Pirinç eşyaların asıl rengi altına benzer bir sarı olması ile bilinmektedir. Çinko oranı fazla olan pirinç ise beyaz rengine dönüşmektedir. Metal gibi bir yapıya sahip olması ve kolay şekil alabilir olması da yine bu alaşımın özelliklerindendir.
Markette paketli veya açık olarak satılan pirinçlerde kontrol edilmesi gereken ilk şey, pirincin içindeki beyaz tane oranına bakmaktır. Tebeşir tane de denilen pirincin göbeğinde veya ucunda oluşan aşırı beyazlamaya dikkat edin. Pirincin içinde bu tür tebeşir taneleri varsa bu pirinç yabancı menşeili olabilir.
Ürün parçasını küçük bir paslanmaz çelik kaba koyunuz. Ürünün üstüne bir damla nitrik asit damlatıp asitte bir tepkime gerçekleşip gerçekleşmediğine bakınız. Asit yeşile döndüyse bu nesne ya bir baz metaldir ya da altın kaplamadır. Altın rengine dönerse nesne altınla kaplanmış pirinç alaşımıdır.
Pirinçten daha pahalı bir seçenek olsa da çelik çok dayanıklı ve esnek bir metaldir. Pirinç bir bakır alaşımı iken, paslanmaz çelik krom ve nikel ile karıştırılmış bir demir alaşımıdır.
Pirinç, bakıra çinko katılarak elde edilen sarı renkteki alaşımların genel ismi. Pirinçte bulunabilen diğer bazı elementler, kalay, kurşun, nikel, mangan, demir, alüminyum, arsenik, antimon ve fosfordur. Mangan ihtiva eden bazı pirinçlere tunç da denilmektedir. Aslında tunç (veya bronz) bakır-kalay alaşımıdır.
İlgili 19 soru bulundu
Pirincin gerçekliğini kontrol etmek için mıknatısı yaklaştırın. Mıknatıs söz konusu eşyaya yapıştıysa pirinç kaplamalı demektir. Ancak mıknatıs değerli eşyanıza yapışmazsa o zaman gerçek pirinçtir.
Bakır alaşımı olan pirinç pahalı bir metaldir, yumuşak dokusuyla işlemesi kolaydır. Sanayide, hırdavat ürünlerinde, takı mücevheratta ve dekor ürünlerinde kullanımı yaygındır. Bununla birlikte kararmaya eğilimlidir. Oksijenle temas ettiği süre boyunca oksitlenerek zaman içinde parlak yüzeyini kaybeder.
Bir bardak kadar suya birkaç kaşık pirinç ekleyin. Eğer pirinçler kabın dibine çöküyorsa o pirinç kaliteli bir pirinçtir. Eğer yüzeyde kalıyorsa, aldığınız pirince şüpheyle yaklaşmanız için artık sebebiniz var demektir.
Pirinç dendiğinde ilk akla gelen yerlerden biri olan Kastamonu'nun Tosya ilçesinde vatandaşlar kahvaltıda da pirinç pilavı tüketiyor. Türkiye'nin önemli pirinç üretim merkezlerinden Tosya'da, neredeyse üç öğün sofralardan pirinç eksik olmuyor.
Altın yüzük, bilezik gibi takıların iç tarafında genelde ayarını gösteren damgalar bulunur. Altın; 22 ayar ise damga olarak 22, 910, 916, 930, 933 sayılarını görürsünüz. 18 ve 750 sayıları ise 18 ayar altını ifade eder. Her altında bir kod olması gerekir.
Batıp batmadığını görmek için altını bir sürahi suya bırak.
Hem suyun hem de test etmek istediğin altının sığacağı kadar büyük bir kap al. Kullandığın su sıcaklığı gerçekten önemli değil, bu nedenle ılık bir su iş görecektir. Gerçek altın yoğun bir metaldir, bu nedenle sürahinin dibine batar.
Pirit, toprakta ve birikintilerde küçük kristaller halinde bulunabilen yaygın bir kristal demir sülfür mineralidir. Bu mineral, sülfit ve demir arasındaki bir reaksiyonla oluşur ve altın, gümüş, krom ve hatta gökkuşağı renklerinde görünebilir.
Sirke ve tuz karışımı da özellikle bakır ve pirinç takıları temizlemek için kullanılabilir. Yarım bardak sirkeye bir yemek kaşığı tuz ekleyin ve takınızı bu karışıma koyarak bir süre bekletin. Ardından takınızı çıkararak durulayın ve kurulayın.
Bir bardak suya bir çorba kaşığı pirinç ekleyin ve eğer dibe çökerse, kaliteli ve organik olduğu anlamına gelir. Bir avuç pirinç suda pişirin. Sonra pirinci plastik bir kaba koyun ve birkaç gün boyunca güneşli bir yerde bırakın. Organik ise, pirinç küflü hale gelir, ancak değilse, sahte olduğu anlamına gelir.
Pirinç malzemeler sonsuza dek atmosfer korozyonundan etkilenmeden kalabilir. Çünkü pirinçler demir ve çelikler gibi paslanmaz. Uygun pirinç alaşımının seçilmesi durumunda deniz suyunda da korozyona uğramadan rahatlıkla kullanılabilir.
Özellikle pilav yapımında kullanılan baldo pirinç, su çekme konusunda diğer türlere göre daha fazla su ister.
Baldo pirinç ülkemizde yetişen en iri taneli ve en kaliteli pirinç çeşididir. Balıkesir Gönen bölgesinde yetişen baldo pirinç ağırlıklı olarak pilavlarda kullanılmaktadır.
Pirincin en çok yetiştirildiği coğrafya, Uzakdoğu ülkeleridir. Kolay yetiştirilen bu bitkinin ülkemizde de yaygın bir tarım alanı vardır. Karadeniz ve Trakya, pirinç yetiştiriciliği için uygun coğrafyalardır. Karadeniz Bölgesi'nde de Kastamonu'nun Tosya ilçesi öne çıkar.
Ovadan Basmati Pirinç
Mağaza veya A101 KAPIDA'dan satın alabilirsiniz.
Daha sık olarak güney ya da güneydoğu Asya ve Afrika'da çok yaygın olarak yetişmektedir. Dünyada pirinç yetiştirilmesine bakıldığında en yüksekten en düşüğe göre sırası ile: Çin, Hindistan, Endonezya, Bangladeş, Vietnam, Tayland, Pakistan, Filipinler şeklindedir.
Kişi başına yıllık ortalama pirinç tüketimi 10 kilogram civarında bulunuyor. Ülkemizde en fazla çeltik üretimi, 2021 yılı itibarıyla yüzde 70,2 oranı ile Marmara Bölgesi'nde gerçekleştiriliyor. Bu bölgeyi yüzde 19,4 ile Karadeniz, yüzde 8,6 ile İç Anadolu Bölgeleri izliyor.
Pirinç üzeri altın kaplamalar, tıpkı diğer metallerde olduğu gibi belirli süre sonra kararma yapmaktadır.
Demir, pirinç, bakır, kurşun ve tunç gibi madenlerden yapılan yüzükler hem erkeklere hem de kadınlara mekruhtur (el-Mevsıli, , IV, 224). Akik ve yeşim gibi kıymetli taşlardan yapılanlar ise, kadın erkek herkes için caizdir.
925 gümüş gibi, pirinç hava ile temas ettiğinde ve zamanla oksitlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri