Erkek evine ve karısına bakmakla yükümlüdür. Çünkü erkek kadını Allah'ın emaneti olarak almıştır. Onu alırken onun geçimini ömür boyu sağlamakla ve ihtiyaçlarını ömür boyu karşılamakla kendini yükümlendirmiştir. Dolayısıyla erkek kadının malına kadının rızası dışında dokunursa bunun hukuki sonuçları olacaktır.
Eşinizin ailesine bakmak zorunda değilsiniz. Eşinizin bu konuda sizi zorlaması ve beraber yaşamak zorunda bırakması bir kusurdur ve boşanma sebebidir. Ancak eşinizin ailesine sevgi ve saygı göstermeniz,iyi davranmanız gerekir. Eşinizle bu konuyu konuşup sizi zorlarsa boşanma davası açabileceğinizi izah edin.
Eski Medeni Kanun m. 152' ye göre evi geçindirmek kocaya ait bir yükümlülüktür.
Erkeğin görevleri hususunda genelde bilinen iki şey vardır. Bunlar: Evinin rızkını temin etmek, Hanımının zaruri ihtiyaçlarını karşılamaktır.
İlgili 31 soru bulundu
Özetle, ailenin ihtiyacını karşılama mükellefiyeti kocaya ait olduğundan, karısının parasına el koyma hakkı olmadığı gibi, evin geçimine katkıda bulunmasını istemeye ve buna zorlamaya da hakkı yoktur. Kadın da buna mecbur değildir ve böyle bir sorumluluk ve zorunluluk yoktur.
İslam'a göre her fert, kendi yaptıklarından sorumludur. Başkalarının yaptıklarından sorumlu değildir.
Erkek evine ve karısına bakmakla yükümlüdür. Çünkü erkek kadını Allah'ın emaneti olarak almıştır. Onu alırken onun geçimini ömür boyu sağlamakla ve ihtiyaçlarını ömür boyu karşılamakla kendini yükümlendirmiştir. Dolayısıyla erkek kadının malına kadının rızası dışında dokunursa bunun hukuki sonuçları olacaktır.
Özellikle çiftlerden her ikisi de ev dışında çalışıyorsa, ev işlerinde erkeğin hanımına yardım etmesi, aynı zamanda vicdani bir yükümlülüktür. Erkek bunu zorunluluk olarak değil, sorumluluk bilinci ve yardımlaşma düşüncesiyle yapmalıdır. Çünkü İslam'da asıl evin geçimi ve yükümlülüğü erkeğe aittir.
İslâm Hukukunda, kocanın karısı üzerindeki hakları genellikle; 1- Aile reisliği, 2- Ko- canın meşrû isteklerine gücünün yettiği ölçüde itaat, 3- Karısının evde oturmasını isteme, 4- Başkalarının eve gelişinin koca izniyle olması, 5- Kocanın malını koruma, 6- Kocaya güzel muamele başlıklarıyla ele alınmıştır.
Erkekler evliliklerinde düzen, huzur, ilgi, güven, arkadaşlık, özgürlük, seks ve çocuk beklerler. Yani çok şey… Evlilikten kadınların ve erkeklerin beklentileri farklıdır. Erkekler evliliklerinde, eşleriyle hem arkadaş hem sevgili olmak, düzen ve huzur ararken bir yandan da özgür kalmak istiyorlar…
Ülkesinde bir televizyon kanalına konuşan Şeyh Muhammed Ebubekir, “Eşinin rızasını almayan hiçbir erkek cennete gitmeyecektir. Eşi erkeğin yaptıklarından ve davranışlarından razı olmazsa cennatle ödüllendirilmeyecek” dedi. Şeyh Ebubekir, “Hanımınız hak üzerine size küsmüş ve kızmışsa melekler de sizden nefret eder.
Erkekler kadınlardan ne bekler; evini çekip çevirebilen, çocuklarının bakımını doğru yapabilen, bakımlı, anlayışlı, baskıcı olmayan vb bir kadın. Tabi ki daha birçok değişik beklenti sayabiliriz bunlar sadece ortak ve genellenmiş beklentilerdir.
Diyanet'in yayınladığı fetvaya göre gelinler, kaynana ya da kayınbabalarına bakmak zorunda değiller.
Boşanmak istemediğinizi belirtmişsiniz, o halde TEDBİR nafakası davası açabilirsiniz. Eşinizin sizin ve evin gereksinimlerini karşılamadığını, ortada haklı bir sebebi yokken ayrı yaşamakta olduğunu ispat etmeniz gerekecektir. Çocuklarınızın ve en yakın akrabalarınızın bu konudaki tanıklıklarından yararlanabilirsiniz.
Buna göre her çocuk anne ve babasına bakmak, caiz olan emir ve isteklerini yerine getirmek zorundadır. Anne-babanın bakımından bütün çocuklar sorumludur. Ancak öncelikle maddi durumu iyi olan erkek çocukların bakma mecburiyeti vardır. Eğer onlar bakmıyorsa, kız çocukları da bakmak zorunda olurlar.
Kadın maaşını eşine vermek zorunda değildir, böyle bir yasal zorunluluk veya ödev yoktur. Eşler evlilik birliğinin giderlerine güçleri oranında emek ve malvarlıklarıyla katılırlar. Yine eşlerden her biri ortak yaşam süresince ailenin sürekli gereksinimleri için evlilik birliğini temsil eder.
"Artık eşler, ev işi ve çocuk bakımı konusunda ortak sorumluluk sahibidir.
"Yemek yapmak, bulaşık yıkamak, ütü yapmak, temizlik yapmak, çamaşır yıkamak kadınların görevidir."
Hanımına iyi huylu olmalısın, onunla yumuşaklıkla sohbet etmeli ve tatlı sözle konuşmalısın. Peygamberimiz “İnsanların hayırlısı, eşine ve ev halkına hayırlı ve faydalı olan kimsedir.” buyurur. Eşini üzüntülü bulduğunda onu çok sevdiğini söylemelisin, şefkatle gönlünü almalısın.
'Boşsun, boş ol, boşadım, karım boştur'
Dolayısıyla bu sözle boşama meydana gelmez. Boşama, kişinin eşine söylediği 'Boşsun, boş ol, boşadım veya karım boştur' gibi boşama iradesini ortaya koyan şimdiki veya geçmiş zamanlı ifadelerle ya da mahkemenin kararıyla gerçekleşir.”
2371- Daimi evli olan kadın, kocanın haklarına aykırı olmasa da, kocasından izinsiz dışarı çıkması haramdır.
Kadınlarda ise yedi günahın işlenme sıralamasının tamamen farklı olması dikkati çekti. Araştırmada kadınların işlediği günahların sıralaması ise kibir, haset, kindarlık, şehvet düşkünlüğü, oburluk, cimrilik ve tembellik şeklinde belirtildi.
Cevap: Değerli kardeşimiz, Bir erkek ve kadının, NİKAHSIZ OLARAK ELLERİNİN BİRBİRİNE DEĞMESİ VE YALNIZ KALMALARI caiz değildir. Mahrem olmayan kadına bakmak haram olduğuna göre, onlara dokunmak veya tokalaşmak mutlaka haramdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri