Bununla birlikte hem gelin hem de damat tarafı çeyiz hazırlığı yapıyor. Geleneklere göre düğün, nişan gibi etkinliklerin yanında çeyiz hazırlıkları gelin ve damat tarafı arasında bölüştürülerek yapılıyor. Mesela, düğün masraflarını erkek tarafı karşılarken çeyiz eşyalarının hazırlığı kız tarafından yapılıyor.
Erkek tarafı, salon, oturma odası ve beyaz eşya takımlarını almakla yükümlü iken, kız tarafının ise mutfak eşyaları, yatak odası ve banyo ürünlerini alması beklenir. Her iki taraf için uzun bir listeden bahsetmek mümkündür.
Her çift evlenmeden önce çeyiz hazırlığında bulunur. Hayatlarını birlikte idame ettirecek çiftlerin evinde bulunması gereken eşyalardır. Çeyiz listesindeki eşyalar erkek veya kadınlar için eski dönemlerde her ne ayrı olsa da günümüzde gelin ve damat tarafından ortak olarak alınır.
Geleneklerimize göre evlenme hazırlığında olan ve yeni bir hayata ilk adımı atan çiftler yeni taşınacakları evlerin eşyalarını da kız tarafı ve erkek tarafı olarak bölüşürler. Kız tarafı yatak odası takımını ve mutfak eşyalarını alırken, erkek tarafı ise salon takımını ve oturma odası takımını alır.
Çeyizi kız tarafı hazırlar. Kız nişanlandı mı, bütün konu komşuya, eşe dosta, akrabaya çeyiz dağıtılır; el birliği ile çeyiz hazırlanırdı. Çeyizi genel olarak, iğne boncuk oyaları, çorap ve kanaviçe takımlar oluşturmaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
Sandık çeyizini kızlar açar ve kızlar yerleştirir. Bazı yerlerde çeyiz serilen evin kapısına havlu asılır. Bunun sebebi ise çeyizi görmek isteyen kişilerin gelip görebileceği anlamını taşımaktadır.
Kız çeyiz almak zorunda değildir. Günümüzde pek çok toplumda geleneksel olarak kız çeyizi hazırlığı yapılmaktadır, ancak bu bir zorunluluk değildir ve kızlar istedikleri şekilde hayatlarını sürdürebilirler.
KIZ TARAFI: Yatak odası, bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, mutfak eşyaları, küçük ev aletleri, nevresim-yorgan-bornoz takımları…. ERKEK TARAFI: Salon takımı, yemek odası, buzdolabı, televizyon.
Düğünde iki tarafında alması gerekenlerin karışmaması için dikkatli olmak gerekir. Yatak odası ve çeyiz seti gibi temel şeyleri kız tarafı alırken evlilikte beyaz eşyaları genellikle erkek tarafı alır.
Butür şeyler anlaşmaya bağlı, maddiyata göre kimin ne alacağı belli olur. Ama bizde kız tarafı büyük eşya olarak ya yatak odası alır yada iki beyaz eşya alır. Bu beyaz eşyalarda genelde çamaşır makinası ile fırındır.
Nişan töreninde giyeceği nişanlık tuvalet şeklinde bütün elbise veya etek, bulüz ayrıca ayakkabı, çanta alınır. Bunların dışında gecelik, sabbahlık takımı, terlik, çorap el yüz havlusu, parfüm, makyaj takımı alınır. Bazı yörelerde seccae, nevresim takımı, pike takımı, bornoz takımı da alınmaktadır.
ÇEYİZ ALMA : Düğünden bir iki gün önce damat tarafı kendi hazırladıkrı çeyizleri kız tarafına akrabalarıyla beraber götürür.
İslâm'da karı-koca arasında mal ayrılığı prensibi esas alınmıştır. Aile yuvası içinde kadın, çeyiz olsun, çalışma, miras vb. yollarla olsun kendisine ait malların mâliki sayılır. Kocası ona ait serveti, izinsiz kullanamaz. Kocanın ölümü veya boşanma hâlinde de kadın kendine ait çeyiz eşyasını ve diğer mallarını alır.
Kız isteme töreni ile söz birlikte olacak ise yine sözde olduğu gibi gelinin elbisesini erkek tarafı alır. Ancak yalnız sade bir kız isteme töreni öncesinde olacak ve söz merasimi daha sonra yapılacak ise gelinin elbisesini gelin kendi alabilir.
Genel olarak kına gecesi masraflarını erkek tarafı karşılar. Gelin adayının elbisesi, ayakkabısı, takacağı takıları, kuaför masrafını ve sayılabilecek birçok şeyi erkek tarafı karşılamaktadır.
Erkek tarafı geline genelde kolye, küpe, yüzükten oluşan takı seti hediye eder. Geline ayrıca 2,3 tane de bilezik takılabilir. Geline tüm bunlar takılırken damada da nişan töreninde saat, künye, kolye ya da şık bir bileklik takılabilir. Bu tamamen ailenin zevkine ve tercihine göre değişir.
Evlilikte Erkek Tarafı Ne Alır? Salon takımı, oturma odası, bazı elektrikli ev aletleri, buzdolabı ve televizyon erkek tarafına ait olan harcamaların başında gelir. Evlilik hazırlıkları esnasında konuşarak beyaz eşyaları hangi tarafın alacağı önceden belirlenir.
Nişanda tutulacak olan nişan salonundan, ikram edilecek olan pasta, yiyecekler içeceklerden, nişan masasından, nişan dağıtmalıklarından ve nişan günü için yapılacak diğer harcamalardan kız tarafının sorumludur. Damadın nişan günü giyeceği takım elbiseyi de kız tarafının alması uygundur.
Geleneklere göre nişanı kız tarafı yapar. Tutulacak nişan salonundan, ikram edilecek yiyecekler ile nişan günü yapılacak diğer harcamalar kız tarafının sorumluluğundadır.
Hemen yanıtlayalım: Erkeğin nişan takımını ve damatlığını kız tarafı alır.
Beşik; İlk çocuğun beşiğini kızın ailesi getirir. Aile gücüne göre beşikle birlikte çocuğun tüm ihtiyaçlarını alır ve bir altınla beşiği götürür.
Nişanda geline damadın ailesi tarafından takı seti armağan ediliyor. Buna ek olarak 2 veya 3 adet bilezik de takılabiliyor. Takı setlerini tercih etmeyen aileler ise doğrudan bileziklere yönelebiliyor. Bazı nişan etkinliklerinde geline yalnızca nişan yüzüğüyle birlikte bir tane künye ya da bilezik hediye ediliyor.
En çok merak edilen sorulardan biri de sigortalı olarak çalışan kadınların çeyiz parası alıp alamayacağı oluyor. Çalışan kadınlar yetim aylığı alamadığı için çeyiz parası alma imkanından da yararlanamıyor.
Çeyiz Hesabı 18 yaşından büyükler adına açılabilmekte olup, 18 yaşından küçükler adına veli veya vasisi tarafından açılabilmektedir.
Düğünde Kız Tarafı Ne Takar? Düğünde kız tarafı geline ve damada takı takar. Damada genellikle saat ve altın zincir takarken geline ise tam altın ve birkaç bilezik takabilirler. Bazı yörelerimizde geline burma bilezik takmak adettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri