Ve Müslümanlarca genellikle hoş karşılanmadığı için mekruh olmaktan, yani hiç bir sakıncası yoktur denilmez. (Allah'u a'lem). Bu iki durum ortadan kalkarsa, yani dar olmaması ve bulunduğu toplumda kınanmaması halinde, giyilmesinde bir sakınca yoktur. Dar bile olsa, kot pantolonla kılınan namaz geçerlidir.
Bu bağlamda kot pantolon, mini etek, iç çamaşırlarla alakalı her türlü model, ev kıyafetleri ile alakalı her türlü kapalı ya da açık modelin giyilmesi caizidir. Ama kimlerin yanında hangi şeylerin giyileceğinin hükümleri farklıdır. Sadece eşin yanında giyilmesi caiz olanlar vardır.
Vücut hatlarının belli olması, cildin rengi görülmedikten sonra, namaza engel değildir (el-Cezirî, I/190; Ö. N. Bilmen, Büyük Islâm Ilmihali,100). Yani kot pantolonla da namaz kılınabilir.
Buna göre erkek gibi pantolon giyinen bir kadın, avretini örtme emrini yerine getirmiş olsa dahî, erkeğe benzememe emrini yerine getirmediğinden günahtan kurtulamaz. Giydiği pantolon dar olur da vücut hatlarını ortaya koyarsa, fitneye (helâl olmayan cinsel duygulara) sebep olacağı için ayrıca günah işlemiş olur.
Kot pantolon yakınlık/uzaklık açısından en uzakta durmaktadır. Zira onu batılılar bile kendilerine göre medeni toplantılarında giymemektedirler, Amerikan çobanlarının kıyafeti olarak bilinmektedir. Bu mantık da ne yapmamız gerektiğini bize gösteriyor olmalıdır.”
İlgili 25 soru bulundu
Baş, kol vb. avret olmayan organların açık ya da kapalı olması müslümanların örfüne göre hüküm alır. Müslümanlarca anormal görülen yerde mekruh, görülmeyen yerde mübah olur (Satıbî, el-Muvaffakât; ). Buna göre kot pantolon giyilmesinde bir mahzur olmamakla beraber: l.
Pantolon giymeyi gerektiren şartlar varsa, hiç değilse böyle giyilebilir demektir. Böyle giyilince, pantolon erkek kıyafeti olmaktan çıkmaz, ancak görünmediği için giyilmesi caiz olur. Altın yüzüğü gümüşle kaplatınca, altın görülmediği için kullanılmasının caiz olması gibidir.
Çünkü tesettürü daha iyi sağlamak özelliği söz konusudur. Pantolon üzerine giyilen elbisenin ayaklara kadar inmesi tercih edilmelidir. Ancak giyilen pantolon dar değilse diz kapaklarına inen bir örtü giymek de yeterlidir. Bununla beraber kadın, tesettüründe takvayı esas almasına dikkat etmelidir.
Değerli kardeşimiz, Evde tek başınayken ya da sadece eşinizin olduğu zamanlarda diz üstü şort giymeniz caizdir. Ancak ev içinde başka insanlar varsa, göbek ile diz kapağının kapalı olması gerekir. Ayrıca erkeğin sıfır kol tişörtle dışarı çıkması caizdir.
Bu ölçüler de göz önünde bulundurularak âlimler pantolonu erkek kıyafeti sınıfına dahil etmişlerdir.
Namazı, iş elbisesi ile ve büyüklerin yanına çıkamayacak elbise ile ve pis kokulu elbise ve çorap ile kılmak mekruhtur. Başka elbisesi yoksa, mekruh olmaz. Parası varsa, alması gerekir. Evinde temiz ve bol pijama ile veya gecelik ile namaz kılmak mekruh değildir.
Erkeğin namazda örtünmesi gereken yerleri göbek ile diz kapağı arası, kadının ise el ve yüz dışında bütün bedenidir. Buna göre erkeklerin pijama veya eşofmanla, kadınların da tesettürü sağlayabilecek şekilde dikilmiş olan gecelik ve sabahlıkla evlerinde namaz kılmaları mekruh olmaz.
Hz. Peygamber'in (s.a.s.) çorapsız olarak namaz kıldırdığı kaynaklarımızda sabittir (Ebû Dâvûd, Salât, 89 [653]; İbn Mâce, İkâmetü's-salavât, 66 [1038]). Bu sebeple çorapsız olarak namaz kılmakta bir beis yoktur.
Kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri pantolonlar giyilmez.
Üstten alınmaz, yanlar üst dudak hizasında olur, alt uçları dudak hizasından kesilir" ifadeleri bulunuyor. Hazırlanan yönetmelikte bu ifadelere yer verilmeyecek. Kadınlar açısından da hazırlanan yeni yönetmelik kıyafet serbestliği sağlayacak. Örneğin kumaşla birlikte kot pantolon giymek de serbest olacak.
Kadınların erkekler gibi giyinmeleri, erkek işleri yapmaları caiz değildir.
el Cevab: Örtünme farzdır. Baş açık gezmek haramdır.
Erkeklerin açık kollu elbise giymelerinin hükmü nedir? Erkeklerin kollarının açık olmasında bir haramlık yoktur.
Peygamber bir hadisinde, “Müslüman erkeğin uyluğu (diz kapağı ile kalçası arası) avrettir” buyurmaktadır (Müsned, III, 478). Diğer bir hadiste de erkeğin örtülmesi farz, bakılması haram olan yerlerinin “göbeği ile diz kapağı arası” (Ebû Dâvûd, “Libâs”, 37; Dârekutnî, I, 230, 231) olduğu belirtilmiştir.
Kafirlere benzeme yasağından dolayı Müslüman erkek ve kadının kafirlere has elbiseleri giymeleri haramdır. Gayrimüslim ve facirlerin giyinme tarzından olmayan normal gündelik iç çamaşırlar ise ihtiyaç halinde giyilebilir, bunda bir sakınca yoktur. Bu hususta kadın erkek ayrımı olmaksızın ruhsat ve müsade vardır.
Eli ve yüzü dışında bütün vücudunu örtmesi, açık kalmamasıdır. Giyilen bir elbisenin tesettüre uygun olması için de altını göstermeyecek şekilde kalın ve avret yerlerini örtecek kadar uzun olmalıdır. Bunun için altını gösterecek şekilde ince ve şeffaf olan bir elbise ile örtünme gerçekleşmiş olmaz.
Giyilen tunik dizlere kadar geliyorsa altına giydiğimiz pantolonun dar olması (yani dizden aşağıda gözüken pantolon kısmı) tesettür açısından günah mıdır ? Dizden yukarıda kalan pantolon kısmı dar olsa da tunik o bölgeyi örttüğü için vücut hatları görülemez ve bu sebeple sakıncası yoktur.
Kadınların namazda el, yüz ve ayakları dışında kalan bütün bedenleri avrettir (Mevsıli, el-İhtiyar, İstanbul, ts. I, 46). Dolayısıyla vücut hatlarını belli etmeyen ve teni göstermeyen kıyafetlerle namaz kılmaları gerekir. Buna göre dar ve şeffaf olmayan pantolonla bayanların namaz kılmalarında bir sakınca yoktur.
Değerli kardeşimiz, Vücudun azalarını iyice belli edecek şekilde giyilen dar pantolon ve dar gömlekle namaz sahih olsa da, meşru görülmez. Üzerinde etek veya pardesü gibi bir elbise giydiği takdirde kılmasının bir sakıncası yoktur.
Vücut hatlarını ortaya çıkarmayan bol, geniş bir pantolon ile namaz kılınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri