Eritritol, tatlandırıcı özelliği olan polioller (şeker alkolleri) olarak da bilinen gruba dahil bir organik bileşiktir. Doğal olarak üzüm, armut, kavun, mantar gibi gıdalarda ve peynir, şarap ve soya sosu gibi fermente gıdalarda az miktarlarda bulunur.
Vücutta eritritolü parçalayacak bir enzim bulunmadığından bu tatlandırıcı kana karışmıyor ve direkt olarak idrar yoluyla atılıyor. Bu sayede vücuda şekerin verdiği zararı vermiyor. Eritritol ayrıca diş minesine de zarar vermiyor ve diş çürümesine yol açmıyor. Şekerin ise dişler için son derece zararlı olduğunu biliyor.
Eritritol Kullanımının Sağladığı Yararlar
Glisemik indeks değeri ve kalori değeri oldukça düşük olduğu için kan şekerini yükseltmez.
1- Stevia. Stevia düşük kalorili tatlandırıcılar arasında çok popüler. Stevia rebaudiana adı verilen bitkinin yapraklarından elde ediliyor. Bitki Güney Amerika'da tatlılığı için ve tıbbi amaçlarla yüzyıllardır üretiliyor.
tadı şekere oldukça yakın fakat tatlılık olarak normal şekerin %60 tatlılığına sahip.
İlgili 18 soru bulundu
Karşılaştırıldığında, sorbitol gram başına 2.6 kalori, ksilitol gram başına 2.4 kalori içermektedir. Eritritolün kan şekeri ve insülin seviyeleri üzerinde anlamlı bir etkisi yoktur. Stevia'ya kıyasla sofra şekerine en yakın tat olması/tüketim sonrası damakta acı tat bırakmaması nedeniyle daha sık tercih edilir.
Eritritol doğal bir şeker alkolüdür. Eritritol üzüm, karpuz gibi meyvelerde, havuç ve patates gibi sebzelerde, mantarlarda ve fermente ürünlerde doğal olarak bulunur. Erythritol ilk olarak 1848'de John Stenhouse adlı İskoçyalı bir kimyager tarafından keşfedildi.
Doğal Tatlandırıcılar
Yaygın doğal tatlandırıcıları bal, stevia, agave şurubu, akçaağaç şurubu, hurma suyu ve Hindistan cevizi şekeri olarak sıralayabiliriz.
Aspartam şeker hastaları ve kalori hesabı yapanlar için avantajlı tatlandırıcılardan; diyet içeceklerin birçoğunda da kullanılıyor, ayrıca tablet veya toz hali de bulunabiliyor. Ancak onun da ağızda bıraktığı tat sakarinden pek farklı değil.
Gıdalarda kullanılan eritritol, mısır nişastası içerisindeki şekerin doğal bir kültürle fermente edilmesi ile elde edilmektedir. Süzülme ve kurutulma işlemlerinden sonra elde edilen ürün, sofra şekeri görünümüne ve tadına sahip, kristalize beyaz renkli bir maddedir.
Ne İşe Yarar? Eritritol, bazı meyve ve fermente gıdalarda doğal olarak bulunan ve endüstriyel düzeyde, bir maya olan Moniliella pollinis ile fermantasyon yoluyla glikozdan üretilen bir şeker molekülüdür. Kozmetik preparatlarda cildi nemlendirmek amacıyla kullanılır.
Yapılan bilimsel araştırmaya göre diyet kola ve diğer alkolsüz içeceklerde olduğu gibi şeker yerine yapay tatlandırıcı kullanmanın kilo kaybına bir etkisi yok ve bunların sağlığa uzun vadedeki etkileri hakkında hala çok az şey biliniyor.
Bazı araştırmalar tatlandırıcıların sindirim sistemindeki yararlı bakterileri olumsuz etkilediğini göstermiştir. Buna bağlı olarak da vücuttaki şeker döngüsünde ve genel sistemde de aksaklıklar olabilmektedir.
Antioksidanlar ve sağlığa faydalar sağlayan doğan tatlandırıcılar, yani bal, akçaağaç şurubu ve hindistan cevizi gibi seçenekler, sizi karbonhidrat içeriklerinden dolayı ketosis dışına itebilirler.
Birçok stevia glikozit türevinin spesifik lösemi, akciğer, mide ve meme kanseri hücre hatları için toksik olduğu görüldü.
Diyetisyen Zeynep Çapay yazdı. pancar şekeri, akçaağaç şurubu, agave şurubu, pekmez, bal, hurma şekeri, mısır şurubu ve esmer şeker kıyaslanmış, hangisi daha faydalı diye araştırılmış. Bu kıyaslanan doğal şeker gruplarında en faydalı ve en yüksek antioksidana sahip şeker türünün hurma şekeri olduğu anlaşılmış.
Günde 10 Adet Kullanmanızda Sakınca Yok
Sağlığa zararı olmadığı bilinen aspartam, sakkarin ve asesulfam-K gibi enerji içermeyen tatlandırıcılar yeterli ve dengeli bir beslenme kapsamında yiyecek ve içeceklerin tatlandırılmasında belirli ölçülerde tüketilebilir.
'Yapay tatlandırıcılar mı şeker mi daha sağlıklı?' sorusunun cevabı yıllardan beri tartışılan konular arasında yer alıyor. Bilim insanlarının çalışmalarına göre yapay tatlandırıcılar şekerden daha sağlıklı.
Eğer çayınızı şekersiz içemiyorsanız, şeker yerine mutlaka bala geçmelisiniz. Bunun dışında hazırlayabileceğiniz hemen hemen her tatlıda kullanabilirsiniz. Agave şurubu Meksika bölgesinin en büyük tarım kaynaklarından biri olan Agave kaktüsünden elde edilir.
Balın bir kaşıktan fazlası zarar bile verebilir demek, bir kaşıktan azı yararlıdır anlamına gelmez. Denetlemenin olduğu ülkelerde bal ambalajlarında hatta satıcılarının internet sitelerinde dahi günde bir kaşıktan fazla alınmaması önerilir. Sebebi çok basit; ŞEKER SAĞLIĞA ZARARLIDIR.
Şekerin her türlüsü zararlı ama kan şekerini adeta jet hızıyla fırlatan nişasta bazlı şeker, şekerin en zararlı formudur. İçeriği fruktozdur ve fruktoz, sağlık açısından en zararlı olan şeker türüdür. Karaciğer yağlanmasına, iç organ yağlanmalarına ve yüksek trigliserid oranına sebep olur.
100 g içinde 0 kadar kalori mevcut.
Eritritol doğal bir şeker alkolüdür. Eritritol üzüm, karpuz gibi meyvelerde, havuç ve patates gibi sebzelerde, mantarlarda ve fermente ürünlerde doğal olarak bulunur.
7) Takita ürünleri Ketojenik beslenmeye uygun mudur? Takita Sıfır Kalorili Tatlandırıcılar kategorisi, kalori sayımı yapan ve Ketojenik beslenen bireyler için uygundur. Bu ürünler; Stevia Zero toz ve küp ürünleri, Eritritol ve şekersiz şekerlemelerimizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri