Eğer yumurtlayan tavuk tahıl ve buğday ağırlıklı besleniyorsa, yumurtanın sarı kısmı daha açık renkte olmaktadır. Fakat tavuk ksantofil ve karotenoid ağırlıklı mısır, ot ve doğadaki böceklerle besleniyorsa sarısı daha turuncuya yakın koyu sarı renkte olmaktadır.
Ancak Belçikalı yetiştirici Paul Geens'e göre beyaz yumurta daha çevreci. Geens, iki yumurta arasındaki farkı şu şekilde açıklıyor; "Beyaz tavuk beyaz renkte, kahverengi tavuklar ise kahverengi yumurtlar, bu kadar basit. Beyaz tavuklar daha verimli canlılar.
Renk farkının sebebinin kaynağı tavuklar
Beyaz kulak memesi (evet yanlış duymadınız) olan beyaz tüylü tavuklar kuluçkaya yattığı zaman ortaya beyaz yumurtalar çıkarken kırmızı kulak memesine sahip ve kahverengi-kırmızı tüylü olan tavukların yumurtası çoğunlukla kahverengi oluyor.
Bu durumun nedeni ise yumurtlama sırasında fazla sayıda yumurtanın, yumurta kanalına düşmesi ve tavuğun iki yumurtayı aynı anda tek kabuk içerisine almasıdır. Yani, ovaryumdan serbest kalan yumurta hücreleri birbirinden ayrılamadan, 2 adet sarı yapı birlikte kabukla kaplanır. Böylece çift sarılı yumurta oluşur.
Çift sarılı yumurtalar tat ve besin değeri olarak diğer yumurtalarla aynıdır ve hiç bir zararları yoktur. Sadece boyutları diğer yumurtalara göre daha büyüktür. Fiyatları da normal yumurtalara göre daha pahalıdır.
İlgili 38 soru bulundu
En Çok Yumurta Veren Tavuklar
En çok yumurta veren ve en verimli tavuk cinsleri; Lohman Brown, Ligorin ve Atak-S tavuklarıdır. Bu yumurta tavukları ise, yıllık olarak ortalama 320 yumurtaya kadar yumurtlayabilir. Soğuğa en dayanıklı olan tavuk türleri ise; Brahman, Australop, Ameraucana ve Easters Egger'dır.
Yumurtanın sarısı, vitamin açısından beyazına göre çok daha niteliklidir. Demir, fosfor, magnezyum ve potasyumun yanı sıra D, B12, B9, B6, B2, B1, A ve E vitaminlerini bünyesinde barındırır. Bu nedenle de oldukça sağlıklıdır. Yumurtanın beyazı ise B vitamini bakımından zengin bir içeriğe sahiptir.
Tavuklar, horozlu veya horozsuz yumurtlar. Horoz olmadan, tavuklarınızın yumurtaları kısırdır, bu nedenle civcivlere dönüşmez. Horozunuz varsa yumurtalar günlük olarak toplanmalı ve kullanılmadan önce serin bir yerde saklanmalıdır ki civcivleşmesinler.
Mavi yumurta normal yumurtalara göre farklı bir renge sahiptir. Bu yumurtaların rengi, tavukların beslenmesi ve genetik yapılarından kaynaklanır. Mavi yumurtaların kabuğu, normal beyaz veya kahverengi kabuklu yumurtalardan daha ince ve hassastır.
Müfit ONBAŞI/ÇUBUK(Ankara), (DHA)- ANKARA'nın Çubuk ilçesinde Hasan Hüseyin Onbaşı adlı bir vatandaşın evinin bahçesindeki kümeste beslediği tavuklardan birinin yumurtladığı 3 sarılı yumurta, görenleri şaşırttı.
Yumurtanın Üzerindeki Kod 0 İle Başlıyorsa;
0 numaralı kod, yumurtanın tamamen organik bir şekilde yetiştirildiğini ve tavuğa hiçbir şekilde hormon uygulanmasını gösterir. 0 kodlu yumurtalar en sağlıklı ve en pahalı yumurtalardır.
Eğer yumurtlayan tavuk tahıl ve buğday ağırlıklı besleniyorsa, yumurtanın sarı kısmı daha açık renkte olmaktadır. Fakat tavuk ksantofil ve karotenoid ağırlıklı mısır, ot ve doğadaki böceklerle besleniyorsa sarısı daha turuncuya yakın koyu sarı renkte olmaktadır.
TAVUĞUN CİNSİ ANA ETKENDİR
Beyaz renkli olan tavuklar beyaz yumurta üretirler. Tüy renkleri kahverengi veya kırmızı olan tavuklar ise kahverengi yumurta üretirler.
-- Organik yumurtayı anlamak için yumurtanın iç kısmının koyu sarı renkte olması gerekiyor. İç kısmı kırmızı renkte olan yumurta çeşitlerinden ise kesinlikle uzak durulması gerekiyor.
Ancak yine de yüksek kolesterolü, tansiyon ve kalp hastalığı olan kişilerin yumurta sarısı tüketimine sınır getirmesinde fayda bulunuyor. Yumurta sarısı içerdiği vitamin, mineral ve protein açısından oldukça faydalı bir yiyecektir. Yumurtanın en faydalı kısmı sarısıdır ve bilinen bir zarar ya da yan etkisi yoktur.
Ortalama ağırlığı 60 gram olarak bilinen bir adet yumurta 6 gram protein içermektedir. Protein kaynağı olarak da adlandırılan yumurta, içerdiği proteinin sindirilebilirliği açısından da diğer besin maddelerine göre öndedir. Yumurta protein miktarı en çok yumurtanın beyazında bulunur.
Tavuk yumurtasının rengi kahverengi, beyaz, mavi ve yeşil olabilir. Tavukların yumurtalarında renklenmeye neden olan pigmentler vardır. Yumurtanın kabuğunda kahverengi rengine sebep olan ana pigmente protoporfirin IX denir. Mavi ve yeşil renge sebep olan ana pigmente ise, biliverdin denir.
Son zamanlarda ünlenen yeşil yumurta, merkezi Şili olan 'Araucana' ırkına ait tavuklardan çıkıyor. Kolesterol değerinin asgari miktarda olması, kalori değerinin çok yüksek olması, boyutu ve rengiyle diğer yumurtalardan farklı olan yeşil yumurta ülkemizde Bursa İnegöl'de üretiliyor.
Siyah tavuklar yumurtalarını krem ile hafif pembe bir ton arası yumurtlar. Her bir yumurtanın ağırlığı ortalama 80 ila 115 gram arasında değişmektedir.
Sağlıklı bir tavuğun ömrü 8 ila 12 yıl arasında değişmektedir. Elbette bu yaş sınırlamalarına hakkında değişik istisnalar var. Tavuklar, 5-6 aylık yaştan itibaren yaşamlarının son yıllarına kadar yumurta üretirler. Ancak, çoğu tavuk, 3 yaşına geldiğinde daha az yumurtlamaya başlar.
Eğer uygun şartlar sağlanır ve tavuklar iyi bakılırsa, her tavuk her gün ortalama 1 adet yumurta üretiyor. Ancak hormonlar, mevsim ve iklim şartları, tavuğun yaşı ve cinsi gibi etkenlere bağlı olarak üretim miktarı değişiyor. Bir tavuğun yılda ortalama 300 yumurta verdiğini aklınızda tutabilirsiniz.
Horozlu veya horozsuz, her tavuğun yumurtası yenilir, hiçbir sakıncası yoktur.
Yumurta grileşiyorsa dikkat!
Demir eksikliği anemisinde günde bir yumurtanın doğru bir tercihtir. Ancak 10 dakikadan fazla piştiğinde, yumurta sarısı etrafında 'demir sülfür halkası' olarak bilinen bir yeşil-gri halka meydana gelir. Bu da demirden yararlanmamızı engeller.
Pek çok kişi yumurtanın sarısını yemeyerek sadece akını tercih eder. Bunu yapmasının sebebi, yumurta sarısının içeriğindeki kolesterolden kendini koruma ve yumurta sarısının besin değerinin düşük olduğu düşüncesidir. Onlara göre yumurtanın akı protein ve sarısı kolesterol kaplıdır.
Bebeklere yumurta beyazı ne zaman verilir? Yumurtanın alerjik olan kısmı beyazıdır. Bunun nedeni ise yumurtanın beyazında sarısına göre daha fazla alerjiye neden olabilecek protein içermesidir. Bu yüzden yumurtanın beyazı bebeklere ne zaman verilir sorusunun yanıtı da 1 yaşından sonradır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri