EFaturalarınızı firma olarak kendiniz iptal etmek istiyorsanız öncelikle en yakın gümrük idaresinden “E-Fatura işlem yetkisi” almanız gerekmektedir. https://efatura.gtb.gov.tr adresinden iptal işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Firmanızın gümrük müşaviri var ise müşaviriniz de bu faturayı iptal edebilecektir.
GİB portalı üzerinden sisteme giriş yaptıktan sonra adınıza düzenlenen belgeler sekmesini seçebilirsiniz. 2. İlgili tarihi girerek adınıza çıkan ve itiraz etmek istediğiniz e-Arşiv Fatura seçilir. 3. İtiraz oluştur butonu seçilerek işlem tamamlanır.
Bu noktada e-fatura, yurt dışında da geçerli bir sistem olarak sürece dahil oluyor. Yayımlanan tebliğ ile 2022 yılında cirosu 3 milyon TL ve üzeri olan firmaların 1 Temmuz 2023'e kadar zorunlu hale getirilen e-arşiv fatura yurt dışında da geçerli. Bu düzenlemeler bir e-belge düzenlenme portalı üzerinden yapılabilmekte.
e-Arşiv Fatura iptali için 7 gün içerisinde işlem yapmak gerekir. Bu 7 günlük süre e-Arşiv Fatura gönderildikten sonra başlar. 7 günlük süre zarfı tamamlandıktan sonra iptal işlemleri başlatmak mümkün değildir. Bu durumda kalan kişi ya da kurumlar iade faturası düzenleyerek e-Arşiv Fatura'yı geçersiz kılabilir.
İlgili 45 soru bulundu
E-Arşiv Faturanın iptal işlemi her durumda en geç 8 günlük süre içinde yapılmalıdır. 8 günlük süre e-arşiv faturanın düzenlenme tarihinden değil, alıcıya iletilme tarihinden itibaren başlar. 8 günlük iptal süresi aşılırsa alıcı satıcıya iptal edilmesi gereken e-arşiv fatura tutarı kadar iade faturasını düzenleyerek ...
7 günü geçen durumlarda e-arşiv iptal edilemediğinden alıcının satıcıya bir iade faturası kesmesi gerekir. İade faturası satıcıya ulaştıktan sonra yeniden bir fatura düzenlenip alıcıya iletilebilir.
Yurt dışı için e-fatura keserken; alıcının vergi kimlik numarası bölümüne rakam olarak 10 tane 2 yazılır. Ardından adres bilgileri girilir ve KDV 0 olarak seçilir. Muafiyet kodu girilir (302) ve faturalandırma yapılır. Fatura kesilirken TL karşılığının belirtilmesi zorunlu değildir.
e-Arşiv Portal'da Fatura Hazırlama
Giriş yaptığınız ekranın solunda yer alan “Belge İşlemleri”ne tıklayın. Açılan ekran sizin faturanızı düzenleyebileceğiniz sayfadır. Bu ekrandaki “Fatura Bilgileri” tablosunda “Döviz-TL Kuru” ve “Fatura Tipi” alanlarını doldurmalısınız.
e-fatura kayıtlı kullanıcıları düzenleyecekleri ihracat faturalarını e-fatura olarak düzenlemelidir. e-fatura yerine e-arşiv veya kağıt fatura düzenlenmesi usul açısından uygun değildir ve tespiti halinde cezai yaptırım gerektirir.
E-Arşiv fatura iptal süreci başlatılır ve faturanın doğru olarak tekrardan düzenlenmesi istenir. Alıcı bir şirket sahibiyle iptal süreci diğer ticari faturalar gibi 7 gün içinde başlatılabilir. 7 günlük sürenin aşılması durumunda alıcıyla yeni bir faturanın gönderilmesi gerekir. Bu duruma mahsuplaşmak denmektedir.
E-Arşiv Fatura diğer tüm ticari faturalar gibi resmileştirildikten sonra 7 gün içerisinde iptal edilebilmektedir. Resmileşme tarihinin 7 günü aşması durumunda e-Arşiv Faturayı iptal etmek yerine müşteriden tarafa iade faturası kesmesi önerilir.
e-Arşiv Faturanın elektronik ortamda iptal/itiraz işlemlerinin yapılabilmesi için; belgeyi düzenleyen satıcı veya duruma göre alıcı tarafından e-Belge Uygulamaları üzerinden iptal/itiraz talebi oluşturulması gerekir.
E-İmza ile mühürlenerek karşı tarafa gönderilen ya da mali mühürle gönderilen Temel E-Faturanın iptali yapılamaz. Temel E-Fatura; faturayı gönderen kişi tarafından iptal edilemez, yalnızca faturanın gönderildiği kurum tarafından 7 gün içinde iptal edilebilir.
İhracat e-Fatura, yurtdışına yapılan satışlardan, ihracat beyannamesiyle gönderilen ürünler için kesilir. İhracat e-Fatura hazırlanıp, Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden Gümrük Ticaret Bakanlığına iletilir. Gümrük Ticaret Bakanlığı otomatik olarak referans numarası içeren belgeyi gönderir.
İptal talebi onaylanmışsa ilgili belge hem alıcının sanal BA hem de satıcının sanal BS formunda yer almayacaktır. Sorgulama sonucu iptal talebi reddedildiyse ilgili belge hem alıcının sanal BA hem de satıcının sanal BS formunda yer alacaktır.
Yabancı dilde(İngilizce) e-fatura düzenleme
iletebilecektir.
e-Fatura kesmek için bilgisayara ihtiyacınız YOK!, Faturaport ile cep telefonunuzdan istediğiniz zaman e-Fatura kesebilirsiniz.
Döviz faturası kesme işlemlerinde işlemlerinde, Türk Lirası karşılığındaki birimi tutarının faturada yer almaması usulsüzlük yaratır. Bu durumda faturayı kesen tarafa Vergi Usul Kanunu uyarınca ikinci derece usulsüzlük cezası kesilir.
Hesaplanacak KDV, yurtdışına yapılan ödeme üzerinden hesaplanır. Yurtdışından alınan hizmet için firmanın tabi olduğu mevzuata göre KDV hesaplanmış olabilir. Faturada gösterilen KDV, Türkiye'de indirim konusu yapılamayacağı için faturada yer alan toplam tutar üzerinden %18 KDV2 hesaplanır.
Vergi Usul Kanununa göre, geriye dönük e-fatura ve e-arşiv fatura, matbu faturada da olduğu gibi, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren en fazla 7 gün içinde düzenlenmelidir. Bir başka deyişle 7 gün öncesine kadar e-fatura ve e-arşiv düzenlenebilir.
efatura ingilizce olarak düzenlenememekte türkçe gönderilmektedir. Ancak ihracat yapan mükellefler alıcıların talebi nedeniyle "invoice"adı altında, düzenlenen efaturanın ingilizce versiyonunu kağıt ortamında düzenleyip ayrıca göndermektedir.
İtiraz talebi reddedilir veya hiçbir işlem yapılmazsa itiraz işlemi GİB tarafından değerlendirmeye alınmaz. e-Fatura itiraz işleminin bildirimi, onay veya red işlemleri faturanın ait olduğu ayı izleyen ayın 20'nci günü sonuna kadar yapılmalıdır.
İptal 8 günlük süre içinde taraflardan herhangi birinin talebi başlatmasıyla oluşur. 8 günden sonra iptal talebi oluşturulamaz ve onaylanamaz. harici yollarla yapılan itirazın sistem üzerinden de iletilmesiyle gerçekleşir. ve her iki tarafın da ba /bs formlarında bu fatura yer alır.
GİB E-Arşiv Fatura portalı üzerinden “adıma düzenlenen belgeler” sekmesini seçin. Belge tarihinin seçerek sorgulama yapın ve istediğiniz faturaları seçin. İptal talebi oluştur seçeneğine tıklayın. İptal gerekçesi kısmına açıklamanızı yazın ve uyarıyı okudum kutucuğunu işaretleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri