeksi bir yumuşaklık sağlar. Saç toniği olarak kullanılır dökülmeyi ve kepeklenmeyi önler uzamasını sağlar.. Yaşam alanlarını negatif enerjiden arındırır.
Yapılışı: Yapılış aşamaları diğer toniklerden birazcık farklı. 1 tatlı kaşığı kuru lavantayı 1 su bardağı kaynamış suda demleyin. Soğuduğunda 8-10 damla lavanta yağı ve 5 damla limon yağı ekleyin. Toniğiniz hazır.
İbrahim Saraçoğlu tarafından karaciğer yağlanmasına karşı önerilen lavanta kürünü hazırlamak için 2 bardak sıcak suyun içinde 1 tatlı kaşığı lavantayı demleyin. İçmek için ise süzün ve bardağa aktarın.
Kırışıklıkları Azaltır ve Leke Oluşumunu Önler
Lavanta yağının anti-inflamatuar ve antioksidan özelliği sayesinde ciltte meydana gelen leke oluşumlarını ve ciltte kırışıklık oluşumunu engeller. İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde cildinizde yaşlanma sürecini hızlandıran serbest radikallere karşı cildinizi korur.
Çünkü lavanta suyunun saç rengi üzerindeki etkisi değişkendir. Sarı ve açık tonlardaki saç renklerini bir ton açtığı görülmüştür. Ancak doğal siyah ve siyah boyalı saçların rengini açma konusunda başarılı sonuçlar görülmemiştir.
Bir fincan veya çaydanlık içerisine 1 çay kaşığı kuru lavanta çiçeği ekleyin veya lavanta çay poşetini içine atın. Kaynar suyu lavanta üzerine dökün. Lavanta çayını demlemek için üzerini bir kapakla kapatın ve 5-10 dakika kadar demlemeye bırakın. Demleme süresi ne kadar uzun olursa çayın aroması o kadar yoğun olur.
Cilt üzerine yerleşen toksinlerin atılması hızlandırır. Düzenli şekilde lavanta suyu kullanan kişilerin cildindekiyorgun ve solgun görünümü ortadan kaldırır. Leke Tedavisini Destekler. Siyah Noktaları Temizler.
Lavanta yağını pamuğa sıkarak cildinizi derinlemesine temizleyebilirsiniz. Aynı zamanda lavanta yağı, pek çok egzama, sivilce, yanık, yara, kesik, siyah nokta gibi cilt sorunlarının tedavi edilmesinde etkilidir. Lavanta yağı, saçların daha sağlıklı, parlak ve bakımlı görünmesine de yardımcı olur.
Lavanta bitkisinden; lavanta çayı, lavanta yağı, lavanta tentürü, lavanta kolonyası, lavanta sabunu ve şampuanı üretiliyor. Ayrıca içeriğindeki lavanta esansının zenginliğiyle parfümeri endüstrisinde ham madde olarak kullanılıyor.
Lavanta çayı demlemesi oldukça kolay bir sıcak içecektir. Ancak günün her vaktinde içilmesi tavsiye edilmez. Bu durumda lavanta çayı ne zaman içilmeli? Çayın içimi için en uygun zaman sabah aç karnına ya da akşam yemeklerinden iki saat sonra olmaktadır.
Lavanta çayı ise lavanta bitkisinin çiçeklerinin demlenmesiyle elde edilen ve hoş kokusuyla bilinen doğal bir bitki çayıdır. Lavanta çiçeklerinin kurutulması ve kaynatılması ile hazırlanır ve yaygın olarak rahatlama, stres azaltma ve uyku kalitesini artırma gibi faydaları nedeniyle tüketilir.
Önceden doğal yeşil sabun veya şampuanla yıkayarak temizlediğiniz saçınızı elde ettiğiniz lavanta suyu ile yıkayıp yarım saat etki etmesini bekleyiniz. Yarım saat sonra sadece su ile durulayıp kurutun (makina ile de kurutabilirsiniz). Saç dökülmesi durana kadar haftada bir ya da iki defa uygulayın.
Lavantanın sakinleştirici ve ferah etkisi tüm evinizi sarsın, gece uykularınız rüyalara bulansın! Su dolu bir kabın içine biraz karbonat ekleyin ve karıştırın. Üzerine birkaç damla lavanta yağı damlatın ve tekrar karıştırın. Karışımı bir şişeye koyup güzelce çalkalayın ve ev yapımı lavanta kokunuza merhaba deyin!
Tüm cilt tipleri ile uyumlu olan lavanta suyu özellikle yağlı ciltlerin dostudur. Cildi temizler, gözenekleri sıkılaştırır.
Cam ve kapaklı bir kase ya da kavanoza 4 yemek kaşığı yağı ekleyin. İçine 10 damla lavanta yağı ve 10 damla nane yağı ekleyip iyice karıştırın. Dilerseniz bu karışıma yarım çay kaşığı kuru lavanta ekleyebilirsiniz. Aromasını artırır, böylece kokusu daha kalıcı olur.
Tabii orijinal olarak lavanta yağı damıtma usulüyle yapılır, lavanta çiçekleri kaynatılır o buhar daha sonra tekrar yoğunlaştırarak yağı suyundan ayrıştırılarak bir lavanta yağı elde edilir. Orjinal lavanta yağının yapılış şekli budur fakat bunun için çok fazla lavanta çiçeğine ihtiyaç vardır.
Lavanta hidrolatı dediğimiz temizleyici sıvı ise uçucu yağ elde edilirken distilasyon cihazında altta kalan sudur. Belli miktarda lavanta uçucu yağı içerir. Cildi temizlemeye, pişik önlemeye, bit ve böcek kovmaya yardımcı olur. Kırışıklığı yoğun ciltlerin temizliği sırasında kırışıklık azaltmaya yardımcı olur.
Uykusuzluk, migren, stress, sıkıntıda lavanta kurusu kullanımı size iyi gelecektir, daha mutlu hissetmenizi sağlar. Yemeklerde sos olarak kullanabilirsiniz. Cildinizi nemlendirir, kuru ciltlere deva şifadır. Yaz aylarında kara ve sivrisineklerden doğal korunma yöntemidir, doğal sivri sinek ilacı kovucusudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri