Gece uyumadan önce bir fincan açlık otu çayı tüketirseniz, hem daha dinç uyanırsınız hem de gece acıkmalarınızın önüne geçebilirsiniz. Düzenli şekilde tükettiğiniz açlık otu çayını gün içinde çok içerseniz, bağırsak sağlığınızı kaybedebilirsiniz.
Bir tatlı kaşığı kadar ince kıyılmış ısırgan otu bir su bardağı kaynar suyun içine atılarak 5 - 10 dakika haşlanır. Kokusu çıkan ısırgan otu süzülür ve 5 dakika dinlendirildikten sonra içilebilir. Günde 2 ya da 3 bardak taze demlenmiş ısırgan otu çayı içilebilir.
Suyu güzelce kaynatın. Kaynatıp ayrı bir bardağa ya da cezveye aktardığınız sıcak suyun içine açlık otlarını atın ve bu şekilde 5-6 dakika demlendirin. Ardından içinden açlık otlarını çıkarıp biraz ılımasını bekledikten sonra afiyetle tüketebilirsiniz.
Vücudun yağ yakmasında yardımcı olduğu gibi yağ oluşumunu da engelleyen bu bitki, kilo verme sürecini hızlandırır. Uzun süreli tokluk hissi verir. Bu sayede gereksiz yenen öğünlerden kurtarır. Ölçülü ve düzenli tüketildiğinde boşaltım ve sindirim sistemini olumlu yönde etkiler.
Kullanımı: Doktor tedavilerinin yanında destek amacıyla önerilen altın otu çayını günde 2 kez kullanmak yeterli olmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Günde 2 defa aç karnına tüketilmesi tavsiye edilir. Şikayetler bitene kadar kullanılmasında bir sakınca yoktur.
Altın otunun bilinen herhangi bir yan etkisi, zararı yoktur. Ancak altın otu yağını ciltte büyük bir alana uygulamadan öncesinde küçük bir alanda denenmesinde fayda vardır. Zira bazı hassas ciltlerde alerjiye sebep olabilir.
Açlık otunun faydasını hissetmek için çay formunda kullanabilirsiniz. Yapılışı: 1 fincan kaynamış suyun içerisine 7 – 8 adet açlık otunu ekleyin ve 5 dakika bekleyin. 5 dakika sonra açlık otlarını çıkartın. Çayınız ılık hale geldikten sonra tüketebilirsiniz.
Bir tatlı kaşığı kadar ince kıyılmış ısırgan otu bir su bardağı kaynar suyun içine atılarak 5 - 10 dakika haşlanır. Kokusu çıkan ısırgan otu süzülür ve 5 dakika dinlendirildikten sonra içilebilir.
İdrar söktürücü, böbrek taşı önleyici, mukoza sağlamlaştırıcı ve kan temizleyici özelliğiyle şifalı bitkiler arasında yer edinen ısırgan otu, iltihap giderici olarak da kullanılır. Doğru ve düzenli bir şekilde tüketildiğinde vücutta bulunan iltihapların giderilmesine yardımcı olur.
Metabolizmayı düzenleyerek kilo vermeye yardımcı olur. İçerisinde kalsiyum, magnezyum ve demir bulunan ısırgan otu çayı kemik sağlığına iyi gelir. Egzama ve akne tedavisine destek olur. Astım, sinüzit ve bronşit gibi hastalıkların tedavisine yardımcı olur.
Açık yaralara kesinlikle sürülmemeli ve taze ısırgan otu cilde temas ettirilmemelidir. Bunun yanı sıra kadınlarda adet döngüsünü değiştirme riski taşıdığı için hamile kalma planı olan kadınlar ilgili dönemde ısırgan otunu kullanmamalıdır.
Isırgan otu çayı günde en fazla 3 bardak içilebilir. Belirtilen miktardan fazla tüketimi vücuda zararlı olabilir. Sabahları aç karnına, kahvaltıdan yarım saat önce 1 bardak gün içerisinde 1-2 bardak tüketilmelidir. Kronik rahatsızlığı bulunan kişiler ısırgan otu çayını tüketmeden önce doktorlarına danışmalıdırlar.
Bir bardak içme suyunu cezvede kaynatın. Ardından bir yemek kaşığı kurutulmuş ısırgan otunu kaynayan suya atın. Ortalama birkaç dakika demlenmesini bekleyin. Hazırlanan karışımı süzgeç yardımıyla süzerek içebilirsiniz.
Yarım tatlı kaşığı hayıt tohumunu hafifçe ezin. Bir bardak kaynar suya ezilen tohumları ekleyin. 5-10 dakika kadar demlendikten sonra tohumları süzün. Bu çayı günde 2 bardak kadar tüketebilirsiniz.
Altın otu çayını kimler tüketmemeli? Araştırmalar altın otu çayının bilinen bir yan etkisi olmadığını söylüyor. Ancak 2 yaşından küçük çocukların ve hamilelerin bu çayı kesinlikle kullanmaması, sağlıklı yetişkin bireylerin ise günde 1-2 fincandan fazla tüketmemesi gerekmektedir.
Altın otunun bilinen ciddi bir yan etkisi ya da zararı bulunmuyor. Ama faydalarında da gördüğünüz gibi böbreklerden safra kesesine dek birçok organımıza etkisi olduğundan mutlaka ölçülü bir şekilde tüketmek büyük önem taşıyor.
Altın otunun faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Mide özsuyunu artırır. Sindirim sistemini ve bağırsak fonksiyonlarını düzenler.
Romatizma, kireçlenme, eklem ve kas ağrısı şikayetlerini rahatlatır. İltihap ve ödem attırır. İltihaplı yaralara altın çiçeği yağı ile pansuman yapılırsa tedavi edici rolü bulunur. Adet söktürücü özelliği bulunur.
Böbrek kumu ve taşının vücuttan atılmasını sağlar. Altın ot çayının idrar söktürücü özelliği vardır. Altın otu çayının ödem attırma özelliği var. Bu özelliği sayesinde az da olsa kilo kaybı yaşanabilir.
İltihap oluşması halinde çayın iyileştirici etkileri vardır. Altın otu çayı kadınların regl dönemlerinde etkili olan bir çaydır. Adet düzensizliği yaşayanlar çayı tükettiklerinde adetleri düzenli olur. Adet gecikmesi ya da adetin erken olması durumunda altın otu çayından destek alınabilir.
Bilinçsiz ya da gereğinden fazla tüketimi ısırgan otu alerjisi yaratabilir. Adet döngüsünü değiştirme riski olduğu için hamile kalma planı olan kadınlar, ilgili dönemde kullanmamalıdır. Bazı tüketimlerde az da olsa mide ağrısı, ciltte döküntü ya da terleme gibi yan etkiler yaratabilir.
Isırgan otu su atıcı özelliği olduğundan, ödem durumunda fazla suyu dışarı atıyor. otunun birçok şifalı yönü olduğu söylenir, şimdiye kadar kesin olarak teyit edileni ise idrar söktürücü özelliğidir.
Isırgan Otunun Faydaları ve Kullanım Alanları
İştah açıcı olarak kulanım yaygındır, ayrıca mideyi ve karaciğeri temizler, sarılıkta faydalıdır.
Bir yemek kaşığı ısırgan otu, 1 su bardağı ölçüsünde demlenir. Günde en fazla 3 bardak içilmesi tavsiye edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri