İdrarda kan görülmesi ciddi bir durumdur ve kendiliğinden geçmez. İdrarda kan görülmesinin nedeni enfeksiyonlar, böbrek taşları, böbrek hastalıkları, idrar yolu enfeksiyonları ve idrar yolu kanserleri olabilir. Mutlaka bir doktora başvurulması gerekmektedir.
Erkekler için idrardaki kan, prostat enfeksiyonu veya prostatın iyi huylu büyümesinden kaynaklanabilir. Bununla birlikte, prostat kanserinde, idrardaki kan en azından ana belirtilerden biri değildir. Prostat kanserinin erken aşamalarında genellikle hiçbir belirti veya bulguya rastlanılmaz.
İdrarda her görülen kanamaya kanser demek yanlıştır. Ancak idrarda kan görmek mesane kanseri kanseri başta olmak üzere, prostat kanseri ve böbrek kanserinin belirtisi olabilir. Özellikle idrarda pıhtılı kan görmek mesane tümörünün en sık belirtilerindendir.
İdrardan kan gelmesi böbrek, mesane ve diğer idrar yolları kanserlerinin belirtileri arasında yer alır. Ancak doğru teşhisin üroloji uzmanı tarafından konulması gerekir. Vajinal kanama rahim veya rahim ağzı kanserine neden olabilir.
İlaçlar: Antibiyotik çeşitlerinden olan penisilin, kanser ilacı olan siklofosfamid, kan sulandırıcı olarak bilinen aspirin ve heparin gibi ilaçlar idrarda kanama yapabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Çünkü internette idrardan kan gelmesi şeklinde araştırıldığında mesane kanseri, böbrek kanseri, prostat kanseri, ciddi böbrek hastalıkları(glomerülonefritler) ile karşılaşmaktadır.
İdrar yolu kanser belirtileri arasında çok sık rastlanan semptomlardan bazıları; kansızlık, iştah kaybı, vücutta iltihaplanma, sebepsiz kilo kaybı, sırtın belirli bir kısmında ağrı hissiyatı, idrarda kana rastlaması şeklinde görülebilmektedir. Bu kanamalar genel olarak ağrısız bir biçimde görülmektedir.
Erkeklerde idrardan kan gelmesi durumunda ilk önce üroloji bölümüne gidilmesi gerekir.
Bulanık kırmızı-pembemsi kirli renk idrar ise en ciddi böbrek iltihaplarında görülür. Koyu bordo renkli idrar ise yine nefrit adı verilen böbrek iltihabının veya vaskülit adı verilen ciddi ilerleyici böbrek hastalığının belirtisi olabilir. Kanlı idrar, her zaman anormaldir, acilen tetkik edilmesi gerekir.
Kanama: Kanserin ilk ve ileri evrelerinde beklenmedik, olağan dışı kanamalar ortaya çıkabilir. Dışkıdaki kan kalın bağırsak tümörünün, kanlı balgam akciğer tümörünün, idrarda kan mesane tümörünün, zamansız ve beklenmedik vajina kanaması rahim ağzı kanserinin habercisi olabilir.
Hematüri; enfeksiyondan kansere, prostat büyümesinden böbrek taşına çok farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. İdrardan kan gelmesi şikayeti olan kişiler vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalı ve gerekli testleri yaptırmalıdır.
Kanser. Mesane, böbrek veya prostat kanseri de idrardan kan gelmesine neden olabilir. Ancak bu durum kanserin ilerleyen evrelerinde görülen bir sorundur.
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Tuncay, kadınlarda sık görülen idrar yolu hastalığı sistitin tedavi edilmemesi halinde, kronik enfeksiyon sonucu mesanede kanser yapabileceğini bildirdi.
İdrar yolu enfeksiyonunda, idrar yaparken ağrı ya da yanma hissi, sık idrara çıkma ihtiyacı, acil veya aniden idrar yapma ihtiyacı ya da idrarda kan görülmesi gibi belirtiler görülebilir. Böbrek enfeksiyonunda ise ateş, sırt ağrısı, bulantı ya da kusma gibi semptomlar oluşabilir.
İdrar yollarında veya idrar yaparken ağrı ve yanma çeşitli nedenlerden kaynaklanır. Belsoğukluğu, ülser, mesane iltihabı, prostat iltihabı, mesane tümörü, yumurtalık iltihabı, apandisit düşünülebilir. Bu nedenle tedaviye geçmeden önce, hastalığa neden olan bozukluğu tespit etmek gerekir.
Su içtikten sonra yaklaşık 20 dk sonra ince bağırsaktan su kana karışır. Böbrekler yaklaşık her 60dk vücudumuzdaki tüm kanı tek tur filtreler, eklersek yaklaşık 1 saat 20 dakika sonra bir bardak su atılmaya hazır idrar haline gelir.
Uygulayacağınız bu sistemde idrar renginiz renksiz, soluk saman veya açık sarı arasında değişecektir. Bu hem sizin zayıflarken yeterli su içtiğinizi hem de karaciğer, safra kesesi ya da böbrekte herhangi bir rahatsızlığın oluşmadan sağlıklı kilo verdiğinizi de gösterecektir.
İdrarda kan görülmesi ciddi bir durumdur ve kendiliğinden geçmez. İdrarda kan görülmesinin nedeni enfeksiyonlar, böbrek taşları, böbrek hastalıkları, idrar yolu enfeksiyonları ve idrar yolu kanserleri olabilir. Mutlaka bir doktora başvurulması gerekmektedir.
Genellikle genç erkeklerde görülür. Normalde menide kan bulunmaz. Hemen hemen her zaman birkaç hafta içinde kendiliğinden geçer. Meniden kan gelmesine enfeksiyon, taş, travma, kanama bozukluğu, prostat biyopsisi veya kanser öyküsü (yaklaşık % 2)sebep olabilir.
İdrar yolu enfeksiyonunun bulaşma riskini artıran faktörler arasında cinsel ilişki, idrar yollarının temizliğine dikkat etmemek ve sık idrara çıkma ihtiyacını ertelemek yer alır. Bu nedenle, enfeksiyonu olan bir kişiyle cinsel temas veya yakın temas sonucu bulaşma riski vardır.
Mesane kanseri belirtileri olarak; kasıkta ağrı oluşumu ve kasığın üst bölgesinde ağrı, sık sık idrara çıkma isteği, acil idrar yapma ihtiyacı, halsizlik, kilo kaybı, kasık bölgesinde kitle, kasık bölgesinde doluluk hissi, idrarda kan pıhtısı varlığı, idrarda kan varlığı, sırt ağrısı gibi durumlar bulunur.
Mesane tümörü genel olarak 50 yaş üzerinde sık rastlanılan bir hastalıktır. Ancak pratikte 20'li yaşlarda bile görüldüğü gözlenmektedir. Bunun yanı sıra mesane tümörlerinin erkeklerde görülme sıklığı kadınlara oranla yaklaşık 4 kat daha fazladır. Ancak kadınlarda görüldüğü zaman daha kötü seyirli olma eğilimindedir.
Bu kanama birkaç saat ya da bir iki gün sürebilir ve kesilir. İdrardaki kanamanın kesilmesi hastanın rahatlamasına sebep olur ve bu yüzden ilk kanama atağında genelde doktora gelmezler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri