Sanskrit literatüründe yoga yapana yogi/yoginî denilir. Yoga kelimesi "bağlamak, birleştirmek; öküze bukağı vurmak" anlamında Sanskritçe yuj kökünden gelir.
Yoga uygulayan veya yoga felsefesini takip eden kişiye yogi ya da yogini adı verilir.
Asana uygulayıcıları kendilerini "yogi/yogini" olarak tanımlamaktan çekinmezken; "öğretmen, usta, yol gösteren" anlamına gelen "guru" kelimesi birçok kişinin yüreğine korku ve/veya şüphe salar.
Bu gelişmelerle beraber eskiden kadın sporu olarak görülen yoga, artık erkeklerin de ilgisini çekiyor. Meditasyon ve yoga eğitmeni Senem Kalender'e göre yoga daha çok kadınlar arasında popüler olmasına rağmen, erkeklerde de yogaya doğru bir eğilim var.
Yoga sanskritçe bir kelime olan “yuj-yuc” kökünden türemiştir. Yuj ise, birleştirmek, bir araya getirmek” anlamını taşır. Bu ise; beden, zihin ve ruhu bir araya getirmeyi ve onları buluşturmayı amaçlar. Bir diğer anlamı ise “boyunduruk, boyunduruk altına almak”, yani kontrol etmek, denetim altına almaktır.
İlgili 32 soru bulundu
Namaste, “Sana boyun eğiyorum.” anlamına gelen Sanskritçe bir kelime. Namah veya Namas “yay”, te ise “sen/size” anlamına gelir. Namaste; Hint kültüründe, Budist ve Hindu inanç sistemlerinde saygılı bir selamlama, hürmet içeren saygı veya iyi niyetin bir göstergesi olarak görülür.
Buna göre bir Müslüman'ın, başka bir dinin inanç ve ibadetlerine dayandığını bilerek yoga yapması caiz değildir. Zira bir Müslümanın İslâm'ın inanç esaslarını ve temel prensiplerini göz ardı etmesi, başka dinlere ve inançlara ait ibadet şekillerinden medet umması ve bunları benimsemesi düşünülemez.
Kısacası: Kesinlikle yoga yapmak caiz değildir. İster inanç, ister taklit olsun veya iddia edilen yararları sağlamak olsun; amacı ne olursa olsun yukarıda ki bilgilerden çıkardığımız sonuç ve aşağıda belirteceğimiz sebeplerden dolayı caiz değildir.
Toplum içerisinde sıklıkla basketbol oynamak ve barfiks demirine asılı beklemek gibi egzersiz hareketleri boyun uzamasına yardımcı olduğuna inanılsa da böyle bir şey mümkün değildir. Sadece gelişme çağındaki kişiler esneme hareketleri, pilates veya yoga hareketleri yaparak uzamalarına katkıda bulunabilirler.
Her Gün Yoga Yaparsak Ne Olur? Her gün yoga yapmak, beden ve zihin sağlığı üzerinde birçok olumlu etkiye sahiptir. Düzenli yoga pratiği kaslarının esnekliğini ve gücünü artırır, duruşunu düzeltir, denge ve koordinasyonunu geliştirir. Ayrıca stresi azaltır, uyku kalitesini artırır ve zihninizi sakinleştirir.
Yoga Eğitmeni Maaşları Ne Kadar? Yoga eğitmeninin maaşı 4250 TL ile 10.000 TL arasında değişir. Yoga eğitmeni maaş aralığının belirlenmesinde kişinin alanda ne kadar tanınan bir eğitmen olduğu, mesleki tecrübesi ve çalıştığı iş yeri etkilidir.
Birtakım ilâhî bilgiler ve yetenekler kazandırarak kişiyi kurtuluşa ulaştırdığına inanılan yoga Hindu, Budist ve Caynist/Jainist öğretilerinin en temel kavram ve tekniklerinden biridir.
Guru; sıklıkla sadece felsefe, meditasyon ve hatha yoga hakkında eğitim almış biri olarak görülüyor.
Yani özetle Yoga bir spor değildir. Çünkü Yoga'da sporu tanımlayan rekabet unsuru yoktur. Hatta Yoga'nın fiziksel pratik içeren tek kolu Hatha Yoga'dır. Hatha Yoga dışındaki yoga dallarında, karma yoga, mantra yoga, raja yoga vb. asana vurgusu yok bile denilebilir.
Yoga kalori yakmanızı sağlar ve bunu yaparken de kaslarınızı şekillendirir. Yoga disiplininin sunduğu beyin, beden ve ruh üçlemesi, stres derecenizi düzenlemenizi sağlar. Bu da yemek konusunda size gerçekten yardımcı olacaktır. Daha bilinçli ve daha kendinizden emin bir beslenme sistemine yoga sayesinde geçebilirsiniz.
Sonuçta biliyoruz ki Yoga Budizm dininin bir ibadet türüdür. Farklı bir dinden herhangi bir ibadet şeklini uygulamamızda İslam dininin biz inananları üzerine koymuş olduğu bir yasaktır. Bu sebeple de İslam dininde yeri yoktur.
Ortalama bir insanın özellikle boy açısından büyümesi yaklaşık olarak 20 yaşında sonlanır. Bir diğer deyişle, 20 yaşından sonra bir insanın gözlenebilir biçimde uzaması pek olası değildir (bazı istisnalar olsa da).
Zıplamak veya basketbol oynamak gibi fiziksel faaliyetler kendi başına boyunuzu normalde olacağından daha uzun yapamaz.
Dr. Metin Küçükkaya, ileriki yaşlarda yapılan boy operasyonlarıyla ilgili sorularımızı yanıtladı. Ergenliği atlattıktan sonra da boy uzatmak mümkün mü? Her yaşta boy uzatılabilir.
Genellikle bilinen en yaygın görüş Yoganın Budizm ya da Hinduizm dinlerinin ibadet şekli olması.
Meditasyon, zihinsel istikrar arayışını içerirken, yoga hem fiziksel hem de zihinsel egzersizi içerir. Yoga pozları ve nefes egzersizlerini önceliklendirirken, meditasyon konsantrasyon (odaklanma) ile ilgilidir. Bu yüzden günümüzde geleneksel halinden çok farkındalık meditasyonu tekniği uygulanır.
Yoga aniden kilo kaybına neden olmaz. Çoğunlukla vücut esnekliği oluşturmaya, konsantrasyonu artırmaya ve kas tonunuzu oluşturmaya odaklanır. Vücudunuz bu asanalara alıştıktan sonra, vücut fazla kilolardan kurtulmaya başlar. Süreç uzun olabilse de son derece sağlıklıdır.
Klasik Yoga derslerimiz yaklaşık 1,5 saat sürmektedir. Başlangıç olarak haftada bir kez eğitmen ile yapılması önerilir, kendi çalışmalarınızı haftanın 6 günü 1 defa 3- 30 dk arasında ne kadar vaktiniz varsa, yapmak yararlıdır. Günde 2 defa yapmanın sağlıklı olduğu söylenmektedir.
Yoga hangi hastalıklara iyi gelir? Diye merak edenler için sıraladık; Fibromiyalji, kireçlenme, migren, astım, anksiyete, diyabet, uyku sorunları gibi pek çok hastalığa iyi gelir.
Bu dinen caiz değildir, günahtır.
Bu inanç ve çalışmaların eski din, felsefe ve kültürlerde de olduğu anlaşılmaktadır. İslam tarihinde var olmuş ve hala kalıntıları bulunan “Hurûfîler” de bu yöntemi kullanmışlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri