Yetim aylığı alacak olan erkek çocuklar 18 yaşına kadar sorunsuz yetim aylığı alabilmekte. Eğer okuyorsa ve okuduğu okul lise ise 20 yaşına kadar yetim aylığı alabilir. Eğer yüksekokul okursa 25 yaşına kadar yetim aylığından faydalanabilmektedir.
Öğrenim Durumu Değişikliği Nedeniyle Aylıkların Kesilmesi: Erkek yetimlerin ölüm tarihinde 18, ortaöğrenim yapmakta ise 20, yükseköğrenim yapmakta ise 25 yaşını doldurması halinde aylıkları kesilmektedir.
Sosyal güvenlik mevzuatında yer alan bilgiye göre eşi, anne ve/veya babası vefat eden kişiler, onların emekli maaşını alabiliyor.
Kız çocukları evlenene kadar, erkek çocukları ise öğrenci olmadıkları durumda 18 yaşına kadar, öğrenci oldukları sürece (25 yaşa kadar) yetim aylığı alabilmektedir.
Herhangi bir şart gözetilmeksizin 18 yaşından küçük çocuklar yetim aylığı alabilmektedirler. Ancak babanın kız çocukları evlenmedikleri sürece yaşları fark etmeksizin babalarının maaşını talep edebilmektedirler.
İlgili 42 soru bulundu
Babalarından ve eşlerinde kalan emekli maaşını alabilmek için sunulmuş olan koşulları yerine getirdiklerini kanıtlamalarından sonra, kişilere yetim ve dul aylığı bağlanır. Sunulmuş olan şartlar sağlandığı müddetçe yetim aylığı alınmaya devam edilebilir.
👉Babadan Yetim Aylığı Ne Kadar? Yetim aylığı alan çocukların kendilerine düşen maaş payı %25'tir. Yani, vefat etmiş olan babanın vefat etmeden önce almakta olduğu emekli maaşının %25'i kadarı çocuklara verilir. Bununla beraber, babanın annesi ve babası sağ ise onlara ve eşlerine de maaş bağlanır.
Babası vefat eden erkek çocuğu herhangi bir eğitim almıyor ise 18 yaşına kadar ölen babasının maaşını alır. Ancak lise ve dengi okulda okuyan erkek çocuk, 20 yaşına kadar ölen babasının maaşını alır.
2023 TEMMUZ DUL VE YETİM MAAŞI NE KADAR OLDU? Dul ve yetim aylığı, emekli maaş zammının ardından arttı. Yeni zamla birlikte yüzde 25 hisseye göre en düşük aylık 2 bin lirayı geçerken, yüzde 75 hisseye göre en yüksek dul ve yetim aylığı 23 bin 308 lira olacak.
2023 TEMMUZ DUL VE YETİM MAAŞI NE KADAR OLDU, KAÇ TL? Dul ve yetim aylığı, emekli maaş zammının ardından arttı. Ara zam ile birlikte en düşük %50 oranında hisse alan dul maaşı 3.750 lira oldu. Çocuğu olmayanlar için bu miktar %75 olurken 5.625 liraya yükseldi.
Yetim aylığı, belirli bir gelir sınırının altında kalan ailelerin çocuklarına ödenir. Bu yüzden çocukların veya ailelerinin gelir düzeyinin yüksek olması durumunda yetim aylığı kesilir. Çocukların evlenmesi veya emekli olması durumunda yetim aylığı kesilir.
Cevap: Toplu prim ödenerek emekli olunamıyor. Dolayısıyla anneniz prim eksiğini toplu olarak ödeyemez. Ancak doğumları arasında iki yıllık süre varsa, iki doğumunu borçlanarak toplam 1440 gün kazanabilir.
Zira kız çocuğunun SSK veya Bağ-Kur'a tabi olarak çalışması veya buralardan kendi çalışmasından dolayı emekli aylığı alması, Emekli Sandığından yetim aylığı almasına engel değil. Ancak Emekli Sandığı emeklisi olan kız çocuğunun ne Emekli Sandığından ne de SSK veya Bağ-Kur'dan yetim aylığı alması mümkün değil.
Arkadaşınızın eşi aranan şartları sağladığından; eşinden dul aylığı bağlatabilir. 18 yaşından küçük veya orta öğrenimde 20, yüksek öğrenimde 25 yaşını doldurmamış erkek çocuğuna da yetim aylığı bağlatabilir. Aylık bağlatmak için eşi adına 3000 gün prim ödemesine de gerek yok.
Sosyal güvenlik kanunlarına göre kız çocukları, ölen anne ve babalarından dolayı iki tam maaş (SSK- Bağ- Kur ve Emekli Sandığı-SSK gibi) alabildikleri gibi tek maaş (Emekli Sandığı-Emekli Sandığı) veya bir tam bir yarım maaş (SSK-SSK) alabilmekte yahut ölüm tarihine bağlı olarak hiç maaş alamamaktadır.
hak sahibi olarak sadece anne kalmadığı sürece, sizden boşa çıkacak % 25 payın anneye devredilmesi mümkün değil. Yani, anneniz % 50, kız kardeşiniz % 25 pay almaya devam edecek. Sizin kesilen aylığınız onların maaşına eklenmeyecek.
En düşük emekli maaşı üzerinden yetim aylığı alanların maaşı şuan en düşük 1875 lira. Örneğin en düşük emekli maaşının yüzde 30 zamlanması durumunda mevcut maaş 2 bin 250 lira artarak 9 bin 750 lira olacak. Yüzde 50 hisse oranında dul ve yetim aylığı alanların maaşı 4 bin 875 lira olacak.
Eş: Dul eşin aylığı, evlenmesi halinde kesilir. Bu evliliğin, boşanma veya eşin ölümü nedeniyle sona ermesi halinde, aylık bağlanması için yeniden talepte bulunduğu tarihi takip eden ayın başından itibaren bağlanır.
SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığından emekli olanlar ile beraber dul ve yetim aylığı alanlar, yaşlılık maaşı (65 yaş) alanlar, sürekli iş göremezlik geliri ve ölüm geliri alanlara bayram ikramiyesi ödemesi yapılıyor. 2022 yılında Bayram ikramiyesi ücreti 1100 TL olarak belirlenmişti.
Dul maaşında ölen eşin sigortalılık süresi uygunsa yaşayan eşin geliri olup olmadığına bakılmadan aylık bağlanıyor. Yetim kalan kız çocuklarına evlenmedikleri ve çalışmadıkları sürece, erkek çocuklara da öğrenci oldukları sürece (25 yaşa kadar) maaş ödeniyor.
2023 Ocak'ta en düşük dul ve yetim aylığı 2 bin 250 TL'ydi. 2023 en düşük dul ve yetim aylığı bilgileri haberimizde. 2023 en düşük dul ve yetim aylığı ne kadar oldu? TÜİK'in açıkladığı verilere göre enflasyon oranı Haziran ayında aylık bazda yüzde 3,92, yıllık bazda ise yüzde 38,21 olarak gerçekleşti.
En düşük emekli aylığı 7.500 TL olarak uygulanmaya devam edecek. Emekli aylıklarına yapılan yüzde 25 zam, kök aylıklara uygulanacak. Yüzde 25 zam sonrası 7.500 TL'nin altında kalan aylıklar, daha önce olduğu gibi 7.500 TL olarak ödenmeye devam edecek.
Sosyal güvenlik mevzuatında yer alan bilgiye göre eşi, anne ve/veya babası vefat eden kişiler, onların emekli maaşını alabiliyor.
Dul ve yetim aylığı alabilmek için vefat eden sigortalının şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Sigortalının dul eşine maaşın % 50 si, aylık bağlanmış çocuğu bulunmayan kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olan eşlere ise emekli maaşının % 75'i ödenmektedir.
Ölüm Yardımı Nasıl Alınır? Cenaze yardımını sosyal güvenlik kurumu üzerinden almak istiyorsanız form doldurarak online başvuru yapabilirsiniz. Yine SGK müdürlüklerine giderek dilekçe verip başvuru yapabilirsiniz. Valilik, kaymakamlık sosyal birimlerine de cenaze yardımı için başvuru yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri