Örgü peyniri gibi görünen örgülü peynir ismiyle satılan eritme peyniri, tel peynir gibi görünen fakat telli peynir ismiyle satılan eritme peyniri de reyonda karşınıza çıkabiliyor. Eritme teknolojisinde hammadde pastörize edildiği için eritme peynirin sağlığımıza zararı yok.
Eritme tuzu adı verdiğimiz bu kimyasalların kullanımı ile ilgili olarak Türk Gıda Kodeksinde belli limitler verilmiştir. Eritme tuzları bu limitler içinde kullanılmalıdır. Birçok işletmede göz kararı olarak kullanılan bu tuzlar fazla kullanıldığında sağlık açısından riskler oluşturmaktadır.
Eritme peyniri bir çeşit işlenmiş peynirdir. Eritme peyniri sert yarı sert veya yuşak peynirlerden elde edilir. Eritme peyniri, eritme tuzu (emülsifiye edici tuzlar) kullanılarak yapılır. Peynir artıklarını değerlendirmek için üretilir.
Uzun yıllardır raflarda olan Üçgen peynir ve Krem peynir gibi çeşitler ise peynirden üretilen Eritme peynirlerine örnektir.
Tereyağını tavaya alıp eritelim. Üzerine peynirleri ilave edip orta ateşte karıştırarak eritelim. Çörekotu ve pulbiberi ekleyip karıştıralım. Bekletmeden sıcağı ile servis edelim.
İlgili 39 soru bulundu
Artvin Usulü Peynir Eritmesi (Gorcolo Peyniri)
Eritme Peyniri/Karper Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 328 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Dilim (Kalın) yani 30 gramlık miktarında Eritme Peyniri/Karper 99 kalori bulunmaktadır. Eritme peynirler, birkaç peynirin çeşidinin eritilmesi sonucu oluşan bir çeşittir.
Eritme Peynirinin Kalitesi Nasıl Anlaşılır? Gıda kodeksine göre etiketinde yada ambalajında Taze kaşar peyniri ibaresi olmayan (genellikle tost peyniri) yazan peynirler eritme peyniridir.
Tost peyniri ise bir çeşit eritme peyniridir. Tost peynirini gerek renk, gerek tat gerekse koku noktasında kaşar peynirinden ayırmak bir hayli zordur. Ancak aralarındaki en büyük fark, şüphesiz ki besin değerleri. Kaşar peyniri protein, kalsiyum açısından tost peynirine göre daha besleyicidir.
FAZLASI ZARARLI DEĞİL
Elbette fazlasından zarar gelmez ama her gün iki ince dilim eski kaşar peyniri yemeniz kansere karşı mücadelede en iyi yardımcılarınızdan biri olacaktır. Araştırmalar; her gün yenen iki dilim eski kaşar gibi peynirlerin, akciğer ve prostat kanserine yakalanma riskini azalttığını gösterdi.
Özellikle içerdiği serum protein ile vücudun bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine katkı sağlayan lor peyniri, sporcuların da sağlıklı beslenme listesinde ilk sırada yer alıyor. Lor peyniri, inek sütünden elde edilmesine rağmen inek peynirindeki antijenik proteinleri içermiyor.
Bu iki peynir arasındaki en önemli farklardan biri hammadde farkıdır. Kaşar peyniri nde ham maddeyi süt oluştururken tost peyniri nde daha önce üretilmiş peynirler ham maddeyi oluşturur. Kaşar peyniri tost peyniri ne göre besin değeri daha yüksek bir peynirdir. Özellikle kalsiyum ve protein açısından daha besleyicidir.
Üçgen Peynir, yağlı bir peynir olduğu için fazla tüketilmesi sonucunda kilo almaya neden olabilir. Aynı zamanda kaşar peynirinin içinde de bol miktarda yağ ve diğer protein içerikleri bulunduğu için kilo almaya neden olabilir.
Örgü peyniri gibi görünen örgülü peynir ismiyle satılan eritme peyniri, tel peynir gibi görünen fakat telli peynir ismiyle satılan eritme peyniri de reyonda karşınıza çıkabiliyor. Eritme teknolojisinde hammadde pastörize edildiği için eritme peynirin sağlığımıza zararı yok.
Kaşar peyniri, yağ oranı bakımından yüksek bir besindir. Fazla tüketildiği zaman kişide kilo alımına sebep olur. Aynı zamanda kolesterol yüksekliğine de yol açabilir. Laktoz intoleransı olan kişilerde bazı sindirim problemleri de görülebilir.
Eritme peyniri, çeşitli olgunluktaki peynirlerinin parçalanarak, eritme tuzları, süt ve baharat eklenmesiyle, homojen bir kıvam elde edilene kadar harmanlanıp, sabit bir karıştırma düzeniyle sürekli çalkalanarak ve ısıtılarak vakum altında eritilmesiyle hazırlanan yumuşak kıvamlı peynirdir.
Üçgen Peynir veya Eritme Üçgen Peynir bir çeşit eritme peyniridir.
Amerika'nın ünlü muenster peyniri de tosta yakışan bir başka peynir cinsi. Bizde genellikle ucuz olsun diye taze kaşar kullanılır. Karakteri olmayan bu peyniri ne kahvaltıda ne de tostun arasında severim. Tosta en yakışan peynir bence eski Trakya kaşarıdır.
Eritme peyniri sert ya da çok yumuşak olmayan peynirlerin ısısal işlem ve eritici tuzlar kullanarak eritilmesiyle hazırlanır. Gördüğünüz gibi kaşar peynirinden tamamiyle farklıdır. Tost peynirini kaşar peyniri diye alıyorsanız bundan sonra bu bilinçle hareket edebilirsiniz.
FAZLA TÜKETİLEN PEYNİR YÜKSEK TANSİYONU TETİKLİYOR
Peynir, hücrelerdeki su dengesinin korunmasına yardımcı olan sodyum bakımından zengindir. Ancak çok fazla sodyum alımı da yüksek tansiyona neden olabilir ve ayrıca böbrek hastalıkları, kalp hastalığı ve osteoporoz ile ilişkilidir.
Çeçil (Civil) Peyniri: Kolay Erir, Lezzeti Hafif
Kahvaltı başta olmak üzere peynir her sofraya lezzet katan bir yiyecektir. Bunun dışında börek, makarna, omlet gibi farklı yemeklerle birlikte tüketilir.
Peynir ne fazla sert, kuru, kırılgan, kolay ufalanabilir ne de çok yumuşak olmalı, hele süngerimsi yapıda hiç olmamalıdır. Peynirde küf, amonyak, yemimsi, sabunumsu ve mayamsı gibi kokular hissedilmemelidir. İdeal bir peynirin tadı ekşi, keskin, yakıcı, acı, metalik, mayamsı ve çok tuzlu olmamalıdır.
Kilo veya kolesterol sorunu yaşayanlar, peynirin az yağlı olanını tercih etmelidirler. Yağsız beyaz peynir veya lor, en az kalori ve yağa sahip olduğundan, riskli gruptakiler için tercih sebebi olmaktadır. Ayrıca su oranı yüksek, yağı az sürme peynirleri de iyi bir seçenektir.
Keçi peynirine göre daha az kalorili olan süzme peynir, oldukça de lezzetlidir. Üzerine peyniri kırılmış yumurtada en çok tercih edilen peynir çeşidi ise lor peynirdir. Diyette yenebilecek en ideal peynirlerden biri olan lor peynir aynı zamanda metabolizmayı hızlandırır ve yağ yakımını sağlar.
Kalsiyum içeriği ile bilinen süt grubu, protein açısından da yüksek olup ayrıca rehidrasyon için elektrolit dengesi adına mükemmel bir kaynaktır. Süt, peynir ve yoğurttaki bu benzersiz bileşim, egzersiz çevresindeki çeşitli durumlarda hedeflenmiş sporcu gıdaları olarak kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri