Bu sebeple margarinin, buzdolabında sekiz-on günden fazla tutulması tavsiye edilmez. Eğer daha uzun süre muhafaza edilmesi gerekiyorsa, tıpkı tereyağı gibi derin dondurucuya kaldırılmalıdır. Üç-dört gün kullanıma yetecek kadarı, dondurucudan buzdolabına indirilerek kullanım kolaylığı sağlanabilir.
Margarin Bozulur Mu? Kahvaltılık margarin türlerinin içinde süt tozu gibi maddeler bulunduğu için daha kısa sürede bozulabilirler. Margarin üzerinde sarıya yakın bir renk oluşmaya başladıysa bozulduğunu anlayabilirsiniz. Bozulma miktarı arttıkça renk daha belirgin duruma gelir ve kalın bir tabaka oluştuğu görülür.
Tereyağı çözüldükten sonra tekrar dondurulur mu? Dondurulup çözülmüş gıda, bozulma sürecine kaldığı yerden devam ediyor. Ancak çözüldükten sonra yeniden dondurulursa, ikinci kez çözüldüğünde bakteriler çok hızla çoğaldığı için zehirlenme riski artıyor.
Tereyağı Depolanması
Kısa süreli depolamalar için depo sıcaklığı 5 oC'de tutulmalıdır. Uzun süreli depolamalar için hızlı soğutma yöntemleri ile 12 saat boyunca -8 °C ardından -18 °C'de %80-85 bağıl nemde depolanmalıdır.
Tereyağ, Margarin ve Sert Peynirler
Rendelenir ve hava geçirmez bir kapta saklanırlarsa, sert peynirler derin dondurucuda çok iyi saklanabilir. Buna ek olarak tereyağı ve margarin gibi katı yağlar dondurucuda uzun süre ömrünü korumaya devam eder.
İlgili 21 soru bulundu
Aynı zamanda margarinin kokusu ve lezzeti de değişir. Bu sebeple margarinin, buzdolabında sekiz-on günden fazla tutulması tavsiye edilmez. Eğer daha uzun süre muhafaza edilmesi gerekiyorsa, tıpkı tereyağı gibi derin dondurucuya kaldırılmalıdır.
Derin Dondurucuda Saklanma Sürelerine Göre Süt ve Kahvaltılık Ürünler. Süt ürünleri içinde derin dondurucuda tazeliğini en uzun süre koruyan besin yoğurt. Yoğurdun aksine tereyağı, margarin ve peyniri en fazla 6 ay derin dondurucuda taze olarak koruyabilirsiniz.
Margarinin dış görünüşü ile birlikte kokusu ve renginin de zamanla değişmesi bozulduğu yönünde bir işarettir. Yaklaşık on günlük bir süre sonunda margarinin bozulmuş olduğu anlaşılır. Daha uzun süre kullanabilmek için margarini buzluk bölümüne alabilirsiniz.
Tereyağını orijinal ambalajına veya alüminyum folyoya sıkıca sarın. Tereyağı sıkıca kapatıldığı sürece orijinal yağlı kağıdında buzdolabında saklanabilir. Kağıt yırtılmışsa ve sıkıca kapatamıyorsanız, taze kalması için alüminyum folyoya sarın. Tereyağını buzdolabına diğer yiyeceklerden uzak bir yere koyun.
Eritilmiş tereyağı bozulur mu? Tereyağının yapısının en az yüzde 80'i yağ moleküllerinden oluşuyor. Bu kadar yüksek oranda yağ ile minimum miktarda su bir araya geldiğinde, bakteri üremesi için gerekli ortam oluşmuyor.
Direk ısıya maruz kalan tereyağı kısa süre içinde yanabilir ve hem tadı bozulur hem de üzerinde siyah tortular oluşur.
Erimiş tereyağı kullanılır mı? Mutlaka oda sıcaklığında dinlendirin. Eritilmiş tereyağı özellikle pastanelerde yediğimiz küçük tuzlu kurabiye, minik poğaçaların lezzetini yakalamak için bire bir. Puf puf kabaran poğaça hamurlarına da eritilmiş tereyağı ilave edilir.
Öncelikle almış olduğumuz bitkisel yağı ışıktan korumalı ve karanlık ortamlarda renkli ışığı süzebilen cam şişelerde minimum 18 ila 20 derece ortamda bulundurmanız gerekmektedir. Işığa ve ısıya maruz kalan bitkisel yağlar çabuk bozulma gösterecektir. Bu bozulmalar gözle görülür şekilde bir sonuç vermez.
Teremyağ Paket Margarin 250 gr. yemeklerinize enfes bir koku ve tat katıyor. Nefis börekler, tatlılar, yemekler yapmanızı sağlayacak olan bu yağ, tereyağının lezzet ikizi! Trans yağ içermeyen Teremyağ Paket Margarin % 100 bitkisel yağların hafifliğini taşır.
Margarin sebze yağlarından yapılır, o yüzden kolesterol içermez. Margarin, tereyağına kıyasla “iyi”, yani çoklu doymamış ve tekli doymamış yağlar yönünden de yüksektir. Bu yağ türleri, doymuş yağların yerine kullanıldığında düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL), başka deyişle “kötü” kolesterolün düşürmeye yardımcı olur.
Ayçiçek yağı, kapağı açılmadan 12 aya kadar muhafaza edilebilir. Ancak eğer kapağı açıldıysa 1-2 ay içerisinde tüketilmelidir. 1-2 ay içinde tüketilmeyen ayçiçek yağında, kanserojen maddeler açığa çıkabilir. Rutubetli ve nemli ortamlarda daha kısa sürede bozulabilir.
Haftalarca oda sıcaklığında bekletilen yağlar acıyıp bozulacağından bunları saklamanın en iyi yolu buzdolabına koymaktır. Yumuşatmak için kullanmadan 30-60 dakika önce buzdolabından çıkarmanız yeterlidir. Oda sıcaklığında uzun süre saklandığında tüm yağlar bozulabilir.
Öte yandan açıkta bırakılan yağın tadı bir süre sonra acılaşıyor. Ancak bunun için en az bir hafta beklemek gerekiyor. Yağın acılaştığı kokusundan da çok net anlaşılabiliyor. Acılaşan yağı yememek gerekiyor.
Dolapta duran tereyağı bozulur mu? Araştırmalar, tereyağının oda sıcaklığında saklandığında bile aylarca raf ömrüne sahip olduğunu göstermiştir. Ancak buzdolabında saklanırsa daha uzun süre taze kalacaktır. Dondurucunuzda daha fazla miktarda tereyağı saklayabilirsiniz, bu da onu bir yıla kadar taze tutacaktır.
Ancak tereyağını gerçekten buzdolabında saklamak ne kadar doğru? Buzdolaplarının genel ısısı 0 ila 4 derece arasında değişir. Bu ısıda tereyağları uygun koşullar sağlandığı müddetçe 1 aya kadar ilk günkü kadar taze bir biçimde dayanabilir.
Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
Katı yağ son kullanma tarihi geçerse ne olur? Tereyağını son tüketim tarihi geçtikten 1-2 ay sonrasına kadar tüketmeye devam edebilirsiniz. Paketi açılmayan bir tereyağı ise son tüketim tarihi geçtikten 2-3 ay sonrasına kadar tüketilebilir.
Taze fasulye konserveleri, bin bir çeşit domates sosları, köz patlıcanlar ise en leziz kış hazırlıklarındandır. Bamya sevenlere ise bamyanın dondurucuya atılmış hali mutlaka tavsiye edilir. Turşu, tarhana ve erişte ise hemen ilk akla gelen kış hazırlıklarındandır.
Tereyağından farklı olarak sade yağ uzun ömürlü bir besindir. Buzdolabında 1 yıla kadar bozulmadan bekletilebilir. Buzdolabı dışında da bozulmadan uzun bir süre muhafaza edilebilir. Buzlukta saklamaya gerek yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri