Erkek hemşirelere hemşir şeklinde hitap edilir. Sağlık hizmetlerini yürütmekle görevli olan hemşir ve hemşireler, toplumumuzda saygı gösterilen meslek gruplarından biridir.
Hemşir kelimesi erkek hemşireler için kullanılan sözcüklerden biridir. Farsça kökene sahip olan bu kelime hekim kelimesinden türemiştir. 2007 yılında ise erkek hemşirelere "hemşir" denilmesi kararı alınmıştır. Bu karar ile beraber erkek hemşirelere "hemşir" şeklinde hitap edilmektedir.
Erkek hemşire, bir sağlık profesyoneli olarak bireyin, ailenin ve toplumun sağlığını koruyan, geliştiren ve hastalık durumlarında diğer sağlık personelleri ile işbirliği içerisinde iyileştiren bakım hizmetlerini sunan erkek bireylerdir.
''Hemşir'' diye bir kelime literatürümüzde yoktur. Erkek. yada kadın farketmez bu mesleği ifa eden herkes. ''Hemşire''dir.
Erkek hemşirelerin %81.5'i SML, 13.8'i lisans mezunu, %93.8'i sağlık memurluğu bölümünden mezun, %58.5'i evli, %96.9'u devlet memuru statüsünde çalışıyor, %83.1'i halen başka bir mesleğe geçmeyi düşündüğü, %50.7'sinin kadın hastalarla, %78.5'inin erkek hastalarla, %69.2'sinin hekimler ile %43.1'inin hasta yakınları ile ...
İlgili 45 soru bulundu
Bazen 3 sene sağlık meslek lise lise 2 sene de sağlık meslek yüksekokulu bitirip hemşire olunabilir. Bir başka seçenek de direkt 4 senelik lisans eğitimini sağlık bilimleri fakültesinde tamamlayarak da hemşire olabilmek mümkündür.
2021 yılının Temmuz ayında 6 bin 390 TL olan hemşire maaşları günümüzde 8 bin 338 TL olarak güncellenmiştir. Emekli olan hemşireler ise Temmuz 2021'de 3 bin 915 TL alırken Ocak 2022'den itibaren 5 bin 109 TL maaş almaya başlamıştı.
Sayı: 26510. 02.05.2007 tarih ve 5634 nolu Hemşirelik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun). Böylece 2007'de yapılan yasal düzenlemeler ile hemşirelikte cinsiyet ayırımı ortadan kalkmış olup günümüzde erkekler yasal olarak hemşirelik mesleğinin bir üyesi olabilmektedir.
Hemşir hemşirelik bölümü okuyup erkek hemşirelere denir .
Erkek hemşirelere hemşir şeklinde hitap edilir. Sağlık hizmetlerini yürütmekle görevli olan hemşir ve hemşireler, toplumumuzda saygı gösterilen meslek gruplarından biridir.
Buna göre YKS say puan türünden 360 almak şarttır. Bu puan için TYT alanında toplam 63,75 net yapılmalıdır. Bu puan için AYT alanında ise 39 net yapmak yeterli görülmektedir.
Lisans eğitimi veren üniversitelerin 4 yıllık Hemşirelik ve sağlık hizmetleri bölümünü okumanız gerekir. Bu bölümden mezun olduktan sonra hemşire olmanız mümkündür. Ayrıca Sağlık Meslek Lisesinden mezun olan kişiler de yardımcı hemşire olabilmektedir.
Hastane ya da özel klinikler gibi sağlık kurumlarında hasta bakım hizmetlerini en iyi şekilde yerine getirmeye çalışan deneyim sahibi sağlık çalışanına başhemşire denir. Sağlık Bakanlığı tarafından getirilen bir yönetmeliğe göre başhemşireye “Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü” de denilebilir.
Anlayacağınız sağlık bir ekip işidir. Tıbbi tedavi dışındaki tıbbi bakım ve uygulamalarda ise hemşire tamamen bağımsızdır. Bu konuda hiçbir hekim bir hemşireye direktif veremez. Ayrıca kimse kimsenin hakkında tutanak tutma hakkına sahip değildir ve bir hekim de hemşirenin amiri değildir.
Hemşire Maaşı 2023. 6 aylık enflasyon farkı ve 8.077 TL seyyanen zamla birlikte, 1/5 derecesine sahip hemşire maaşı 26 bin 152 TL'ye yükseldi. Bu artış, hemşirelerin emeklerine ve özverili çalışmalarına layık görülen bir ödül niteliğinde.
Hemşire olmak için 2 yıllık Sağlık Meslek Lisesi bitirerek hemşire yardımcısı olunabilir. Ardından 2 yıllık eğitim veren Sağlık Meslek Yüksekokullarından mezun olarak hemşirelik mesleğine adım atabilirsiniz. Ya da 4 yıllık Sağlık Bilimleri Fakültesi'ni bitirerek hemşire olunabilir.
Yani, 2024 yılı Ocak ayı itibarıyla hemşire maaşlarına yüzde 15 oranında zam yapılacak. Bu zamla birlikte, en düşük 1/4 derece hemşire maaşı 26.440 TL'den 38.476 TL'ye yükselecek.
İşsizlik oranının yüzde 11.3 olduğu Türkiye'de, hemşirelerin işsiz kalma derdi yok. Ama gençler tarafından yeterince bilinmiyor ve talep görmüyor. Bir hemşire çalıştığı lokasyona, deneyimine ve uzmanlığına göre brütte 2.000 TL'den 6.000 TL'ye kadar kazanabiliyor.
Hemşirelik Bölümü öğrenim süresi 4 yıldır.
HEMŞİRELİK HANGİ BÖLÜMLE ALIYOR? Hemşirelik bölümü için TYT-AYT ve YKS sınavına girdikten sonra gerekli baraj puanını aşarak bu bölüme tercih yapabilirsiniz. Bu bölüm için sayısal puan türü dikkate alınmaktadır. Sayısal puan türünde gerekli puanı elde eden kişiler hemşirelik bölümüne kayıt olabilirler.
1/3 derecesinde bulunan kişiler için hemşire maaşları 17 bin 307 TL (20 yıllık hemşire için) 1/4 derecesinde görev alan kişiler için hemşire maaşları 17 bin 415 TL (25 yıllık hemşire için)
Ortaöğretim hemşire olarak çalışan kişiler üniversite mezunu hemşirelere oranla daha düşük maaş alırlar. Ayrıca bu kişiler işe başladıklarında da kıdem dereceleri üniversite mezunlarına göre düşüktür. Ortaöğretim hemşire maaşları 2022 Ocak itibariyle ortalama 5898-6186 TL arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri