Tüm kediler, kızgınlık dönemine girdiklerinde normal dışı davranışlar sergilerler. Fakat dişi ve erkek kedilerde bu süreç boyunca farklı belirtiler ortaya çıkar. Erkek kediler bu döneme girdiklerinde ev içine idrar bırakmaya başlarlar. Bunun nedeni kokularını bulundukları ortama yaymak ve dişileri çekmektir.
· Erkek ve dişi kediler de geçerli olmak kaydıyla idrar püskürtme gibi özel davranışlar sergilerler. · Sürekli olarak bağırma, farklı sesler çıkarma ya da uluma gibi durumlar gözlemlenebilir. · Kediler bu dönemde sık sık kalça kemiğini yukarı kaldırır.
Kızgınlık dönemindeki kedilerin daha fazla enerji harcaması sakinleşmeleri için önemlidir. bunun için beraber oyun oynamak en iyi çözüm olacaktır. Bu oyunlar kedinizi fiziksel olarak yoracak ve avlanma içgüdüsünü tetikleyebilecek nitelikte olmalıdır. Bunun için kedinizin en sevdiği oyuncağı kullanabilirsiniz.
Kediler, çiftleşmek için bir erkeğin dikkatini çekmeye çalıştıklarından, kızgınlık döneminde yüksek sesle ve sürekli olarak ulumaya benzer sesler çıkaracaktır. Ayrıca orada olduklarını bir erkeğe belli etme çabasıyla, duvarlara ya da mobilyalara kokusu güçlü olan idrarlarını da püskürtebilirler.
Erkek bir kedi doğduktan tam 7 ay sonra kızgınlık dönemine girer. 7 ayını doldurmuş ve hormonları gelişmiş bir erkek kedi ise, çiftleşmek için hazırdır.
İlgili 34 soru bulundu
Kedi kızgınlık dönemi ortalama olarak 6 gün sürer. Elbette bu süre kediden kediye göre değişiklik gösterebilir. Kediler bu dönemde çiftleştikleri takdirde ortalama kızgınlık süresi 9 güne kadar artar.
Erkek kedi koku bırakma problemi kısırlaştırılınca geçer mi? İlk yaşını doldurmadan yapılan kısırlaştırma operasyonları ile koku bırakma davranışı ile hiç karşılaşmadan ortadan kaldırabilirsiniz. Koku bırakmaya başlamışsa dahi vakit kaybetmeden kısırlaştırıldığında koku bırakma anında duracaktır.
Erkek kediler, yapısı gereği dişi kedilerden daha çok çiftleşmek isterler. Eriştikten sonra genel olarak hep çiftleşmek isteyen taraftır.
Erkek kedilerde çiftleşme siklusu için belirli bir zaman yoktur. Herhangi bir sağlık problemi yoksa her zaman çiftleşmeye hazırdır.
Kedi, idrar püskürtmek için çoğunlukla ayakta durur, arka ayağıyla bir merdivene basma hareketi yapar, kuyruğunu titretir ve duvar gibi belirgin bir koku işareti bırakacağı dikey bir yüzeye az miktarda idrarı geriye doğru püskürtür.
Erkek kedilerin koku bırakmasındaki bir diğer sebep ise kızgınlık dönemine giriş yapmış olmalarıdır. Bu sebeple de kedinizi veteriner hekime götürüp kısırlaştırma operasyonu yaptırmanız daha iyi olacaktır. Kedinizin koku bıraktığı ya da idrarını püskürttüğü alanları mutlaka temizlemelisiniz.
Kısırlaştırılmış erkek kediler artık çiftleşme isteği duymayacakları için cinsel yolla ve yakın temasla bulaşan birçok hastalığa yakalanmayacakları gibi çiftleşme seremonisinin bir parçası olan kavgalar ve sonuçlarına karşı da korunmuş olacaklardır.
Zaten veterineriniz de kızgınlık döneminde böyle bir operasyonu gerçekleştirmeyecektir. Kediniz kızgınlık dönemini atlattıktan sonra, kısırlaştırma operasyonu için uygun duruma gelir.
Peki kısırlaştırma ne zaman yapılmalı? Bu konuda uzmanların farklı önerileri ve yorumları mevcut. Genel kanı erkek kedilerin 6 ila 12 aylık arasındaki dönemde kısırlaştırılmasının uygun olacağı yönünde olmakla birlikte kısırlaştırma için uygun zamanın erkek kedi 4 aylık olduğunda yapılmasını öneren bir kesim de var.
Erkek kediler kısırlaştırıldıktan yaklaşık 2- 3 gün içerisinde ayaklanır. Kastrasyon operasyonu sonucunda erkek kedilerinizin depresyona girme ihtimali de azalır çünkü artık çiftleşme isteklerinden ötürü acı çekmeyeceklerdir. Erkek kedileriniz artık daha mutlu, oyuncu ve huzurlu şekilde hayatlarına devam edebilirler.
Erkek Kedi Çiftleştikten Sonra Ne Yapar? Olay yerinden uzaklaşır. Çiftleşmenin ardından erkekler dişilerin yanından ayrılırlar. Bu içgüdüsel davranışın nedeni dünyaya gelecek yavruların bakımında yardımcı olmayacağını göstermektir.
Evet, kısır bir erkek kedi yine de çiftleşebilir, ancak yavru üretemez.
Dişi kedinin kızgınlığı çiftleşme ile sona ermeyebilir. Yapılan çalışmalar tek bir çiftleşme ile kedilerin hamile kalma oranının sadece %50 olduğunu gösteriyor.
Birleşmenin ardından erkek kediler dişi sakinleşene kadar aynı pozisyonda kalırlar. Çiftleşme gün boyu birden fazla kere gerçekleşebilir.
Kedi sahipleri paylaşım için yavruları belirlenmeden hiçbir yavru için reserve ve sahiplendirme işlemi yapılamaz. 5- Yavru paylaşımı şu şekildedir. a. 1 sağlıklı yavruda, yavru dişi sahibinindir. b. 2 sağlıklı yavruda, 1 tane dişi sahibine, 1 tane erkek sahibine verilir. Seçim hakkı dişi sahibinindir.
Karşısındaki canlıyı çıkardıkları sesler ve beden dilleri ile uyarırlar. Bazen birbirlerini kıskandıkları ve bir şeyi paylaşamadıkları için bazen de rahatsız oldukları için tıslarlar. Sahiplerine karşı tıslayan kediler istemediği davranışları ve korkuları bu şekilde belirtirler.
Lavanta, sardunya ve okaliptüs
Aynı şekilde sardunya ve okaliptüs bitkileri de kedilerin sevmediği bir koku yayarlar. Kadife çiçeği, petunya ve yaprak güzeli de kedilerin kokusundan hoşlanmadığı çiçeklerdir.
Bu sorun çözülene kadar yapabileceğiniz tek şey, başka bir yere fazladan bir kum kabı yerleştirmek ve kedinizi de onu kullanmaya teşvik etmektir. Ekstra kum kabı diğer kum kabından daha uzak bir yerde olabilir. Böylece kedinizin beklenmedik yerlere idrarını yapmasının da önemli ölçüde önüne geçebilirsiniz.
Erkek kedilerin koku bırakması genellikle hormonaldir, ancak bu püskürtme şeklinde koku bırakmanın altında tıbbi nedenler de olabilir. Kısırlaştırılmamış kediler, belirli dönemlerde dişi kedileri yanına çekmek için koku bırakır. Bu aynı zamanda diğer erkek kedilere bir uyarı anlamına da gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri