Marinasyon, etin belirli bir süre boyunca tadını güzelleştirmek ve eti kıvamına getirmek amacıyla gerçekleştirilen daha çok asidik malzemelerle hazırlanan bir yöntemdir. Sirke ya da limon suyunun başrolde olduğu marinasyon sürecinde baharatlar ve özel yağlar da devreye girer.
Eti terbiye etmenin öncelikli amacı sertlik hissini azaltmak, yumuşatmak ve ağızda eriyen kıvama getirmektir. Etin bünyesine farklı baharatlar ve soslar eklemek de diğer bir önemli amaçtır. Böylelikle yapılan tarifin tadına değer katılır. Etleri marine ederken damak zevkinize göre baharat seçebilirsiniz.
Izgara yapılacak eti yumuşatmak (çürütmek) ve kurutmadan pişmesini sağlamak için taze ot ve baharatlar (defne, kişniş, tarhun, rezene, biberiye,hardal, kereviz) , süt, zeytinyağı, şarap ya da sirke ve baharat karışımlarından hazırlanan sosların ortak adı marine.
Eti marine etmede yoğurt, soğan suyu ve süt kullanabiliriz. Bunların içerisindeki asit etin sert dokusunu parçalayarak ete lezzet katar. Etinizi marinasyonda ne kadar uzun süre dinlendirirseniz lezzeti o kadar artacaktır.
Marinasyon veya Marine etme, yiyecekleri pişirmeden önce genellikle asidik bir sıvıya daldırma işlemidir. Sıvı sirke, limon suyu, şarap, farklı soslar olabilir. Bu bileşenlere ek olarak, genellikle gıda maddelerini daha da lezzetlendirmek için yağlar, otlar ve baharatlar da eklenebilir.
İlgili 42 soru bulundu
Etinizi Dinlendirin
Yemek için sabırsızlansanız da hazırladığınız marinasyonda etinizi buzdolabında en az 8 saat dinlendirmeniz gerektiğini unutmayın. Ne kadar uzun süre dinlendirirseniz lezzeti o kadar artacaktır. En ideal süre ise 24 saattir.
Kırmızı et terbiyesi için yayvan bir kaba zeytinyağı, süt, rendelenen soğanın suyu, havanda ezdiğimiz sarımsak, kekik, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz ekledikten sonra etlerimizi içine yerleştirelim. Belirli bir süre boyunca ( en az 2 saat ) ağzı kapalı şekilde buzdolabında bekletelim.
Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir. Ayrıca etin yumuşak olması için doğru kesilmiş olması gerekir. Kas liflerine paralel olarak kesilen et, ne kadar pişerse pişsin yumuşak olmaz.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
ET NASIL MARİNE EDİLİR? Eti marine ya da terbiye etmek için bir kaba zeytinyağı, süt, rendelenen soğanın suyu, havanda ezilen sarımsak, kekik, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz ekledikten sonra etleri içine yerleştirin. Sosun içindeki eti, en az 2 saat ağzı kapalı şekilde buzdolabında bekletin.
Dondurmayın!: Marine ettiğiniz eti derin dondurucuda saklayıp daha sonra pişirmek iyi bir fikir değildir. Dondurup tekrar çözülmeye bıraktığınız et sulanır ve kıvamı bozulur.
Pişen et ahşap kesme tahtası üzerinde bir dakika dinlendirilmeden sütle marine edilmiş et nasıl pişirilir öğrenemezsiniz. Bu yüzden etinizi mutlaka dinlendirin.
Et marine etmek ne kadar sürer? Marinasyon sosundaki eti buzdolabına koyun: Kullandığınız marine sosuna bağlı olarak etin marinasyon süreci 2 saat ile 24 saat arasında olacaktır. Bu sürelere sadık kalın. Marinasyondan çıkardığınız eti afiyetle pişirin: Etiniz buzdolabında marine sosuyla bir güzel karıştı.
Fransızca mariner "1. deniz yolculuğu için eti salamura etmek, 2. eti sosta bekletmek" fiilinden alıntıdır. Fransızca fiil Fransızca marin "denize ilişkin" sözcüğünden türetilmiştir.
Pamuk gibi antrikotlar hazırlamak ve antrikotun yumuşak olması için marinasyon yani ıslak dinlendirme yöntemini uygulamalısınız. Antrikot eti dananın en leziz kısımlarından biri olsa da etin içerisinde kas, lif ve sinir dokuları bulunduğu için marine etmeden pişirildiğinde sert olabilir.
Süt Eti yumuşak tutmasını sağlıyor. Dinlendirilen etleri soğanlarını kullanmıyoruz. Döküm Bir tavayı önceden ısıtıp etlilerimizi mühürlüyoruz. Bu sayede etlerimiz suyunu kaybetmediği için sertleşmemiş oluyor.
Eğer marine etmek istediğiniz et kanlı bir etse, mesela yeni kesilmiş bir kurban etiyse, akan suda yıkamayın, soğuk suda bekletin. Soğuk su, etin dokusunu korur, pişme kalitesini olumlu etkiler. Buzluktan çıkan kırmızı et yıkanır mı? Hayır.
Gerekli malzemeler şöyle: 1,5 yemek kaşığı kaya tuz, çeyrek yemek kaşığı sarımsak, 50 ml. su, 50 ml. zeytinyağı, 2 yemek kaşığı sirke, 2 yemek kaşığı taze çekilmiş karabiber. Hepsini karıştırın ve etinizi afiyetle marine edin. Yaklaşık 4-8 saat marine süresi yeterlidir.
Marine {dişil}
deniz kuvvetleri {çoğ.}
Çoğunlukla kırmızı etler bir gün önceden marine edilirken, beyaz etler pişirilmeden 6 saat önce marine edilebilir. Ancak iş balığa geldiğinde marine süreleri kısalır, soslar değişir.
1- Sirke ve aromatik malzeme karışımının içinde yatırmak (kırmızı et için). 2- Anlık marinat; sıvıyağ, soğan suyu, baharat vb. içine yatırarak tat ve lezzet elde edilmesi.
Hangi etler marine edilmez diye merak ediyorsan, kısaca o konuya da değinelim. Bazı etlerin marinasyona ihtiyacı olmaz. Zaten kendiliğinden çok lezzetli ve yumuşacık olan pirzola, fileminyon, kontrfile biftek gibi kırmızı etleri marine sosuna yatırman gerekmez.
Balık Marine Etmenin Püf Noktaları
Sosta kullanılan malzemeler yoğun olmamalı yoğun olursa balığın kendi kokusu ve lezzeti kaybolur o yüzden tadını bastırmamak gerekir. Ufak balıklar en fazla 35-45 dakika marine edilmeli. Yapısı kalın ve pullu olan balıklar ise en fazla 1-2 saat marine edilmelidir.
Yeterince marine etmemek
Tuz esastır, ancak bunun ötesinde sebzelerinizi dilediğiniz baharatlarla tatlandırın ya da daha fazla lezzet vermek için marine edin.
En basit olarak zeytinyağı, tuz ve biber ile etinizi bir süre marine edebilirsiniz. Bu hem lezzetli, hem de yumuşak olmasını sağlar. Et piştikten sonra biraz limon suyu ilavesi yapabilirsiniz. Bu hem yağ oranını dengeler, hem de daha yumuşak olmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri