Erkek evine ve karısına bakmakla yükümlüdür. Çünkü erkek kadını Allah'ın emaneti olarak almıştır. Onu alırken onun geçimini ömür boyu sağlamakla ve ihtiyaçlarını ömür boyu karşılamakla kendini yükümlendirmiştir. Dolayısıyla erkek kadının malına kadının rızası dışında dokunursa bunun hukuki sonuçları olacaktır.
Bu ayet ve hadislerden anlaşıldığına göre, erkeğin hanımına ve diğer aile bireylerine bakması, onlarla ilgilenmesi ve onların ihtiyaçlarını temin etmesi, kendisi için sevap sayılmaktadır.
Eşinizin ailesine bakmak zorunda değilsiniz. Eşinizin bu konuda sizi zorlaması ve beraber yaşamak zorunda bırakması bir kusurdur ve boşanma sebebidir. Ancak eşinizin ailesine sevgi ve saygı göstermeniz,iyi davranmanız gerekir. Eşinizle bu konuyu konuşup sizi zorlarsa boşanma davası açabileceğinizi izah edin.
Eski Medeni Kanun m. 152' ye göre evi geçindirmek kocaya ait bir yükümlülüktür.
"Artık eşler, ev işi ve çocuk bakımı konusunda ortak sorumluluk sahibidir. Hele ki her iki eş de dışarıda çalışıyorsa; kadın ya da erkek, çocuk bakımı ve ev işlerinden birlikte sorumludur.
İlgili 28 soru bulundu
Kadın maaşını eşine vermek zorunda değildir, böyle bir yasal zorunluluk veya ödev yoktur.
Erkek evine ve karısına bakmakla yükümlüdür. Çünkü erkek kadını Allah'ın emaneti olarak almıştır. Onu alırken onun geçimini ömür boyu sağlamakla ve ihtiyaçlarını ömür boyu karşılamakla kendini yükümlendirmiştir. Dolayısıyla erkek kadının malına kadının rızası dışında dokunursa bunun hukuki sonuçları olacaktır.
Erkek bunu zorunluluk olarak değil, sorumluluk bilinci ve yardımlaşma düşüncesiyle yapmalıdır. Çünkü İslam'da asıl evin geçimi ve yükümlülüğü erkeğe aittir. (bk. Bakara, 2/233) Ama ev dışında çalışan kadın bu konuda kocasının yükünün bir kısmını üstleniyor demektir.
Bu hükümde –vacip ihtiyat gereği- kocanın hazır veya yolculukta bulunmasında bir fark yoktur. Buna göre, lüzumu olmayan yolculuğu mazeretsiz ve eşin rızası olmadan dört aydan fazla uzatması vacip ihtiyat gereği caiz değildir.
Boşanmak istemediğinizi belirtmişsiniz, o halde TEDBİR nafakası davası açabilirsiniz. Eşinizin sizin ve evin gereksinimlerini karşılamadığını, ortada haklı bir sebebi yokken ayrı yaşamakta olduğunu ispat etmeniz gerekecektir. Çocuklarınızın ve en yakın akrabalarınızın bu konudaki tanıklıklarından yararlanabilirsiniz.
"Eşlerin kayınpederine bakma yükümlülüğü var mıdır?" konusunda İslam alimleri şunları söylemektedirler. “Bir gelin kendi kocası ve hatta çocuğuna bile bakma zorunluluğu yoktur. Dolayısıyla bir kayınpedere bakma sorumluluğu da yoktur." İşte bu hüküm farziyet noktasından değerlendirilerek verilmiştir.
Bu sebeple kişi, kan bağıyla bağlı olup kendileri ile evlenmesinin câiz olmadığı hısımlarına, yakınlık sırasına göre muhtaç olduklarında nafaka ödemekle yükümlüdür (Serahsî, el-Mebsût, 5/208). Buna göre erkeğin muhtaç durumda olan kız kardeşine bakması gerekir.
Bir Müslüman erkek, geçinmeye muhtaç olan yakınlarına -yakından uzağa doğru sıra kendine geldiğinde- bakmaya, kendinde geçim fazlası varsa vermeye mecburdur. Ana, baba ve yukarıya doğru, evlat torun ve aşağıya doğru akrabaya zekat dışı yardım gerekir, bunlara zekat verilemez.
Özetle, ailenin ihtiyacını karşılama mükellefiyeti kocaya ait olduğundan, karısının parasına el koyma hakkı olmadığı gibi, evin geçimine katkıda bulunmasını istemeye ve buna zorlamaya da hakkı yoktur. Kadın da buna mecbur değildir ve böyle bir sorumluluk ve zorunluluk yoktur.
Erkeğin kadına karşı sorumluluğu, mehir, nafaka ve hanımına karşı iyi davranması, kadının kocasına karşı sorumlulukları da, meşru ölçüler dairesinde kocaya itaat, birlikte oturma, kocaya sadakat ve eşinin ve evinin mallarını korumaya ihtimam göstermesi şeklinde özetlenebilir.
İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
İslâm Hukukunda, kocanın karısı üzerindeki hakları genellikle; 1- Aile reisliği, 2- Ko- canın meşrû isteklerine gücünün yettiği ölçüde itaat, 3- Karısının evde oturmasını isteme, 4- Başkalarının eve gelişinin koca izniyle olması, 5- Kocanın malını koruma, 6- Kocaya güzel muamele başlıklarıyla ele alınmıştır.
Türkiye'de erkeklerin ev işlerine katılımı bölgeden bölgeye ve işten işe değişiyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) araştırmasına göre erkeklerin ev işlerini en çok üstlendiği bölge Ege, en az sorumluluk aldıkları bölge ise Güneydoğu Anadolu...
Erkekler evliliklerinde düzen, huzur, ilgi, güven, arkadaşlık, özgürlük, seks ve çocuk beklerler. Yani çok şey… Evlilikten kadınların ve erkeklerin beklentileri farklıdır. Erkekler evliliklerinde, eşleriyle hem arkadaş hem sevgili olmak, düzen ve huzur ararken bir yandan da özgür kalmak istiyorlar…
el Cevab: İslam aile yapısında ev reisi erkektir. Bir erkeğin eşi kocasının rızası çerçevesinde hareket etmek durumundadır. Eşin anne babası erkeğin bakmakla mükellef olduğu aile bireylerindendir. Kadının eşine yardımcı olması çerçevesinde görevidir.
Hanımına iyi huylu olmalısın, onunla yumuşaklıkla sohbet etmeli ve tatlı sözle konuşmalısın. Peygamberimiz “İnsanların hayırlısı, eşine ve ev halkına hayırlı ve faydalı olan kimsedir.” buyurur. Eşini üzüntülü bulduğunda onu çok sevdiğini söylemelisin, şefkatle gönlünü almalısın.
Bu çerçevede erkek, çalışıp kazanma ve ailenin geçimini temin etme gibi bir sorumluluğu üstlenirken, kadın da ev işlerini düzenleme, çocukları terbiye etme, evde rahat yaşayabilmenin sebeplerini kolaylaştırma, evde huzuru sağlama gibi sorumlulukları üstlenmelidir.
'Boşsun, boş ol, boşadım, karım boştur'
Dolayısıyla bu sözle boşama meydana gelmez. Boşama, kişinin eşine söylediği 'Boşsun, boş ol, boşadım veya karım boştur' gibi boşama iradesini ortaya koyan şimdiki veya geçmiş zamanlı ifadelerle ya da mahkemenin kararıyla gerçekleşir.”
Yani abdest, namaz, oruç ve zekâtın farz ve vâciplerini, sahih olmasını ve bozulduğu durumları bilecek kadarını ya yazıyla veya ezbere öğretmek kadının kocası üzerindeki haklarındandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri