Erkek kedi koku bırakma problemi kısırlaştırılınca geçer mi? İlk yaşını doldurmadan yapılan kısırlaştırma operasyonları ile koku bırakma davranışı ile hiç karşılaşmadan ortadan kaldırabilirsiniz. Koku bırakmaya başlamışsa dahi vakit kaybetmeden kısırlaştırıldığında koku bırakma anında duracaktır.
Özellikle kimyasal içeren kristal adı verilen kum çeşitleri bu davranışa neden olur. Eşlenebilen, kokuyu hapsedeni kanserojen içermeyen ve sivri, sert taneli olmayan kum çeşitleri tercih edilerek, kedilerin koku bırakması belirgin oranda düşürülür.
7 ila 8 aydan sonra erkek kedi kızgınlık dönemine girmektedir. Bu dönemde ise evin her yerine ağır kokular bırakır. Erkek kediler kızgınlık dönemlerinde, dişi kedileri uyarmak için belirli yerlere idrarını bırakırlar.
Kedi, idrar püskürtmek için çoğunlukla ayakta durur, arka ayağıyla bir merdivene basma hareketi yapar, kuyruğunu titretir ve duvar gibi belirgin bir koku işareti bırakacağı dikey bir yüzeye az miktarda idrarı geriye doğru püskürtür.
Uygulayacağınız koku çıkarma yöntemleri genellikle başarısızdır. Oysa normal idrar yere, halıya vs. yapılır ve karakteristik kokusuna rağmen uygun yöntemlerle temizlendiğinde kokuyu gidermek mümkündür. İdrar püskürtme vakalarının hemen hemen hepsi kısırlaştırma işleminden sonra tamamen ortadan kalkmaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
Kısırlaştırılmış erkek kediler artık çiftleşme isteği duymayacakları için cinsel yolla ve yakın temasla bulaşan birçok hastalığa yakalanmayacakları gibi çiftleşme seremonisinin bir parçası olan kavgalar ve sonuçlarına karşı da korunmuş olacaklardır.
Kedinizin kısırlaştırmadan sonra davranış değişikliği ilk olarak ürkek tavırlar sergilemesi yönünde olur. Bunun etkisi vücudundaki narkoz ve muayenehanedeki yaşadığı travmayı atana kadar sürebilir.Fakat operasyona dair etkilerin geçmesinden sonraki değişiklikler sizi ve kedinizi oldukça memnun edebilir.
Karbonatın üzerine biraz sirke dökün ve birkaç saniye köpürmesini bekleyip temiz bir bezle sıvının üzerine bastırın. Alan temiz göründüğünde kokuyu giderme vakti gelmiştir. Birkaç yemek kaşığı hidrojen peroksit ve birkaç damla bulaşık deterjanı kullanarak kendiniz evde bir evcil hayvan koku giderici hazırlayın.
Elbette ki erkek kediler de olduğu gibi dişi kedilerde koku bırakma eğilimi gösterebilirler. Bu eğilim özellikle kızgınlık dönemlerinde görülebilmektedir. Bunun sebebi ise erkek kediye işaret vermek olarak söyleyebiliriz.
Koku yayan alanı karbonatla kapladıktan sonra 30 dakika bekleyip karbonatı temizleyebilirsiniz. Beyaz sirke ya da elma sirkesi ile hazırlayacağınız bir solüsyon, kedi idrarını ve ardında bıraktığı kokuyu temizlemede size yardımcı olabilir.
Bu dönemde kedilere daha fazla vakit ayrılmalı ve çeşitli oyunlar oynayarak dikkatlerinin dağıtılması sağlanmalıdır. Oldukça huzursuz ve stresli olan erkek kediler, sahipleri ile oyun oynadıklarında yorulup uyuyarak daha sakin kalabilmektedirler.
Yavru kedinizi ideal olarak ergenlik döneminde kısırlaştırmalısınız; erkek kedilerde bu, altı ila 12 ay arasıdır. Erkek kediler, 7. ila 12. ay arasında cinsel olgunluğa erişme ve bunun sonucunda da eş aramaya başlama eğilimindedir. Kısırlaştırma, üç ay kadar genç bir yaşta bile başarıyla yapılabilir.
Kedinizin rahat hissetmesine, duvarlarınıza ve mobilyalarınıza idrar yapmasını durdurmasına yardımcı olur. Kediniz evdeki herhangi bir değişikliğe karşı duygusal ve hassas görünüyorsa, FELIWAY CLASSIC Difüzörün sürekli kullanılması, idrar püskürtmenin önlenmesine yardımcı olacaktır.
Kedilerin sevmediği kokuların başında portakal ve mandalina gibi turunçgiller ile diğer narenciyelerin kokusunu sevmezler. Ayrıca titiz dostlarımız kirli kumlarının ve tuvalet kaplarının kokusundan da kaçınırlar.
Erkek kediler bu döneme girdiklerinde ev içine idrar bırakmaya başlarlar. Bunun nedeni kokularını bulundukları ortama yaymak ve dişileri çekmektir. Erkek kedideki diğer belirtiler iştahsızlık, huzursuzluk ve her zamankinden çok uyuma olabilir.
Kızgınlık dönemine girmiş olan erkek kediler evin çeşitli yerlerine idrar püskürtme yoluyla koku bırakmaya çalışır. Erkek kedilerde de bu süreç kedinin cinsine göre farklılık gösterse de genellikle 1 hafta kadar sürebilir.
Kedilerin koku bıraktığı yaygın olarak bilinen bir gerçek olsa da koku bırakmalarının nedenleri ve koku bırakmalarını sağlayan koku bezleri ile ilgili sınırlı bir farkındalık bulunuyor. Kediniz size sürtündüğünde, başıyla dokunduğunda ya da patileriyle masaj yaptığında bu size olan bağlılığını gösterir.
Yapılan araştırmalara göre dişi kediler insanlardan ve diğer kedilerden daha çok korkuyor. Bu nedenle de onlara karşı erkek kedilerden daha agresif davranıyor. Erkek kediler ise daha oyuncu, sosyal ve sahiplerine daha bağlı. Ancak erkeklerin daha oyuncu olması aynı zamanda geceleri daha fazla aktif olmasını sağlıyor.
Kızgınlık dönemine giren dişi kediler bu süreçte huzursuz ve gergin olabilirler. Dişi kedinizi sakinleştirmek adına oyuncak ve aktivitelerle dikkatini dağıtabilirsiniz. Bu dönemde ekstra sevgi ve ilgi göstererek rahatlamasını sağlayabilir, onunla daha fazla zaman geçirerek sevginizi hissetmesini sağlayabilirsiniz.
Limon, elma sirkesi, kabartma tozu gibi doğal malzemeleri kullanarak temizlik yapmak, kötü kokuları gidermek için etkili olabilir. Bu malzemeleri su ile karıştırarak yüzeyleri silmek veya temizlik solüsyonları hazırlamak mümkündür.
KEDİ KOVUCUNUN ZARARI VAR MIDIR? Her zaman üstüne basarak söylediğimiz gibi amacımız canlıya zarar vermek değil, onu yaşam alanımızdan uzaklaştırmaktır. Dolayısıyla bahsettiğimiz tüm ürünler, canlının zehirlenmesine, hastalanmasına sebebiyet vermeden, kokusuyla veya sesiyle uzaklaştıran ürünlerdir.
Elma sirkesi, pireleri kedinizin tüylerinden uzaklaştırmaya katkıda bulunabilir. Eşit miktarda elma sirkesi ve suyu bir sprey şişesinde karıştırabilir, elde ettiğiniz bu karışımı kedinizin tüylerine püskürtebilirsiniz.
Kısırlaştırmadan önce agresif, mutsuz olan kedinizin kısırlaştırıldıktan sonra artık mutlu, oyuncu ve sakin bir kedi haline gelecektir.
Kısırlaştırma ile ilgili yanlış bilgilerden biri, hayvanların karakterini olumsuz yönde etkilediği. Sanılanın aksine, kısırlaştırılan kedi ve köpeklerde agresiflik ve huzursuzluk değil, sakinleşme yaygın olarak görülür.
Çoğu erkek kedide kesi oldukça küçük olduğu için herhangi bir dikiş alınma işlemine gerek kalmaz, çünkü yara kendi kendine iyileşerek kaybolur. Öte yandan dişi kedilerde veterinerinizin çözülebilir dikiş kullanıp kullanmadığına bağlı olarak bir dikiş aldırma işlemine gereksinim duyulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri